Category Archives: Egészségügy

Magyarkanizsán átadták a Vöröskereszt új raktárát (videó)

Voroskereszt STILL

Magyarkanizsán ma délben ünnepélyes keretek között adták át rendeltetésének a Vöröskereszt felújított épületének új raktárát. A beruházást a japán kormány támogatta.

22 halálos áldozata van a kanyarónak Romániában

kanyaro

Romániában az elmúlt héten csaknem 90 új kanyarós megbetegedést jelentettek az egészségügyi intézmények, és újabb áldozatot is követelt a járvány, így 22-re emelkedett a kanyarójárvány halálos áldozatainak száma

Új sürgősségi központ épül Újvidéken (videó)

Novi Sad 13. marta 2017 - Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirovic i gradonacelnik Novog Sada Milos Vucevic u obilasku pocetka izgradnje zgrade Zavoda za hitnu medicinsku pomoc Novi Sad. FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ dr

A tervek szerint egy év alatt épülhet fel egy új sürgősségi központ Újvidéken. Az építkezést a város és a Tartományi Kormány is 204 millió dinárral támogatja. Igor Mirović a Tartományi Kormány elnöke és Miloš Vučević, Újvidék polgármestere ma délelőtt közösen helyezték el az építkezés helyszínén az egészségügyi létesítmény alapkövét.

Kézilabda: Magyarország továbbjutott

A magyar válogatott továbbjutott a középdöntőbe a svédországi női kézilabda Európa-bajnokságon, miután az első szakasz pénteki zárófordulójában 21-14-re legyőzte a montenegrói csapatot. Ezzel eldőlt, hogy az esti, Dánia-Csehország összecsapás eredményétől függetlenül továbblépett Kim Rasmussen szövetségi kapitány együttese, amely két vereséggel kezdte a kontinenstornát.

Ma van a nők elleni erőszak megfékezésének napja (videó)

eroszak

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1999-ben nyilvánította a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napjává november 25-ét. A statisztikai adatok szerint a világon minden 18. másodpercben bántalmaznak egy nőt. A Vajdasági Magyar Szövetség Női Fóruma a tartomány számos településén szervezett ma figyelemfelkeltő akciót.

Rossz a lakosság egészségi állapota Szerbiában

Szerbiában az egyik legrosszabb a lakosság egészségi állapota Európa országait figyelembe véve. Világviszonylatban Szerbia a 65. a 188-as listán, amit amerikai kutatók állítottak össze.

Kanyarójárvány van Romániában

Kanyarójárvány van Romániában. Az egészségügyi minisztérium szerint az év első hónapjában 675 megbetegedést regisztráltak a hatóságok, és a betegség két kisgyerek halálához vezetett,

Tutanhamon kínok közt élhetett

RTR1VN7P

Sánta volt, gyenge és beteg. A fáraó elsősorban a családi beltenyészetnek köszönhette a nyomorát. Aranyból készített halotti maszkja alapján Tutanhamont fenséges uralkodónak képzelnénk, aki „istenemberként”, természetfeletti lényként jelenik meg alattvalói előtt.

Termékenység, reprodukciós egészség (videó)

A fertilitás, azaz a termékenység, valamint a reprodukciós egészség is a témája egy háromnapos újvidéki szakkonferenciának. A rendezvényen

Európai Újraélesztési Nap lesz Szabadkán (videó)

ujraelesztes

Európai Újraélesztési Nap elnevezéssel szerveznek programot Szabadka főterén szombaton. A 10 órakor kezdődő eseményen a városi mentőszolgálat munkásai fogják bemutatni az újraélesztés alapelemeit, valamint a defibrillátorok használatát.

Mától legális a gyógyászati célú marihuána Horvátországban

forbidden flower

Mától legális a gyógyászati célú marihuána Horvátországban. Az indiai kendert a szklerózis multiplex, a rák, az epilepszia és az AIDS betegségekben küzdők esetében használják majd.

Kritikus szinten a parlagfű pollenkoncentrációja Szabadkán

Elérte a kritikus szintet a parlagfű pollenkoncentrációja a levegőben Szabadkán – közölte a Közegészségügyi Intézet. 60 pollenszemet mértek egy köbméter levegőben.

Miért késik a szabadkai mesterséges megtermékenyítő központ létrehozása? (videó)

Még mindig nem kezdődött el a Szabadkai Közkórház mesterséges megtermékenyítő központjának építése. A munkálatokat az önkormányzat összesen 8 millió dinárral támogatta ebben az évben. A tartományi kormány a felszerelésre további 10 millió dinárt különített el.

Új betegszállító autót kapott a csókai egészségház (videó)

A mintegy 2 és fél millió dinárt érő járművel megoldódik a súlyos, fekvő betegek szállítása a szükséges kivizsgálásokra Belgrádba, Újvidékre, Kamenicára vagy Nagybecskerekre.

Ismeretterjesztő körúton a szabadkai Kuća Zdravlja szemészeti központja (videó)

Hogyan őrizze meg látását? Ezzel a címmel indított ismeretterjesztő előadássorozatot a szabadkai Kuća Zdravlja poliklinika szemészeti központja. A sorozat első állomása Zenta volt.

Moss kezet!

A fertőző betegségek 80 százaléka közvetlen érintkezés útján terjed, ezért a gyakori, alapos kézmosás fontosságára hívják fel a figyelmet a Kézhigiénés világnapon.

Játékosan tanulni az egészségről (videó)

Mit tudsz az egészségről címmel a Vöröskereszt magyarkanizsai szervezete vetélkedőt rendezett az általános iskolásoknak. A Művészetek Háza

Szaküzlet és tanácsadói központ a cukorbetegeknek Nagybecskereken (videó)

Nagybecskereken nyílt először Vajdaságban és Szerbiában külön szaküzlet és tanácsadói központ a cukorbetegeknek. Az elmúlt években már bizonyította

Új dolgozók az Adai Egészségházban (videó)

Három orvossal és egy röntgentechnikussal bővülhet rövidesen az Adai Egészségház dolgozóinak köre. Az intézmény zavartalan működését az elmúlt hónapok során a káderhiány miatt csak nagy nehézségek árán lehetett fenntartani. A kialakult helyzetre azonban hosszú hónapokon át tartó küzdelem után az intézmény illetékeseinek végre sikerült megoldást találniuk.

Ketten meghaltak a niši járványügyi osztályon

Meghalt két páciens, egy egészségügyi technikus és egy 43 éves beteg a niši Klinikai Központ járványügyi osztályán. Az intézményben jelenleg 22 személyt kezelnek influenza gyanújával, hárman az intenzív osztályon fekszenek, ketten