Category Archives: Társadalom

Brnabić: Március végére várható az alkalmazottak maximális számára vonatkozó döntés

Beograd, 27. februara 2017.-Ministarka drzavne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabic (na slici) najavila je danas da ce do kraja marta biti doneta nova odluka o maksimalnom broju zaposlenih u lokalnim samoupravama za 2017. godinu i da je najaveca promena u odnosu na prethodne ta sto se nece ichi linearno u smanjivanje, a omoguci ce se novo zaposljavanje.FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/nr

Március végéig meghozzák az önkormányzati alkalmazottak maximális számára vonatkozó döntést – jelentette be ma a szerb államigazgatási és önkormányzati miniszter. Ana Brnabić kiemelte, hogy a legnagyobb újdonság az lesz, hogy a munkaerőcsökkentés nem lineáris lesz, hanem lehetőség lesz új munkaerő alkalmazására is.

Télűző mulatság Ludason

farsang-ludas

Elűzték a telet Ludason az általános iskolás diákok és az óvodások. Mindenki beöltözött erre az alkalomra és izgatottan várták, hogy bemutathassák egymásnak jelmezeiket.

Április harmadikán kezdődik a próba PISA-tesztelés Szerbiában

Pisa

A diákoknak először kell válaszolniuk pénzügyi jellegű kérdésekre. A szerbiai tanárok már előre izgulnak, hogy a gyerekek hogyan fognak szerepelni a felmérésen, mivel az országban a pénzügyi ismeretek elsajátítása nem szerepel a tantervben.

Lovas farsang Kelebián

kelebiafarsang1

Látványos lovasfarsanggal vasárnap Kelebiáról is elűzték a telet. Fiákeren és feldíszített lovakon, álarcban és maskarákban, hangoskodva vonultak kicsik és nagyok a Kelebiai Ménes udvarából a település központjába.

Egy hidegfront után jön a tavasz

idojaras 2

Többször erős, viharos lesz a szél a jövő héten. A hét közepén, a naptári tavasz kezdetén egy hidegfront miatt lehűlésre kell készülni, de a hétvégére ismét melegszik a levegő, néhol csaknem 20 Celsius-fok lehet – derül ki a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott középtávú előrejelzéséből.

Nem sztrájkolnak a kombis utasszállítók

szabadka kombik

A kombis utasszállítókat tömörítő egyesület elállt a február 27-ére meghirdetett tiltakozó megmozdulástól, mert az illetékesekkel folytatott egyeztetések után megállapították, léteznek olyan törvényes előírások, amelyek alkalmazásával folytatható ez a tevékenység.

100 éve volt a toplicai felkelés (videó)

Prokuplje, 26. februara 2017. - Premijer Aleksandar Vucic i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odaju postu kraj Spomenika Toplicanima palim u ratovima 1912-1918. i zrtvama Narodnog ustanka 1917. godine povodom obelezavanja 100 godina od Toplickog ustanka u Prokuplju. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

A toplicai felkelés 100. évfordulóján megemlékezést tartottak ma a dél-szerbiai Prokupljén. A ceremónián beszédet mondott Aleksandar Vučić, Szerbia miniszterelnöke. Az eseményen részt vett Maja Gojković, a szerb parlament elnöke és Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke is.   

Stefanović: Semmilyen fajta erőszak nem engedélyezett Szerbiában

Beograd, 24. februara 2017. - Ministar unutrasnjih poslova Nebojsa Stefanovic tokom posete Sigurnoj kuci. Ministar unutrasnjih poslova Nebojsa Stefanovic i ministarka pravde Nela Kuborovic posetili su danas Sigurnu kucu, u kojoj su porucili da od 1. juna stupa na snagu novi zakon koji nosi jasnu poruku: "Udarite li zenu, ici cete u zatvor". FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

Szerbiában nincsenek gyermekrablások és erre még gondolni sem mer senki sem, mivel a rendőrség azonnal reagál az esetekre – jelentette ki Nebojša Stefanović. A belügyminiszter a tegnapi esettel kapcsolatban, amikor egy lakos jelentette, hogy elraboltak egy gyereket az utcán, elmondta, hogy ez példás viselkedés, ami a rendőrség és az állampolgárok javuló együttműködését jelzi.

133 éves Tiszakálmánfalva (videó)

budiszava(1)

Fennállásának 133. évfordulóját ünnepelte Tiszakálmánfalva. Az esemény alkalmából rendezett műsor a szülőföldön való boldogulásról szólt. A településen vendégül látták a falu alapítójának szülővárosából, Gesztről érkezett küldöttséget, és a testvértelepülés, Baks vezetőségét is. Telt ház volt a helyi művelődési egyesületben.

Magyarország: Folyamatosan nő a házasságkötések száma

hazassagkotes_eskuvo

Ötödik éve nő az esküvők száma Magyarországon, tavaly tízezerrel több frigy köttetett mint 2014-ben – derül ki a legfrissebb adatokból. A nők átlagosan 29, a férfiak pedig 32 éves korukban mondják ki a boldogító igent.

Márciustól a közjegyzők hitelesítenek

alairas

Március elsejétől már csakis a közjegyzők és munkatársaik hitelesíthetik a dokumentumainkat. Kizárólag ők végzik majd például az aláírások vagy az átiratok hitelesítését – közölte az Igazságügyi Minisztérium. Szerbiában a közjegyzői teendőkre

Bontják a téglagyárat Szabadkán (videó)

bontjak a teglagyarat migrans szabadka

A tetőszerkezet fakonstrukcióját az egykori téglaégető kemence épületéről már félig leszedték, a megbontott téglákat pedig megtisztítják és előkészítik az elszállításra. Mindez látszólag nem zavarja az elhagyott

Továbbra is szivárognak a migránsok Szerbiába (videó)

migransok-S

A migránsok balkáni útvonalának lezárása még nem jelenti azt, hogy megszűnt a keletről érkezők beszivárgása az Európai Unióba. Szabadkán gyülekeznek azok, akik illegálisan próbálnak átjutni a magyar határzáron. A jó idő beálltával egyre

MTTK: Közös álláspontot alakítottak ki

mttk01 face

Közös célokat és irányt szabtak a fejlődésnek a szabadkai tanítóképző jelenlegi és korábbi vezetői a héten lezajlott felsőoktatási találkozón. Az MTTK alapítói, valamint jelenlegi és volt dékánjai megfogalmazták álláspontjukat a tervezett új képzések és a politikai

Nagy volt a sokadalom a bajsai Prélón (videó)

bajsa prelo sokasag

Idén is megtartották Bajsán a már hagyományossá vált Prélót. Az embereket, kultúrákat, hagyományokat összekötő rendezvényre idén tizenhárom csapat érkezett Vajdaságból, Magyarországról és Szlovákiából.

Milyen esélyei és kihívásai vannak a huszonegyedik századi gyermeknevelésnek? (videó)

kozoktatasi konferencia

Ez a témája az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének tizedik közoktatási konferenciájának, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatott.

Télűző mulatság Palicson (videó)

palics farsang

A színes jelmezekbe öltözött gyerekek már Palicson is elbúcsúztatták a telet. A palicsi és környékbeli óvodások a farsangi bulin bemutathatták jelmezeiket, táncolhattak és persze megkóstolhatták az elmaradhatatlan farsangi fánkot. A legötletesebb

Ma van a kommunizmus áldozatainak emléknapja

kommunizmus aldozatainak emleknapja

Budapesten és több vidéki városban is tartanak megemlékezéseket. A Rákoskeresztúri új köztemető 297-es parcellájánál beszédet mond Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Délután, ugyancsak Budapesten, a XI. kerületben, a Memento: az 1945-56 között kivégzettek emlékművénél lesz megemlékezés.

Börtönbe kerülhet az, aki családtagjait bántalmazza (videó)

Beograd, 24. februara 2017. - Ministar unutrasnjih poslova Nebojsa Stefanovic tokom posete Sigurnoj kuci. Ministar unutrasnjih poslova Nebojsa Stefanovic i ministarka pravde Nela Kuborovic posetili su danas Sigurnu kucu, u kojoj su porucili da od 1. juna stupa na snagu novi zakon koji nosi jasnu poruku: "Udarite li zenu, ici cete u zatvor". FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

Június elsejétől az, aki bántalmazza családtagjait, börtönbüntetéssel sújtható – jelentette ki Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter és Nela Kuburović igazságügyi miniszter. A szerb kormány támogatja, hogy a családon belüli erőszakra vonatkozó törvény végrehajtása megfelelően működjön.

245 millió dinár jut idén a nemzeti tanácsoknak

Fonet Susana paunovic

245 millió dinárt biztosítanak a nemzeti tanácsok számára 2017-ben – jelentette ki Suzana Paunović, a szerb kormány emberi és kisebbségi jogi irodájának igazgatója. Paunović a Szerbiában élő nemzeti kisebbségek jogvédelmének fejlesztéséről szóló akcióterv bemutatása alkalmával nyilatkozott. Elmondta, a pénzek felhasználásáról szóló második jelentésnek köszönhetően több dolog is tisztázódott – ez ugyanis a tavalyi év harmadik és negyedik negyedére vonatkozott.