Category Archives: Társadalom

Mind többen tanulhatnak Szerbiában a duális képzés keretében

oktatasi kiallitas dualis

Újvidéken, Szabadkán, Mitrovicán és Pecsincén vannak olyan szakközépiskolák, amelyekben az elmúlt években duális oktatásban is részt vehettek a diákok. Az ilyen jellegű képzés abban segíti a tanulókat, hogy a gyakorlati tapasztalatokat könnyebben elsajátítsák, valamint gyorsabban juthatnak munkahelyhez.

INNOVA 2016–2017

innova-S

Ünnepélyes záróműsorral ért véget ma az óbecsei alkotók és újítók által szervezett INNOVA 2016–2017 című előadássorozat a Than Emlékházban. A rendezvényen néhány újítást is bemutattak a kiállítók.    

Az éjjel lebontották a zimonyi dzsámit

Beograd, 25. maja 2017. - Sve dok postoje muslimani u ovom delu Zemuna treba da postoji i garancija za slobodu i ovaj objekat gde che se ljudi okupljati i socijalizovati, rekao je danas hodza Emin Zejnulahu. On je povodom pokusaja rusenja objekta Islamske zajednice u Zemun polju rekao da je ovaj objekat versko- prosvetnog karaktera i da nije komercijalan. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bk

Az iszlám közösség tiltakozásai ellenére az éj leple alatt lebontották az illegálisan felépített dzsámit Zimonyban. Az N1 televízió szerint a bontás az éjjel 3 és 4 óra között kezdődött.

A hétvégére visszatér a tavaszi-koranyári idő

napsutes_felhok_napos_idojaras_husvet

Napos, gomolyfelhős idő várható a mai nap folyamán, legfeljebb csak elvétve fordulhat elő futó zápor, kis eséllyel esetleg zivatar térségünkben. Élénk észak-nyugati szél várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 24 fok között valószínű. Késő estére 13, 19 fok közé hűl le a levegő.         

Szabadkára látogatott a tájékoztatási államtitkár (videó)

Allamtitkar-S

Nino Brajović Szabadkán körbejárta a nemzeti tanácsokat, köztük a Magyar Nemzeti Tanácsot, valamint megtekintette a Pannon RTV székházát is. Érkezése célja, hogy megismerkedjen a helyi médiumok helyzetével, főleg azokéval, amelyek a nemzeti közösségek nyelvén tájékoztatnak nap mint nap.

Be kell kapcsolni a fiatalokat a közösségi életbe! (videó)

zenta-ut

A fiatalok jelentős része nem kíván aktív résztvevője lenni a közösségnek, amin változtatni kell és be kell kapcsolni őket a közösségi életbe – hangzott el a VMSZ Ifjúsági Fóruma zentai szervezetének sajtótájékoztatóján.

Több mint egy millióan várnak az új egészségügyi kártyára

betegkonyv

Még több mint egymillió személy vár az új egészségügyi kártya elkészülésére. A régi betegkönyv cseréjének törvényes határideje öt hónappal ezelőtt járt le, az igényléseket azonban továbbra is folyamatosan adják át.

A szerb hadsereg behívókat küld a tartalékosoknak

katonasag cimer

A szerb hadsereg azt tervezi, hogy a tartalékosokat ötévente egyszer gyakorlatozni hívja, ez a kötelezettség a 65. életévig tart. Erről Jovan Krivokapić, a védelmi minisztérium szóvivője beszélt az N1-nek.

Június 10-ig érvényesek a régi jogosítványok (videó)

jogositvany-S

Június 10-ig érvényesek a papír alapú járművezetői engedélyek. Ez azt jelenti, hogy a régi jogosítványokkal 10-e után már nem vezethetik a gépjárműveket, azonban azután is lecserélhetik azokat – értesít a szerb belügyminisztérium.

Lemészárolta családját egy magyar férfi

gyilkossag kes

Még hétfő hajnalban lemészárolta családját egy magyar férfi Németországban. A 40 éves férfi késszúrásokkal végzett 39 éves feleségével és hároméves lányával.

Manchesteri támadás – két újabb gyanúsított

APTOPIX Britain Concert Blast

További két személyt fogott el a brit rendőrség ma reggel a manchesteri támadás kapcsán – tette közzé a helyi rendőrség.

Megújul az egykori zárda épülete Nagybecskereken (videó)

Vajdasagi Tv Zarda S

A Boldogasszony Iskolanővérek által működtetett épületet 1959-ben államosították, és a 2010-ben megtörtént vagyon-visszaszármaztatáskor adták vissza, a nővérek azonban önerőből nem tudták felújítani. Az átalakításra, renoválásra a Magyar Kormány több mint 650 millió forintot hagyott jóvá, és a tervek szerint a jövő év augusztusára készülne el teljesen, akkor adnák át rendeltetésének.

Elballagtak a Kosztolányi Gimnázium diákjai

Kosztolanyi ballagas 1-S

Ballagást tartottak a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban Szabadkán. A végzős diákok számára hagyományos ünnepi műsorral készültek, ahol a harmadikos diákok elbúcsúztatták őket.   

Vegyi anyag ömlött ki a Belgrádi egyetem Vegyészeti Karán

Kiürítették a Belgrádi egyetem Vegyészeti Karának épületét, mert egy kémiagyakorlat folyamán veszélyes vegyi anyagok ömlöttek ki. A hallgatók, a tanárok és a munkatársak a riasztó jelzésére a füstös folyosókon át biztonságosan elhagyták az épületet.

Javában tart a Szent Teréz-székesegyház felújítása (videó)

szekesegyhaz2

Hónapok óta folynak a szabadkai Szent Teréz-székesegyház felújítási munkálatai. A templom belső terében a padlóköveket cserélik le és a falakat borító régi burkolatot is felújítják.

Képkiállítás a ludasi iskolában (videó)

ludas kiallitas 1

Figyelemfelkeltő képkiállítást tartottak a ludasi általános iskolában. Az intézményt népszerűsítették, hiszen egyre kevesebb gyereket íratnak be oda.

Önkéntes véradási akció Tornyoson (videó)

veradas-S

Önkéntes véradási akciót tartottak a tornyosi plébánián ma reggel. A zentai közkórház vérátömlesztő osztályán van elég tartalék, a nyári hónapokban azonban lanyhulni szokott a véradási kedv.

Berecz András mesélt az Európa Kollégiumban (videó)

Betrec-2S

Berecz András, magyarországi Kossuth-díjas énekes és mesemondó vendégszerepelt kedd este az újvidéki Európa Kollégiumban. Az előadóművész fiával és a Juhász zenekar tagjaival közösen mutatta be Ha vagyunk-legyünk! című műsorát az intézmény zsúfolásig megtelt dísztermében.

Tűz pusztított az Ada Ciganliján

adaciganlija tuz2

Tűz ütött ki reggel az Ada Ciganliján. A lángok a Koketa klubban csaptak fel, és a tűz gyorsan átterjedt a szomszédos klubra is.

Nagybecskerek – Felújítják a zárdát

Megújul az egykori zárda épülete Nagybecskereken. A Boldogasszony Iskolanővérek által működtetett épületet 1959-ben államosították, és a 2010-ben megtörtént vagyon-visszaszármaztatáskor kapták vissza, a nővérek azonban önerőből nem tudták felújítani.