Category Archives: EU

Elkezdődött az EU továbbfejlesztését célzó német-francia javaslatok kidolgozása

German Finance Minister Wolfgang Schaeuble, left, and Bruno Le Maire, right, Economy minister of France address the media during a joint press conference after a meeting in Berlin, Germany, Monday, May 22, 2017. (AP Photo/Michael Sohn)

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter és Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter vezetésével német-francia munkacsoport alakult, amely javaslatokat dolgoz ki az Európai Unió és az euróövezet továbbfejlesztéséről – jelentette be a két miniszter hétfőn Berlinben.

Megkezdődhetnek a Brexit tárgyalások

brexit

Jóváhagyta az európai uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács ma az Egyesült Királyság EU-kilépéséről szóló tárgyalások megindítására vonatkozó európai bizottsági javaslatot, és ezzel elhárult az utolsó akadály is az egyeztetések megkezdése elől.

Bakondi György: Az uniós biztos kijelentése meghívó a menekülteknek

bakondi

Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos keddi kijelentései meghívót jelentenek a migránsoknak – reagált Bakondi György, Magyarország miniszterelnökének belbiztonsági főtanácsadója az Európai Bizottság tagjának kijelentésére.

EU: Egy hónapot kaptak a menekültkvótát ellenző országok

menekultek S

Az Európai Unió kötelezi Magyarországot és Lengyelországot a migránsok befogadására – írja a Tanjug. Brüsszelben Dimitris Avramopoulos, az Európai Bizottság belügyekért és migrációért felelős biztosa felszólította a két országot arra, hogy júniusig kezdjék el befogadni a menekülteket Olaszországból és Görögországból,

Pack: Vučić köztársasági elnökké választása megváltoztatja a régióban uralkodó állapotokat

dorispack

Aleksandar Vučić tudja, hogy az unióhoz való közeledés jó Szerbia számára, ezért a kormányfői tisztsége után, köztársasági elnökké választása megváltoztatja majd a régióban uralkodó állapotokat – jelentette ki Doris Pack, az EU parlamenti képviselője.

Bírálta Szerbiát az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni szakértői bizottsága

bgparlament-S

A futballszurkolók rasszizmusa, a romákat, valamint a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösséget érő erőszak miatt bírálta Szerbiát az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni szakértői bizottsága

Avramopulosz: jogi és erkölcsi kötelezettsége az EU tagállamainak, hogy részt vegyenek a 160 ezer menedékkérő áttelepítésében

(Arhivska fotografija) 15. aprila 2017 - Drzavni sekretar u Ministartvu za rad, zaposljavanje, boracka i socijalna pitanja Nenad Ivanisevic kaze da u Srbiji trenutno ima 6.000 migranata u prihvatnim centrima i oko 1.000 van sistema, a tendencija je da se oni vrachaju u Grcku i zemlje porekla. FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bb

Jogi és erkölcsi kötelezettsége az Európai Unió tagállamainak, hogy részt vegyenek a 160 ezer menedékkérő áttelepítését szolgáló uniós mechanizmusban – jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz

Egyre elfogadottabb a magyar álláspont a migráció kapcsán

Röszke, 2017. április 28.
Gépkocsizó és gyalogos járõr a szerb-magyar határon álló biztonsági határzár elsõ és második kerítéssora között futó manõverúton Röszke térségében 2017. április 28-án. Elkészült a kétsoros kerítésrendszer második kerítése a magyar-szerb határ teljes, 155 kilométeres hosszán.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Egyre elfogadottabb lesz a migrációt megállító magyar álláspont az európai bevándorláspolitikában – mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.

Német-francia “menetrend” készül az EU és az euróövezet továbbfejlesztéséről

French President Emmanuel Macron, right, and German Chancellor Angela Merkel shake hands after a press conference in Berlin, Germany, Monday, May 15, 2017.   Macron and Merkel pledged Monday to work closely together to draw up a "road map" of reforms for the European Union. (Kay Nietfeld/dpa via AP)

Németország és Franciaország közösen “menetrendet” készít az Európai Unió és az euróövezet továbbfejlesztéséről – jelentette be Angela Merkel kancellár hétfőn Berlinben Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott megbeszélése után.

Hahn: Szerbia példásan halad előre

johannes-Hahn-565x376

Szerbia nagy előrelépést tett az elmúlt évek során, az ország hosszú utat tett meg az elszigeteltség és instabilitás időszakától máig, amikor a régió egyik legfontosabb szereplője – jelentette ki Johannes Hahn a Tanjugnak adott interjújában.

Joksimović: Június végéig két újabb csatlakozási fejezet

JADRANKA JOKSIMOVIC

Szerbia előtt június végéig két újabb csatlakozási fejezetet nyithat meg az Európai Unió – jelentette be Jadranka Joksimović. Szerbia európai integrációjával megbízott tárca nélküli minisztere kiemelte, hogy erre mindazok ellenére sor kerülhet, hogy a Belgrád és Priština közötti párbeszédre vonatkozó 35. csatlakozási fejezetben nem történtek előrelépések az utóbbi időben.

Az élelmiszer-hamisítás a második legnagyobb illegális üzlet az EU-ban

bolt

A kábítószer-kereskedelem után a második legnagyobb illegális üzletág a visszaélés az élemiszerlánc-termékekkel az Európai Unióban, a világon pedig a negyedik – mondta Helik Ferenc, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelt ügyek igazgatóságának vezetője.

Deli szerint újabb uniós csatlakozási fejezetek nyílhatnak meg Szerbia számára az idén (videó)

deli-andor

Újabb európai uniós csatlakozási fejezetek nyílhatnak meg Szerbia számára az idei évben – mondta Deli Andor, akit az Európa-nap kapcsán kérdeztünk Szerbia csatlakozási folyamatáról.

Ma van Európa napja (videó)

201202171617_europaeu

Május 9-e, az európai béke és egység ünnepe, az EU tagállamaiban a szervezet létrehozásához vezető, történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat évfordulójáról emlékeznek meg. Szabadkán a város központjában ünnepelték meg az Európa-napot.

Elnököt választ Franciaország (videó)

Ballots sit in trays ahead of the opening of the polling station for voters in the presidential runoff election between Emmanuel Macron and Marine Le Pen, in Marseille, France, Sunday, May 7, 2017. (AP Photo/Claude Paris)

Ma tartják a francia elnökválasztás második fordulóját. A szavazók az Európa-barát Emmanuel Macron, és a hazáját az Európai Unióból kivezetni szándékozó Marine Le Pen közül választhatnak. A 67 ezer választókörzet reggel 8 órakor nyitotta meg a kapuit, a

Szijjártó: Timmermansnak le kell mondania posztjáról

Budapest, 2017. február 24.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart hivatalában az olaszországi buszbalesettel kapcsolatban 2017. február 24-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság első alelnökének le kell mondania posztjáról, amiért egy lapinterjúban antiszemitizmussal vádolta meg Magyarország miniszterelnökét és kormányát.

Theresa May: Viszonossági alapon kell megállapodni az EU-állampolgárok jogosultságairól

Prime Minister Theresa May leaves BBC studios in London after appearing on a morning show Sunday April 30, 2017. Britain goes to the polls for a General Election on upcoming June 8. ( John Stillwell/PA via AP)

London ragaszkodik ahhoz, hogy a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak garantálásáról viszonossági alapon szülessen megállapodás – jelentette ki Theresa May.

Szerbia a legsikeresebb országok közé tartozik az IPA alapok felhasználása terén

Mesto: Beograd
Datum: 21.02.2017
Dogadjaj: POLITIKA - ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimoviæ i direktorka za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Henoveva Ruis Kalavera predsedavale su danas Odborom za praæenje sprovoðenje IPA programa
Licnosti: Jadranka Joksimoviæ

Szerbia a legsikeresebb országok közé tartozik az IPA határon átnyúló alapok felhasználása terén – jelentette ki

Zomborba látogattak Bács-Kiskun megye önkormányzati vezetői (videó)

zomborjo

Zomborban tettek látogatást a magyarországi Bács-Kiskun megye önkormányzati vezetői. Első ízben rendezték meg a megye polgármestereinek rendes évi találkozóját az anyaországon kívül. A konferencián szó esett közös pályázatokról, a munkaerőpiacról és a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről.

Ljubljana és Zágráb közösen lép fel a szigorított határellenőrzés rendezése érdekében

sor batrovci

Szolvénia és Horvátország a héten javaslattal él az Európai Bizottság felé a szigorított határellenőrzés rendezésé érdekében. Miro Cerar szlovén kormányfő kijelentette, hogy elviselhetetlen torlódásokat okozott a szlovén-horvát határon az új rendszer.