Category Archives: Politika

Deli: Az EU-nak paradigmaváltásra van szüksége

deli

Paradigmaváltás szükséges minden téren, hiszen az Európai Unió csak így tud ellenállni a sűrű megpróbáltatásoknak, mondta Deli Andor a Fidesz-KDNP vajdasági származású európai parlamenti képviselője a Magyar Szó napilapnak.

Pásztor István: A vajdasági magyarságnak is a kiszámítható és hosszú távú stabilitás az érdeke (videó)

pasztor_istvan_13_5

Az aktuális politikai helyzetről, az előző évi előrehozott parlamenti választásról, valamint a tavasszal esedékes elnökválasztásról tartott lakossági fórumot Belgrádban Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Izetbegović: Készen állok az első lépés megtételére

bakir-izetbegovic-foto-fonet-1407665764-548731

Készen állok az első lépés megtételére a Bosznia-Hercegovinában kialakult helyzet normalizálása érdekében – jelentette ki Bakir Izetbegović. Bosznia-Hercegovina elnökségének bosnyák tagja kiemelte, hogy ő nem állította le a revíziós folyamatot, mivel az már 24 éve tart.

Brüsszel: Hétfőn két új csatlakozási fejezetet nyitnak meg

brusszel

Hétfőn két új európai uniós csatlakozási fejezet nyílik meg Szerbia számára. Az új fejezetekkel együtt már nyolc nyitott és kettő átmenetileg zárt tárgyalási fejezetet taglalnak az integrációs folyamat részeként.

Dačić: Vučić dönt a parlamenti választások kiírásáról

Ivica Dacic

Aleksandar Vučić jelenlegi kormányfő dönt arról, hogy a köztársasági elnökválasztás mellett lesznek-e parlamenti választások is – jelentette ki Ivica Dačić külügyminiszter,

Új frakció jött létre a szerbiai köztársasági képviselőházban

Skupstina-Srbije-foto-SrbijaNet.rs_

A Liberális Demokrata Párt, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és Szandzsáki Demokratikus Akciópárt alkotta tömörülésnek Čedomir Jovanović, az LDP első embere és Nenad Čanak, a VSZL vezetője is a tagja lesz. A kilencszemélyes képviselői csoportnak az LDP-VSZL-SZDA nevet adták az alapítók. A pártok vezetői szerint azért volt szükség a lépésre, mert közösen hatékonyabban képviselhetik az általuk meghatározott közös értékeket.

Jankovićtyal és Jeremićtyel egyeztetne Čanak

Tanjug Nenad Canak

Az ellenzék két köztársasági elnökjelöltjével, Saša Janković volt polgári jogvédővel és Vuk Jeremićtyel, Szerbia egykori külügyminiszterével egyeztetne az állam jövőjéről a Vajdasági Szociáldemokrata Liga – áll a párt vezetőjének, Nenad Čanaknak a közleményében. A politikai tömörülés elnöksége azt szeretné, ha a találkozóra február 27-e és március 3-a között kerülne sor. Az államfőjelölteknek témajavaslatokat is küldtek az esetleges találkozó előtt.

Ivica Dačić is pályázik a miniszterelnöki székre

Beograd, 9. juna 2015 - Ministar spoljnih poslova Ivica Dacic daje izjave medijima nakon danasnjeg sastanka sa predsednikom Drzave Palestine Mahmudom Abasom. Predsednik Drzave Palestine Mahmud Abas, na poziv predsednika Tomislava Nikolica, boravi u zvanicnoj poseti Srbiji. FOTO TANJUG / OKSANA TOSKIC / bb

Szerbia jelenlegi külügyminisztere, Ivica Dačić is pályázik a miniszterelnöki székre – írja a Blic. A külügyi tárca vezetője egy interjú során elmondta: hazudna, ha azt nyilatkozná, hogy nem érdekli a funkció. Emlékeztetett, ő már egyszer betöltötte ezt a posztot. Dačić Aleksandar Vučić kormányfővel is egyeztetett, de a következő miniszterelnök személyéről nem volt szó. Dačić számára az ország jövője a legfontosabb, ezért döntött úgy, hogy Vučić államfőjelöltségét támogatja.

A Szerbia elleni fellebbezési kérelem megbolygatta a régió békéjét (videó)

Mesto: Sarajevo
Datum: 23.02.2017
Dogadjaj: EVROSERVIS/POLITIKA/PRAVOSUÐE - izjava èlana Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegoviæa
Licnosti: Bakir Izetbegoviæ

Megbolygathatja a régió békéjét az, hogy Bosznia-Hercegovina beadta fellebbezési kérelmét a Szerbia elleni perben. A térség több politikusa is megszólalt a kérdésben. Ivica Dačić szerb külügyminiszter szerint felesleges a feszültségkeltés. Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke is úgy véli, hogy az egység és a stabilitás a fontos. Mladen Ivanić, Bosznia- Hercegovina elnökségének soros elnöke pedig egyes emberek önkényes és ártalmas döntéshozatalával magyarázza a kialakult helyzetet.

Dačić szeretné, ha az uniós tárgyalási folyamat felgyorsulna

Mesto: Beograd
Datum: 23.02.2017
Dogadjaj: EVROSERVIS/POLITIKA - susret ministra spoljnih poslova Srbije sa direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Kristijanom Danijelsonom
Licnosti: Ivica Daèiæ, Kristijan Danijelson

Szerbia azt reméli, hogy az uniós csatlakozási tárgyalási folyamat folytatódik és a következő időszakban felgyorsul majd – mondta Ivica Dačić külügyminiszter Christian Danielsonnal, az Európai Bizottság bővítési főigazgatójával való találkozóján.

Uniós adomány a szerb rendőrségnek

Mesto: Beograd
Datum: 23.02.2017
Dogadjaj: EVROSERVIS/DRUŠTVO/IZBEGLICE - uruèenje vozila Generalnog direktorata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju graniènoj policiji i Komesarijatu za izbeglice Srbije
Licnosti:

Az Európai Unió le van nyűgözve Szerbia migránsválsághoz való viszonyulásától – mondta az Európai Bizottság bővítési főigazgatója, Christian Danielson. Az EU elégedett Szerbia együttműködésével, ami a migránsválság kezelését illeti –

Hétfőig kiderül, lesz-e rendkívüli parlamenti választás

valasztasok 2016

A hétvégén, legkésőbb hétfőn hozzák meg arról a döntést, legyen-e Szerbiában rendkívüli parlamenti választás tavasszal, az elnökválasztással egyidőben vagy sem – ezt Aleksandar Vučić kormányfő nyilatkozta. A miniszterelnök úgy

Orbán támogatja Vučić elnökjelöltségét (videó)

vmsz_logo_2_uj_kicsi_19

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a Fidesz elnöke ma fogadta Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét. A megbeszélésen a VMSZ elnöke tájékoztatta a kormányfőt a közelgő szerbiai államfőválasztásról, és a VMSZ Tanácsának döntéséről, amelynek értelmében a párt Aleksandar Vučić jelenlegi kormányfő megválasztását támogatja. Orbán Viktor támogatta a VMSZ döntését, és Vučić jelöltségét is.

Palma szerint szükség van a rendkívüli választásokra

Dragan-Markovic-Palma

Az Egységes Szerbia rendkívüli parlamenti választások kiírását javasolja. Ebben a pillanatban a választásokkal megteremthetnénk Szerbia egységét, amire szükség lesz a régió stabilitásának és békéjének megtartása, valamint Szerbia európai úton tartása miatt – jelentette ki Dragan Marković Palma.

Bosznia-Hercegovina beadta fellebbezési kérelmét a Szerbia elleni perben

fonet bosznia zaszlo

Csütörtök délután három órakor Sakib Softić Bosznia hágai ügynöke átadta Bosznia-Hercegovina kérvényét, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság vizsgálja felül a népirtásról szóló Szerbia elleni perben született határozatát. A kérvényt és az új bizonyítékokat több éves munkával

A jövő héten újabb uniós csatlakozási fejezetek nyílnak meg

eu-1473958_1280

Hétfőn megnyílik a 26. és a 20. uniós csatlakozási fejezet Szerbia számára. Ezt ma hivatalosan is megerősítették a tagországok nagyköveteinek brüsszeli találkozóján.

A 26. fejezet az oktatást és a kultúrát érinti, a 20. fejezet pedig a

Ivanić, Dodik, Nikolić és Vučić a hágai per újratárgyalására vonatkozó kérvényről (videó)

Belgradi Talalkozo-S

Felülvizsgáltatná a Szerbia által elkövetett háborús bűncselekményekre vonatkozó ítéletet Bakir Izetbegović Bosznia-Hercegovina elnökségének tagja – ez az előzménye annak, hogy ma négyes találkozót szerveztek Szerbia és Bosznia-Hercegovina vezetői

Pásztor István: Ez a döntés a közösségi érdekről szól (videó)

vlcsnap-2017-02-22-19h55m54s5

Az eddigi választások folyamán a vajdasági magyarok meg tudták érteni, mi a saját érdekük, erre számít most is Pásztor István. A

Tomislav Nikolić: Soha sem volt szó semmilyen pozíciócseréről vagy ultimátumról

Nikolic Upitnik-S

Tiszteletben tartom a Szerb Haladó Párt döntését, miszerint Aleksandar Vučićot jelölte az államfői tisztségre – jelentette ki Tomislav Nikolić jelenlegi köztársasági elnök a Szerbiai RTV Upitnik című műsorában. Nikolić beszélt továbbá az elnökválasztásról, aktuálpolitikai kérdésekről, jövőbeni terveiről, valamint arról, hogy mit tart az elmúlt öt év legnagyobb sikerének.

Deli Andor: Fontos, hogy a gazdasági vonatkozású fejezetek is napirendre kerülnek (videó)

Brüsszel

Az oktatással és kultúrával kapcsolatos, valamint az iparpolitikával foglalkozó fejezetek megnyitása kiemelt jelentőséggel bír Szerbia számára – jelentette ki Deli Andor, a Fidesz-KDNP vajdasági származású európai parlamenti képviselője a Pannon Televízió Szubjektív című műsorának vendégeként. Kiemelte a vállalkozásokkal és iparpolitikával kapcsolatos fejezetet, mert mint mondta, ennek megnyitása Szerbia, mint kisebb területű ország esetében előrelépést biztosíthat a kis- és közepes vállalkozások számára.