Category Archives: EU

Az emberi jogok betartására szólította fel Törökországot az EP elnöke

tajani

Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke aggodalmát fejezte ki a török politikai fejlemények miatt és az emberi jogok betartására szólította fel Ankarát – közölte az uniós parlament sajtószolgálata hétfőn. Tajani emberi jogi aktivisták részvételével egy brüsszeli konferencián tartott beszédében kijelentette: Európa alapértékei közé tartozik az emberi jogok védelme, egy demokráciának pedig fontos eleme a gondolat szabadsága.

Hahn: A helyezet továbbra is feszült a Nyugat-Balkánon

johannes-Hahn-565x376

A helyzet továbbra is feszült a Nyugat-Balkánon, amit hosszú távon csakis nemzetközi keretek között, vagyis az Európai Unión belül lehet megoldani – jelentette ki Johannes Hahn. Az EU bővítési biztosa kiemelte, hogy Szerbiában sokan érzelmileg

Május 2-án Merkel-Putyin találkozó lesz Moszkvában

nemet_orosz_zaszlo

Angela Merkel német kancellár május 2-án találkozik Moszkvában Vlagyimir Putyin elnökkel – jelentette ki csütörtökön Moszkvában Horst Seehofer bajor miniszterelnök. Puytin kifejezte reményét, hogy Seehofer moszkvai vizitje kedvező hatással lesz a kétoldalú kapcsolatokra és rámutatott, hogy Németország tartományai közül Bajorország az első helyen áll az Oroszországgal folytatott kereskedelemben.

Aleksandar Vučić Angela Merkellel találkozott Berlinben (videó)

Vucic Merkel

Szerbia jó úton halad, Vučićnak folytatnia kell a reformokat – nyilatkozta a tárgyalást követően a német kancellár.

Rengeteg a hamis méz az EU-ban

mez

Az uniós piacon forgalmazott méz egyötöde hamisítvány – derül ki a kiemelt mézpiaci ellenőrzés legfrissebb adataiból. Az ellenőrzésben minden uniós tagállam részt vett,

Axel Dittmann: Az EU elkötelezett a bővítés mellett

Kopaonik, 7. marta 2017 - Ambasador Nemacke Aksel Ditman i ambasador SAD Kajl Skat na panelu "Glavne promene u geopolitickom kontekstu i njihov uticaj na Srbiju" na 24. Kopaonik biznis forumu. FOTO TANJUG / RADE PRELIC / bb

Az Európai Unió teljes egészében elkötelezett a bővítés mellett és a cél az, hogy Szerbia az Unió teljes jogú tagja legyen – jelentette ki Axel Dittmann Németország belgrádi nagykövete.

Mogherini: A nyugat-balkáni helyzet feszült, az EU határozottabb támogatása szükséges

EU foreign policy chief Federica Mogherini makes statements after her meeting with Albanian Prime Minister Edi Rama in Tirana, Friday, March 3, 2017. Mogherini is on a tour of the Balkans that started in Montenegro and will end in Albania, trying to reassure the region that the EU remains open for enlargement despite crises in the 28-nation bloc. (AP Photo/Hektor Pustina)

Világos és hatékony támogatást várok az Európai Uniótól a Nyugat-Balkánnal kapcsolatban – jelentette ki Federica Mogherini

Kurz: A Nyugat-Balkánon is lehetne menekülttáborokat építeni

sebastian_kurz

Akár a Nyugat-Balkánon is lehetne menekülttáborokat építeni az EU területére illegálisan belépő emberek elhelyezésére – mondta Sebastian Kurz, osztrák külügyminiszter egy vasárnapi német interjúban. A konzervatív Osztrák Néppárt politikusa szerint a menekültek összes elképzelhető útvonalát le kell zárni.

Mogherini ma Koszovóba látogatott (videó)

EU foreign policy chief Federica Mogherini makes statements after her meeting with Albanian Prime Minister Edi Rama in Tirana, Friday, March 3, 2017. Mogherini is on a tour of the Balkans that started in Montenegro and will end in Albania, trying to reassure the region that the EU remains open for enlargement despite crises in the 28-nation bloc. (AP Photo/Hektor Pustina)

Federica Mogherini Belgrád és Tirana után Koszovóba is ellátogatott. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Pristinában a koszovói intézmények szerb és albán képviselőivel is találkozott. Mogherini Mitrovica északi és déli részének polgármestereivel is tárgyal. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője egy év alatt már másodszor jár Koszovóban.

Jean-Claude Juncker káromkodott az Európai Parlamentben

European Commission President Jean-Claude Juncker speaks during a news conference in Brdo, Slovenia, Thursday, March 2, 2017. Jean-Claude Juncker is on two day official visit to Slovenia. (AP Photo/Darko Bandic)

Az Európai Bizottság elnöke akkor vesztette el a türelmét, amikor a képviselők azt a javaslatát kritizálták, hogy meg kell kérdezni az EU országok polgárait arról, hogy milyen irányban haladjon az Unió.

Két újabb fejezet nyílt meg Belgrád és Brüsszel között

brusszel

A csatlakozási tárgyalások a gazdasági és ipari kérdéseket taglaló 20., valamint az oktatással és a kultúrával foglalkozó 26. fejezet megindításával folytatódtak. Ugyanakkor az említett 26. fejezetet ideiglenesen lezárták – közölte az Európai Unió és Szerbia kormányának közös konferenciáján Jadranka Joksimović.

Deli: Az EU-nak paradigmaváltásra van szüksége

deli

Paradigmaváltás szükséges minden téren, hiszen az Európai Unió csak így tud ellenállni a sűrű megpróbáltatásoknak, mondta Deli Andor a Fidesz-KDNP vajdasági származású európai parlamenti képviselője a Magyar Szó napilapnak.

Tuzson Bence: Ne vegzálják a határokon az uniós polgárokat!

hatar-horgos

Az illegális migrációt kéne megállítani, nem az uniós polgárokat vegzálni a határokon – mondta egy készülő EU-rendelet kapcsán Tuzson Bence magyar kormányzati kommunikációért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján szombaton.

Brüsszel: Hétfőn két új csatlakozási fejezetet nyitnak meg

brusszel

Hétfőn két új európai uniós csatlakozási fejezet nyílik meg Szerbia számára. Az új fejezetekkel együtt már nyolc nyitott és kettő átmenetileg zárt tárgyalási fejezetet taglalnak az integrációs folyamat részeként.

Pence: Az USA elmélyítené kapcsolatait az EU-val

United States Vice President Mike Pence, left, and European Commission President Jean-Claude Juncker address a media conference prior to a meeting at EU headquarters in Brussels on Monday, Feb. 20, 2017. U.S. Vice President Pence is currently on a two-day visit to meet with EU and NATO officials. (AP Photo/Virginia Mayo, Pool)

A Donald Trump vezette új kormányzat keresi a módját, hogy miként mélyíthető el a kapcsolat az Egyesült Államok és az Európai Unió között – jelentette ki Mike Pence amerikai alelnök Brüsszelben

25 éve írták alá a maastrichti szerződést

eu-flag

A Maastrichti Szerződés 25-ik évfordulóját ünnepelték Brüsszelben. 1992. február 7-én írták alá az Európai Unió akkori tagországainak állam- és kormányfői az EU eddigi egyik legnagyobb hatású dokumentumát, a maastrichti szerződést. Ez a dokumentum hozta létre politikai fogalomként az Európai Uniót a korábbi gazdasági közösségekből, és kimondta a közös európai uniós pénz megteremtését.

Európa-szerte halálos áldozatokat követel a sarki hideg

homero

Olaszországban nyolc, Lengyelországban hét, Csehországban pedig legalább két halálos áldozatot követelt a rendkívül hideg idő szombatig. Hét hajléktalan és egy beteg nyugdíjas is megfagyott Olaszországban a rendkívüli hideg időben.

Brüsszel beutazási engedélyt vezetne be

europai-unio-e1466168784540

Utasregisztrációs rendszer felállítására tett javaslatot szerdán az Európai Bizottság, amelynek értelmében kizárólag vízummal vagy előzetes elektronikus beutazási engedéllyel léphetnének be harmadik országbeli állampolgárok az Európai Unió területére.

Fotókiállítás nyílt az Európai Parlamentben

Az Európai Parlament brüsszeli épületében ma fotókiállítás nyílt Deli Andor vajdasági EP-képviselő szervezésében “Duna, művész, utazó, szemtanú” címmel.

Szeptemberben nem csökkent a munkanélküliségi ráta az EU-ban

epito_munkas

Nem változott a munkanélküliségi ráta az Európai Unió tagállamaiban szeptemberben az előző hónaphoz képest, éves szinten azonban csökkenést regisztráltak- közölte az Eurostat. Az unió statisztikai hivatalának adatai szerint szeptemberben 20,789 millióan voltak munka nélkül