Category Archives: EU

Szerbia a legsikeresebb országok közé tartozik az IPA alapok felhasználása terén

Mesto: Beograd
Datum: 21.02.2017
Dogadjaj: POLITIKA - ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimoviæ i direktorka za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Henoveva Ruis Kalavera predsedavale su danas Odborom za praæenje sprovoðenje IPA programa
Licnosti: Jadranka Joksimoviæ

Szerbia a legsikeresebb országok közé tartozik az IPA határon átnyúló alapok felhasználása terén – jelentette ki

Zomborba látogattak Bács-Kiskun megye önkormányzati vezetői (videó)

zomborjo

Zomborban tettek látogatást a magyarországi Bács-Kiskun megye önkormányzati vezetői. Első ízben rendezték meg a megye polgármestereinek rendes évi találkozóját az anyaországon kívül. A konferencián szó esett közös pályázatokról, a munkaerőpiacról és a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről.

Ljubljana és Zágráb közösen lép fel a szigorított határellenőrzés rendezése érdekében

sor batrovci

Szolvénia és Horvátország a héten javaslattal él az Európai Bizottság felé a szigorított határellenőrzés rendezésé érdekében. Miro Cerar szlovén kormányfő kijelentette, hogy elviselhetetlen torlódásokat okozott a szlovén-horvát határon az új rendszer.

Mától szigorúbb az ellenőrzés a schengeni külső határokon (videó)

hataratkelo

Szigorította az Európai Unió az ellenőrzéseket a schengeni övezet külső határain. Az intézkedéssel a terroristákat és a bűnözőket próbálják kiszűrni a hatóságok. Az illetékesek szerint azzal, hogy az uniós iratokkal rendelkezők okmányait is tüzetesebben átvizsgálják, megnőhet a várakozási idő a schengeni külső határokon.

Ausztria mégis befogad ötven kiskorú menekültet Olaszországból

kern

Az uniós áthelyezési program keretein belül Ausztria mégis befogad ötven kiskorú menekültet Olaszországból, azonban az unió által meghatározott összesen mintegy kétezer menekült ausztriai áthelyezéséről még tárgyalásokat folytatna – jelentette be Christian Kern osztrák kancellár csütörtökön.

Brexit: Nagy munka vár a brit törvényhozókra

brexit

A brit törvényhozók munkája igencsak megszaporodik a következő két évben. A szigetország kilépése az Európai Unióból óriási mennyiségű jogalkotási munkát okoz. Theresa May brit miniszterelnök szerint az uniós tagság megszűnése azt jelenti, hogy a brit törvényeket a jövőben nem Brüsszel, hanem a nemzeti parlamentek hozzák.

Az EB az áttelepítéssel kapcsolatos kötelezettségeire figyelmeztette Ausztriát

Európai-Bizottság

Ausztriának eleget kell tennie az áttelepítéssel kapcsolatos kötelezettségeinek – figyelmeztetett az Európai Bizottság illetékes szóvivője kedden, miután az orsztrák kancellár bejelentette, Ausztria nem akar menekülteket befogadni Görögországból és Olaszországból.

Merkel: Egyelőre nem lesznek szankciók Magyarországgal és Lengyelországgal szemben

German Chancellor Angela Merkel, left, speaks with Dutch Prime Minister Mark Rutte after a group photo in the Cortile di Michelangelo during an EU summit in Rome on Saturday, March 25, 2017. EU leaders were gathering in Rome to mark the 60th anniversary of their founding treaty and chart a way ahead following the decision of Britain to leave the 28-nation bloc. In the background the remaining marble right hand of the Colossus of Constantine (312-315 AD).  (AP Photo/Andrew Medichini)

Egyelőre nincs szükség gazdasági szankciók bevezetésére Magyarországgal és Lengyelországgal szemben, nyilatkozta Angela Merkel a német közszolgálati televíziónak. A német kancellár hozzátette, reméli, hogy párbeszéddel sikerül enyhíteni a feszültséget az Európai Unió és az említett két ország között.

Ferenc pápa: A gazdasági és a migrációs válság, valamint a populizmus is olyan problémák, amelyeket le lehet győzni

Pope Francis greets European Commission President Jean-Claude Juncker during an audience with the leaders of EU countries at the Vatican, Friday, March 24, 2017. The pontiff is receiving leaders of EU countries the day before an European Union summit in Rome to highlight the 60th anniversary of the bloc's foundation on March 25, 2017. (L'Osservatore Romano/Pool Via AP)

Ferenc pápa arra figyelmeztette az Európai Unió 27 tagállamát, hogy amennyiben nem alkotnak új jövőképet, amely az Unió alapelvén, a szolidaritáson alapszik, akkor azaz államközösség végéhez vezethet.

Az emberi jogok betartására szólította fel Törökországot az EP elnöke

tajani

Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke aggodalmát fejezte ki a török politikai fejlemények miatt és az emberi jogok betartására szólította fel Ankarát – közölte az uniós parlament sajtószolgálata hétfőn. Tajani emberi jogi aktivisták részvételével egy brüsszeli konferencián tartott beszédében kijelentette: Európa alapértékei közé tartozik az emberi jogok védelme, egy demokráciának pedig fontos eleme a gondolat szabadsága.

Hahn: A helyezet továbbra is feszült a Nyugat-Balkánon

johannes-Hahn-565x376

A helyzet továbbra is feszült a Nyugat-Balkánon, amit hosszú távon csakis nemzetközi keretek között, vagyis az Európai Unión belül lehet megoldani – jelentette ki Johannes Hahn. Az EU bővítési biztosa kiemelte, hogy Szerbiában sokan érzelmileg

Május 2-án Merkel-Putyin találkozó lesz Moszkvában

nemet_orosz_zaszlo

Angela Merkel német kancellár május 2-án találkozik Moszkvában Vlagyimir Putyin elnökkel – jelentette ki csütörtökön Moszkvában Horst Seehofer bajor miniszterelnök. Puytin kifejezte reményét, hogy Seehofer moszkvai vizitje kedvező hatással lesz a kétoldalú kapcsolatokra és rámutatott, hogy Németország tartományai közül Bajorország az első helyen áll az Oroszországgal folytatott kereskedelemben.

Aleksandar Vučić Angela Merkellel találkozott Berlinben (videó)

Vucic Merkel

Szerbia jó úton halad, Vučićnak folytatnia kell a reformokat – nyilatkozta a tárgyalást követően a német kancellár.

Rengeteg a hamis méz az EU-ban

mez

Az uniós piacon forgalmazott méz egyötöde hamisítvány – derül ki a kiemelt mézpiaci ellenőrzés legfrissebb adataiból. Az ellenőrzésben minden uniós tagállam részt vett,

Axel Dittmann: Az EU elkötelezett a bővítés mellett

Kopaonik, 7. marta 2017 - Ambasador Nemacke Aksel Ditman i ambasador SAD Kajl Skat na panelu "Glavne promene u geopolitickom kontekstu i njihov uticaj na Srbiju" na 24. Kopaonik biznis forumu. FOTO TANJUG / RADE PRELIC / bb

Az Európai Unió teljes egészében elkötelezett a bővítés mellett és a cél az, hogy Szerbia az Unió teljes jogú tagja legyen – jelentette ki Axel Dittmann Németország belgrádi nagykövete.

Mogherini: A nyugat-balkáni helyzet feszült, az EU határozottabb támogatása szükséges

EU foreign policy chief Federica Mogherini makes statements after her meeting with Albanian Prime Minister Edi Rama in Tirana, Friday, March 3, 2017. Mogherini is on a tour of the Balkans that started in Montenegro and will end in Albania, trying to reassure the region that the EU remains open for enlargement despite crises in the 28-nation bloc. (AP Photo/Hektor Pustina)

Világos és hatékony támogatást várok az Európai Uniótól a Nyugat-Balkánnal kapcsolatban – jelentette ki Federica Mogherini

Kurz: A Nyugat-Balkánon is lehetne menekülttáborokat építeni

sebastian_kurz

Akár a Nyugat-Balkánon is lehetne menekülttáborokat építeni az EU területére illegálisan belépő emberek elhelyezésére – mondta Sebastian Kurz, osztrák külügyminiszter egy vasárnapi német interjúban. A konzervatív Osztrák Néppárt politikusa szerint a menekültek összes elképzelhető útvonalát le kell zárni.

Mogherini ma Koszovóba látogatott (videó)

EU foreign policy chief Federica Mogherini makes statements after her meeting with Albanian Prime Minister Edi Rama in Tirana, Friday, March 3, 2017. Mogherini is on a tour of the Balkans that started in Montenegro and will end in Albania, trying to reassure the region that the EU remains open for enlargement despite crises in the 28-nation bloc. (AP Photo/Hektor Pustina)

Federica Mogherini Belgrád és Tirana után Koszovóba is ellátogatott. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Pristinában a koszovói intézmények szerb és albán képviselőivel is találkozott. Mogherini Mitrovica északi és déli részének polgármestereivel is tárgyal. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője egy év alatt már másodszor jár Koszovóban.

Jean-Claude Juncker káromkodott az Európai Parlamentben

European Commission President Jean-Claude Juncker speaks during a news conference in Brdo, Slovenia, Thursday, March 2, 2017. Jean-Claude Juncker is on two day official visit to Slovenia. (AP Photo/Darko Bandic)

Az Európai Bizottság elnöke akkor vesztette el a türelmét, amikor a képviselők azt a javaslatát kritizálták, hogy meg kell kérdezni az EU országok polgárait arról, hogy milyen irányban haladjon az Unió.

Két újabb fejezet nyílt meg Belgrád és Brüsszel között

brusszel

A csatlakozási tárgyalások a gazdasági és ipari kérdéseket taglaló 20., valamint az oktatással és a kultúrával foglalkozó 26. fejezet megindításával folytatódtak. Ugyanakkor az említett 26. fejezetet ideiglenesen lezárták – közölte az Európai Unió és Szerbia kormányának közös konferenciáján Jadranka Joksimović.