Category Archives: Társadalom

Beruházások a Szabadkai Közkórházban – a tüdőosztály máshova költözik (videó)

tudoosztaly 1

Hamarosan új épületszárnyba költözik a Szabadkai Közkórház tüdőosztálya. A belgyógyászat is megújul. Új vizsgálatok és gyógymódok elvégzésére is alkalmas helyiségekkel és szakemberekkel bővül az osztály. A Tartományi Kormány

Természetvédelmi terület a Topolyai-tó és környéke

topolyai-to-S

Hivatalosan is természetvédelmi terület a Topolyai-tó és környéke. Az erről szóló dokumentumot a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium 2017. március 29-i dátummal hagyta jóvá. Ez alapján a Topolyai Völgyes – Természetvédelmi Park elnevezésű mintegy kétezer hektáros terület védetté vált.

Fejlesztő pedagógiai programot indít az MNT (videó)

MNT

Az MNT fejlesztő pedagógiai programja egy űrt fog pótolni – mondta ma Zentán Jerasz Anikó. Az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke sajtótájékoztatóján röviden ismertette a programot és annak eredményeit, valamint az ezzel kapcsolatos, jövőbeli terveket.

Hétfőn kezdődik a PISA-próbateszt

pisa

Negyvenegy középiskola több mint kétezer diákja vesz részt az idei PISA-próbateszten, amely április 3-án, vagyis hétfőn kezdődik, és körülbelül hat hétig tart. A próbafelmérést azért szervezik meg, hogy felkészülhessenek

Pénteken és szombaton Zentán tartják a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjét

kszfv

Idén kétnapos lesz a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedője. Pénteken és szombaton Zentán, a Művelődési Házban rendezik a megmérettetést. Fellép Szabadkáról a Középiskolások Diákotthona, a

Veszélyes játék az iskolában

atomic signs

Háziállatok féregtelenítésére szolgáló szert öntöttek egy nyolcadikos lány vizébe az osztálytársai a Zavlaka településen lévő Žikica Jovanović Španac Általános Iskolában. A szerbiai médiában nagy port kavaró eset március elején történt. A lány ivott valamennyit a vízből, de kiköpte azt, amint megérezte

Holnap lesz az utolsó sorsolás

vedd a szamlat es nyerj - masodik sorsolas RTS

Pénteken lesz a Vedd el a számlát és nyerj! elnevezésű nyereményjáték utolsó sorsolása, amit a Szerbiai RTV élőben közvetít. Még két lakás, hét utazás és 14 Fiat 500 L típusú autó vár gazdára – közölte az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.

Most 48 százalék bólintana rá az uniós tagságra

zastava-eu-srbija_308297630

48 százalék – a szerbiai lakosság ekkora hányada támogatná az Európai Unióhoz való csatlakozást, ha most tartanák a népszavazást a kérdésről. Az ellenzők aránya 30 százalék, a bizonytalanoké 8, míg azoké, akik nem voksolnának 14 százalék.

Szoros együttműködés az Újvidéki Színház és a Pannon RTV között (videó)

ujvideki szinhaz pannon rtv egyuttmukodes 1

Együttműködési szerződést írt alá a Pannon RTV és az Újvidéki Színház a tartományi székvárosban. Az előadások felvétele mellett a szerződés értelmében Médiaházunk követi és rendszeresen beszámol az Újvidéki Színházban zajló eseményekről.

Visszaküldték a tranzitzónából az első olyan bevándorlót, akinek elutasították a menedékkérelmét (videó)

szabadka befogadokozpont szomaliai

Szerbiában már érezhetők a kedden életbe lépett magyarországi jogi határzár hatásai. A migránsok nyugtalanok, a tranzitzónából pedig visszaküldték az első olyan bevándorlót, akinek elutasították a menedékkérelmét.

Kezdik felfogni a migránsok, mit is jelent a szigorított jogi határzár (videó)

szabadka befogadokozpont 3

A szabadkai befogadóközpontban tartózkodó migránsokban most tudatosodik, mit is jelent az új magyar törvények szerinti jogi határzár életbe lépése. A pihenőközpontban dolgozók szerint pattanásig feszült a helyzet,

Fejlesztések Palicson – már nem kell botladoznunk (videó)

palics fejlesztesek 4

Felújították a járdát Palicson, a Hegedűs József utcában, a Spliti fasoron, valamint gyalogosösvényt építettek ki és padokat, szemeteskukákat helyeztek el a homokos strandnál. Ezzel azonban nem értek véget a munkálatok. Palics többi

Pénteken egyes iskolákban nem lesz tanítás

sztrajk

Az iskolák egy részében nem lesz pénteken tanítás – írja a Magyar Szó. Nem tartják meg óráikat a Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniójához tartozó tanárok, jelentette be a szakszervezet. Az egynapos figyelmeztető sztrájk oka, hogy az állam nem teljesítette maradéktalanul a szakszervezetekkel 2015-ben aláírt egyezményben foglaltakat.

Ingyenes szemvizsgálat a glaukóma elleni küzdelem világhete alkalmából (videó)

szemvizsgalat

Látáskárosodást vagy akár vakságot is okozhat a glaukóma, vagyis a zöldhályog. Az orvosok ezt a szembetegséget csak a látás csendes gyilkosaként emlegetik, mivel nincsenek tünetei, viszont nagyon komoly betegség. Gyermekeknél is kialakulhat, de főként a 40 és 60 év közöttieket érinti.

Iskolanapot ünnepelt a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium (videó)

kdtg iskolanap

Iskolanapot ünnepelt a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium. Az intézmény minden évben tematikusan ünnepli meg fennállásának évfordulóját, idén a bábeli nyelvzavart választották.

A gyermeknevelés rejtelmeiről tartottak előadást Topolyán (videó)

noi forum topolya

A VMSZ Női és Nyugdíjas Fórumának topolyai szervezete előadást rendezett ma délután. Az érdeklődök többet tudhattak meg a gyermeknevelésről. A témáról Dr. Szakmány-Major Edit nyugalmazott gyermekgyógyász szakorvos beszélt Topolyán.

Prosperitati: Ne fizessenek többet az előszámlán szereplő összegnél

prosperitati-logo

A napokban egyre több helyről tájékoztatták a Prosperitati Alapítvány munkatársait arról, hogy az Alapítvány által a 2016. év végén kiírt pályázatok elbírálását követően meghirdetett eredmények ismeretében egyes szállítók megemelik a vásárolni kívánt eszközök árát. Ennek kapcsán az Alapítvány a következőre hívja fel a Pályázók és a szállítók figyelmét:

A nemzeti közösségek nyelvén történő tájékoztatásról tanácskoztak ma Belgrádban

A nemzeti közösségeket érintő kérdésekről és a nemzeti közösségek nyelvén történő tájékoztatásról tanácskoztak ma Belgrádban. A Kisebbségi nyelveken történő tájékoztatás, javaslatok a politikusok számára, a következő évtized nevet viselő programot a Nyílt társadalom Alap támogatásával valósították meg. A tanácskozás kiinduló pontja a Civil társadalom fejlesztési központ által a tavalyi év második felében végzett felmérés volt.

Felújították a Szent Száva Általános Iskola sándori és a békovai épületeit

szentszava iskola

Megújultak a Szent Száva Általános Iskola sándori és a békovai kihelyezett tagozatának épületei. A munkálatokat ma Szabadka Város vezetősége is megtekintette. A sándori iskola tornaterme új padlót kapott, és a nyílászárókat is kicserélték. Békován pedig az iskolaépület homlokzatát, valamint a tetőt újították fel.

Szakmai tanácskozás az MNT és a magyarországi Szerb Országos Önkormányzat között (videó)

mnt1

Közös szakmai tanácskozást tartott a Magyar Nemzeti Tanács és a magyarországi Szerb Országos Önkormányzat. A két intézmény találkozója kedd délelőtt kezdődött, Szabadkán a Magyar Nemzeti Tanács székházában. Az eszmecsere központi témája a két országos kisebbségi önkormányzat működésének szorosabbá tétele, a kultúra, oktatás és tájékoztatás, valamint a hivatalos nyelv- és íráshasználat területén.