Category Archives: Régió

Továbbra sem csökken az illegális határátlépők száma

hatarvedelem

Ötvenegy határsértőt tartóztattak föl péntektől vasárnapig Magyarország területén – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t. Pénteken 32, szombaton és vasárnap 9-9 embert tartóztattak föl,

Építik az okoskerítést a magyar–szerb határon

Kerites

Megkezdődtek az előkészületek a második határzár megépítéséhez a magyarországi Kelebiánál. Több helyre meg is érkeztek az építkezéshez szükséges alapanyagok, 15 kilométeren már állnak a tartóoszlopok, a Csongrád megyei részen pedig 25 kilométeren már ki van jelölve a második kerítés nyomvonala. Egyes információk szerint legkésőbb május elsejéig elkészül a második védelmi vonal is. Ez egy okoskerítés lesz, amely éjjellátókkal, hőkamerákkal és mozgásérzékelő-rendszerrel lesz felszerelve.

Kolozsvár: Magyar beszédük miatt bántalmaztak három fiatalt

kolozsvar

Bántalmaztak három fiatalt szombat hajnalban Kolozsvár belvárosában, az utcán. Egy helyi hírportál arról számolt be, hogy a fiatalokra azért támadtak rá, mert magyarul beszéltek. Az összetűzés tényét a rendőrség megerősítette, de az okokat még vizsgálják.

Levelet küldött a hágai Nemzetközi Törvényszék Bosznia-Hercegovina elnökségi tagjainak

hágai-bíróság-1024x682

A hágai Nemzetközi Törvényszék levelet küldött Bosznia-Hercegovina mindhárom elnökségi tagjának. Ezt a hírt Igor Crnadak is megerősítette. Bosznia-Hercegovina külügyminisztere hozzátette, hogy a levelek pénteken érkeztek meg bosznia hágai külképviseletére, de arról nincs információja, hogy az elnökséghez eljutottak-e már és, hogy mit tartalmaznak.

Hargitai Miklós a MÚOSZ új elnöke

hargitai miklos

Hargitai Miklós, a Népszabadság volt és a Népszava jelenlegi munkatársa került a Magyar Újságírók Országos Szövetségének élére – közölte a szervezet. A tisztújító ülést szombaton tartották, Hargitai Miklós munkáját nyolc tagú elnökség segíti.

Ma a katolikus iskoláknak gyűjtenek Magyarországon

Szádudvarnok-Méhész, 2011. szeptember 29.
Köteles Anikó igazgató szlovák nyelvórát tart a Szent István Egyházi Alapiskolában a szlovákiai Szádudvarnok-Méhész (Dvorníky-Vceláre) községben. A településen szeptemberében több mint hat évtized után újra nyílt a magyar tanítási nyelvû iskola. 
MTI Fotó: Komka Péter

A katolikus iskolák javára gyűjtenek ma Magyarország-szerte a templomokban. Az idei évben mintegy 125 200 diák oktatásáról gondoskodik a katolikus egyház. Oktatási intézményeikben több mint 11 800 pedagógus tanít.

Bakondi: Célszerűtlen intézkedésbe fog bele az Európai Unió

shengen

Az unió egy újabb átgondolatlan és célszerűtlen intézkedésbe fog azzal, hogy minden uniós állampolgárt teljes körűen ellenőrizni kell a schengeni határokon – mondta a magyar miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 műsorában. Bakondi György kifejtette, eddig a

Potápi: a kommunizmus véget vetett a jog és a rend uralmának

Budapest, 2017. február 25.
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára beszédet mond a kommunizmus áldozatainak emléknapján rendezett megemlékezésen a XI. kerületi Memento emlékmûnél 2017. február 25-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

A kommunizmus hatalomra jutásával Magyarországon elköszönt az a világ, ahol a jog és a rend uralkodott – jelentette ki Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott szombati központi megemlékezésen Újbudán, az 1945-56 között kivégzettek emlékművénél. Mint mondta, a társadalom megfélemlítését és a zsarnokság

Orbán: A kommunizmus bűneit Nyugaton még ma is sokan mentegetik (videó)

orban emleknap

Elfogadhatatlan, hogy a kommunizmus bűneit még manapság is mentegetik – mondta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke szombaton a Nemzeti Örökség Intézetének a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából szervezett megemlékezésén,

Izetbegović: Készen állok az első lépés megtételére

bakir-izetbegovic-foto-fonet-1407665764-548731

Készen állok az első lépés megtételére a Bosznia-Hercegovinában kialakult helyzet normalizálása érdekében – jelentette ki Bakir Izetbegović. Bosznia-Hercegovina elnökségének bosnyák tagja kiemelte, hogy ő nem állította le a revíziós folyamatot, mivel az már 24 éve tart.

Magyarországra érkezett az utolsó veronai sérült is

mento

Budapestre érkezett a veronai buszszerencsétlenség utolsó sérültje is, egy 50-es éveiben járó férfi – hangzott el az M1 Híradójában. Feltételezések szerint a sérült a busz egyik sofőrje.

Orbán Viktor: Montenegrónak az Európai Unióban van a helye

Orban Viktor Dusko Markovic Monteneg

Montenegrónak az Európai Unióban van a helye, jelentette ki Orbán Viktor, miután Duško Marković montenegrói miniszterelnökkel tárgyalt pénteken a magyar Országházban. A magyar kormányfő szerint a balkáni ország felkészült arra, hogy a NATO és az EU tagja legyen. Orbán Viktor szerint a balkáni béke csak ezzel a két tagsággal képzelhető el és ez szükségszerű a kontinens békéjéhez.

Emlékezzünk, hogy emlékezhessünk

kommunizmus aldozatainak emleknapja

Emlékezzünk, hogy emlékezhessünk – a Kommunizmus Áldozatainak emléknapja idén ezt a mottót viseli. Holnap Magyarország számos településén tartanak megemlékezést.

Indul a külhoni magyar családi vállalkozások éve (videó)

csaladi vallalkozasok eve program

2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve. A magyar nemzetpolitikai államtitkárság, ahogyan ígérte, továbbra is a gazdasági fejlődést és ezáltal a szülőföldön való megmaradást helyezi előtérbe. Az idei tematikus év nyitórendezvényét

A Szerbia elleni fellebbezési kérelem megbolygatta a régió békéjét (videó)

Mesto: Sarajevo
Datum: 23.02.2017
Dogadjaj: EVROSERVIS/POLITIKA/PRAVOSUÐE - izjava èlana Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegoviæa
Licnosti: Bakir Izetbegoviæ

Megbolygathatja a régió békéjét az, hogy Bosznia-Hercegovina beadta fellebbezési kérelmét a Szerbia elleni perben. A térség több politikusa is megszólalt a kérdésben. Ivica Dačić szerb külügyminiszter szerint felesleges a feszültségkeltés. Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke is úgy véli, hogy az egység és a stabilitás a fontos. Mladen Ivanić, Bosznia- Hercegovina elnökségének soros elnöke pedig egyes emberek önkényes és ártalmas döntéshozatalával magyarázza a kialakult helyzetet.

A határon túli magyarok is indulhatnak a birkózó országos bajnokságokon Magyarországon

MAgyar_Birkozo_Szovetseg_logo

Minden határon túli magyar indulhat a birkózó országos bajnokságokon – ezt a Magyar Birkózó Szövetség elnöksége tette lehetővé. Németh Szilárd, az MBSZ elnöke Szász Jenővel, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetőjével tartott közös sajtótájékoztatót pénteken. A határozatot hosszú egyeztető folyamat előzte meg. A magyar birkózás

Várhatóan jövő szerdán döntenek a magyar olimpiai pályázat visszavonásáról

Budapest, 2017. február 24.
Tarlós István fõpolgármester sajtótájékoztatót tart az aktuális fõvárosi eseményekrõl a Városháza Sajtóközpontjában 2017. február 24-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Jövő szerdán dönthet a magyar olimpiai pályázat visszavonásáról a Fővárosi Közgyűlés – közölte Tarlós István pénteki sajtótájékoztatóján. A budapesti főpolgármester szerint az egység megbomlásával nincs értelme pályázni az olimpiarendezésre.

Hazahozzák Veronából az utolsó súlyos sérültet

Budapest, 2017. február 24.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart hivatalában az olaszországi buszbalesettel kapcsolatban 2017. február 24-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Hazahozzák pénteken Veronából az olaszországi buszbaleset utolsó súlyos sérültjét – közölte a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten sajtótájékoztatón. Szijjártó Péter elmondta, a veronai kórház orvosai kedden döntöttek úgy, hogy a súlyos

Orbán: “álomgyilkosság” történt a budapesti olimpiai pályázat ügyében

Budapest, 2017. február 24.
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a 180 perc címû mûsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2017. február 24-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint „álomgyilkosság” történt a budapesti olimpiai pályázat ügyében. A kormányfő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában úgy fogalmazott: azért kellett a pályázat visszavonását javasolni, hogy megmentsék Magyarországot a szégyentől.

V4-es csúcstalálkozót tartanak az élelmiszerek eltérő minősége miatt

v4_visegradi orszagok

Gyengébb minőségű élelmiszereket szállítanak a gyárak a kelet-európai országokba, mint amilyenek az osztrák vagy a német üzletek polcaira kerülnek. A közelmúltban elvégzett laboratóriumi tesztek azt mutatták ki, hogy a szlovák üzletekben az üdítők, a hústermékek