Category Archives: Politika

Nikola Selaković lehet Aleksandar Vučić főtitkára

89756nikola-selakovic

Nikola Selaković korábbi szerb igazságügyi miniszter – akit sokan a kormányfői szék várományosának tartottak – lehet Aleksandar Vučić főtitkára a köztársasági elnöki hivatalban – tudta meg a Blic napilap. Mint írják, Selaković az elmúlt időszakban kijelentette, hogy nincsenek miniszterelnöki ambíciói, a főtitkári tisztségre való kinevezés pedig úgy néz ki, végleg pontot tesz a találgatások végére.

Aleksandar Đorđević lehet Aleksandar Vučić tanácsadója

A szerb Biztonsági-információs Ügynökség vezetői tisztségéből távozó Aleksandar Đorđević lehet Aleksandar Vučić tanácsadója a köztársasági elnöki hivatalban – értesült a Blic napilap. Mint ismeretes, az információs ügynökség vezetői posztjára Bratislav Gašić korábbi védelmi minisztert nevezik ki, akit korábban azért váltottak le a tárcavezetői tisztségéből, mert nem elfogadható kijelentéseket tett egy újságírónőre. Sajtóinformációk szerint tehát sem Đorđević, sem pedig Gašić nem lesz sokáig állami tisztség nélkül.

A NATO-tagállamok vezetőinek munkavacsorája

Brisel, 25. maja 2017 - Sastanak predsednika drzava ili vlada zemalja clanica NATO, na kojem prisustvuje i crnogorski premijer Dusko Markovic,odryan j danas u Briselu, u novom sedistu Alijanse. FOTO TANJUG / VLADA CRNE GORE, SASA MATIC / bb

Megkezdődött csütörtök este Brüsszelben a NATO-tagállamok vezetőinek munkavacsorája, ezt megelőzően azonban az állam és kormányfők részéről már több nyilatkozat hangzott el az észak-atlanti szövetség legsürgetőbb ügyeiről.

Federica Mogherini: Az Európai Unió ajtaja nyitva áll Szerbia előtt (videó)

EDI RAMA, DENIS ZVIZDIC, ALEKSANDAR VUCIC, FEDERIKA MOGERINI, DUSKO MARKOVIC, ISA MUSTAFA, ZORAN ZAEV

Az Európai Unió ajtaja nyitva áll Szerbia előtt – mondta Federica Mogherini Aleksandar Vučić szerb miniszterelnöknek. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerda este találkozót tartott a nyugat-balkáni országok vezetőivel – Szerbiát Vučić képviselte.

Kyle Scott – Közös célokon alapul USA és Szerbia kapcsolata

ALEKSANDAR VUCIC

Határozott és közös célokon alapul az Amerikai Egyesült Államok és Szerbia kapcsolata. Ezek pedig a béke és a stabilitás a nyugat-balkáni térségben – mondta Kyle Scott.

Brüsszel – a régió problémáiról egyeztettek a nyugat-balkáni országok vezetői

brusszel

Konkrétumokról, a régió problémáiról egyeztettek Brüsszelben tegnap este a nyugat-balkáni országok vezetői Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének meghívására. A Szerbiát képviselő Aleksandar Vučić miniszterelnök úgy értékelte, a megbeszélésen mindannyian megértették a stabilitás és a béke megőrzésének fontosságát a régióban.

Vučić: Egy nehéz időszak áll előttünk

Brisel, 24. maja 2017.-Premijer Srbije Aleksandar Vucic (L) sastao se veceras u Briselu sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini (D), uoci neformalne vecere sa premijerima Zapadnog Balkana. Bilateralni sastanak Vucica sa Mogerini poceo je oko 19.45 sati.FOTO TANJUG/ STR/ nr

Nem könnyű Szerbia helyzete, de felelősségteljes politikát kell folytatni – mondta Aleksandar Vučić Brüsszelben. A miniszterelnök további öt nyugat-balkáni állam vezetőjével együtt beszélgetést folytatott Federica Mogherinivel, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével. Vučić a találkozó után úgy nyilatkozott, jó, hogy a főképviselő megszervezte ezt a találkozót.

Kovács Elvira: Szerbia stratégiai célja, hogy az Európai Unió tagja legyen

vlcsnap-2017-05-24-20h06m19s118

Szerbia stratégiai célja, hogy az Európai Unió tagja legyen – ezt mondta Kovács Elvira köztársasági parlamenti képviselő a szerbiai képviselőház Európai Integrációs Bizottságának és az Európa Parlament Alkotmányügyi Bizottságának találkozóján. A képviselő kiemelte, Szerbia tudatában van azoknak a kötelezettségeknek, amelyek a csatlakozási folyamatból erednek és a Szerb Alkotmány módosítását igénylik.

A nyugat-balkáni térség miniszterelnökeit fogadta Federica Mogherini (videó)

EU Commission President Jean-Claude Juncker, left, European Union High Representative Federica Mogherini, fourth from right, and other members of the EU Commission observe a minute of silence to pay tribute to the victims of yesterday's attack in Manchester, at EU headquarters in Brussels, Wednesday May 24, 2017. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Ma tartotta meg közös tanácskozását Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és a nyugat-balkáni térség miniszterelnökei Brüsszelben. Az egyeztetés fő témája a nemzetközi együttműködés a régióban és az Európai Unióban volt. A főképviselő kijelentette, a Nyugat-Balkán nagyon fontos az EU számára, amikor a biztonságról van szó.   

Szijjártó Péter: A keresztény közösségek szörnyű veszélyben vannak a Közel-Keleten

Budapest, 2017. január 22.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart hivatalában az olaszországi buszbalesetrõl 2017. január 22-én. Az észak-olaszországi Verona közelében 2017. január 20-án éjjel balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, több mint húszan megsérültek. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.
MTI Fotó: Marjai János

„A keresztény közösségek, ahogy mások is, szörnyű veszélyben vannak a Közel-Keleten az Iszlám Állam terrorszervezet tevékenysége miatt, amely fel akarja számolni őket” – mondta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Madridban.

Hoyt Yee: Az Amerikai Egyesült Államok támogatja Szerbiát az EU felé vezető úton (videó)

HOJT JI I ALEKSANDAR VUCIC

Az Amerikai Egyesült Államok támogatja Szerbiát az EU felé vezető úton – nyilatkozta Hoyt Yee. Az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára hozzátette, reméli, Európa is ezt teszi majd. Gratulált Aleksandar Vučićnak az elnökválasztási győzelméhez a miniszterelnökkel való mai találkozóján.     

Dačić a nyugat-balkáni hatok találkozóján Rómában

Ivica-Dacic-s

Ivica Dačić szerb külügyminiszter Rómába utazott a nyugat-balkáni hatok találkozójára Angelina Alfan olasz külügyminiszter meghívására.

Vučić a Bundestag képviselőivel tárgyalt Belgrádban

Beograd, 23. maja 2017.- Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vucic (S) sastao se veceras sa predstavnicima nemackog Bundestaga. On je sa gostima razgovarao tokom radne vecere u vili Bokeljka. Sa delegacijom nemakog Bundestaga, koju su predvodili Hans-Peter Fridrih (D) i Florijan Han (L), premijer je razgovarao o evropskom putu Srbije, situaciji u regionu i znacaju bilateralnih odnosa sa Nemackom, kao i o stabilnosti regiona Zapadnog Balkana. FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA/ nr

Aleksandar Vučić kedd este a Bundestag képviselőit fogadta. Szerbia kormányfője az ország európai integrációs folyamatáról, a régióban uralkodó helyzetről és a német-szerb kapcsolatokról tárgyalt a Német Szövetségi Parlament alsóházának tagjaival.

Ülésezett a Vajdasági Parlament (videó)

TV-parlament 1 -S

A közegészségügy aktuális kérdéseit és a Vajdasági Fejlesztési Alap munkájáról szóló jelentést vitatták meg. Az ellenzék felhívta a figyelmet az ivóvíz fokozott minőségi ellenőrzésének fontosságára

Belgrádban tárgyaltak a kormány és a nemzeti tanácsok képviselői (videó)

ANA BRNABIC I NINO BRAJOVIC

Oktatás, tájékoztatás és a kisebbségi akcióterv megvalósítása volt a központi témája a szerb kormány illetékesei, valamint a nemzeti tanácsok képviselői közötti beszélgetésen ma Belgrádban

Három héten belül kiderül, ki lesz Szerbia új kormányfője

ZORANA MIHAJLOVIC

Arról, hogy ki léphet Aleksandar Vučić helyébe Zorana Mihajlović sem árult el konkrétumot. Az építésügyi, közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési miniszter csupán azt mondta el újságírói kérdésre, hogy szerinte milyen szempontokat kell figyelembe venni az új kormányfő megválasztásánál.

Megalakult a orosz és kínai együttműködést irányító nemzeti tanács

Tomislav Nikolic

Szerbia hivatalos közlönyében megjelent az Oroszországgal és Kínával folytatott együttműködést koordináló nemzeti tanács megalakításáról szóló határozat. A nemzeti tanácsot Tomislav Nikolić vezeti majd.

Đurić – Koszovón csak a Szerb Lista védi a nemzeti érdekeket

Kosovo Government

A Szerb Lista a szerb érdekek bástyája – jelentette ki Marko Đurić. A szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője hangsúlyozta, a Szerb Lista bebizonyította, hogy az egyetlen olyan politikai erő Koszovóban, amely a szerb kormánnyal közösen határozottan és eredményesen óvhatja a nemzeti érdekeket.

Féléves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a macedón parlamentet megtámadók egy csoportját

macedonia-S

Féléves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt egy macedón bíróság kedden nyolc embert, akiket azzal vádoltak, hogy részt vettek a szkopjei törvényhozás április 27-i megtámadásában – jelentette a helyi sajtó.

Trump az első amerikai elnök, aki ellátogatott a Siratófalhoz

U.S. President Donald Trump touches the Western Wall, Judaism's holiest prayer site, in Jerusalem's Old City Monday, May 22, 2017. (Ronen Zvulun, Reuters Pool via AP)

Donald Trump Jeruzsálemben arról biztosította Benjámin Netanjahut, hogy korábban Washingtonban nem említette Izraelt az orosz külügyminiszternek. Az amerikai elnök azokra a sajtójelentésekre utalt, amelyek szerint a Szergej Lavrovval tartott két héttel ezelőtti megbeszélésén állítólag az izraeli hírszerzéstől származó információkat adott át.