Category Archives: Aktuális

Nem lesz előrehozott parlamenti választás

Beograd, 27. februara 2017 - Premijer Srbije Aleksandar Vucic sastao se danas sa sefom Misije MMF za Srbiju Dzejmsom Rufom sa kojim je razgovarao o tekucem stanju dogovorenih reformi. FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / bb

Nem lesznek előrehozott parlamenti választások Szerbiában az elnökválasztással egy időben – ezt ma jelentette be Aleksandar Vučić. Szerbia kormányfője, aki egyben a Szerb Haladó Párt elnöke is azt mondta, ez időt ad a riválisainak, hogy bizonyítsanak a politikai színtéren.

Az újabb fejezetek megnyitása óriási előrelépés Szerbia számára

Mesto: Brisel
Datum: 27.02.2017
Dogadjaj: EVROSERVIS/POLITIKA - konferencija za novinare komesara EU za proširenje Johanesa Hana, ministarke zadužene za evropske integracije Jadranke Joksimoviæ i zamenika premijera Malte, koja predsedava EU, Luisa Greka posle Pete meðuvladine konferencije u Briselu na kojoj su danas otvorena poglavlja 20 i 26
Licnosti: Johanes Han, Jadranka Joksimoviæ, Luis Grek

Két újabb uniós csatlakozási fejezet nyílt meg Belgrád és Brüsszel között: a gazdasági és ipari kérdéseket taglaló 20., valamint az oktatással és a kultúrával foglalkozó 26. Utóbbit egyúttal ideiglenesen le is zárták.

Az újabb fejezetek megnyitása óriási előrelépés Szerbia számára – mondta az EU soros elnöklője, Málta képviseletében Louis Grech. A máltai miniszterelnök-helyettes reméli, hogy a lendület ezután sem fog kifulladni, és a balkáni állam EU-integrációs folyamata felgyorsul.

Louis Grech, miniszterelnök-helyettes, Málta: „Ezek nagyon fontos fejezetek. A hatást a szerbiai emberek és vállalkozások is érezni fogják. A mai eseményen megmutatkozott, hogy megtartottuk a pozitív lendületet, és a megbeszélések is sikeresek.”

FoNet-EU-JOKSIMOVIÆ

A megbeszélések folytatása üzenet a külföldi befektetőknek, hogy Belgrád kitartóan dolgozik az üzleti és gazdasági légkör stabilizálásán – hangsúlyozta felszólalásában Jadranka Joksimović. A szerb EU-integrációval megbízott tárca nélküli miniszter leszögezte: az elért eredmények a szerbiai emberek elhivatottságát tükrözik. Jadranka Joksimović, EU-integrációval megbízott tárca nélküli miniszter: „Az egyik oldalról megmutatkozott, hogy elismerték az eredményeinket. Másrészt ez egy visszajelzés, hogy intenzívebben kell dolgoznunk a jövőbeli reformokon. A reformok fontosak, hiszen elsősorban a szerbiai polgároknak üzenünk. Nem pedig azért, mert Brüsszel ezt elvárja.”

Johannes Hahn is üdvözölte a megkezdett szerbiai reformokat. Elsősorban a közigazgatás és az igazságszolgáltatás terén történt változtatásokról nyilatkozott elismerően az Európai Unió bővítési biztosa. Johannes Hahn, bővítési biztos, Európai Unió: „A kemény munkátok kifizetődött. Egy megnyílt és két lezárt fejezet figyelemreméltó eredmény. Megnyithatjuk és ideiglenesen le is zárhatjuk a fejezeteket. Nagy előrelépések történtek az oktatás irányelvei terén. Fontos, hogy Szerbia a jogállamiság terén is előrelépéseket ért el, illetve normalizálta a Koszovóval való kapcsolatát.”

Deli Andor vajdasági származású EP-képviselő is bizakodó. Mint mondja, idén felgyorsulhatnak a folyamatok, mert vélhetően egyetlen szomszédos ország sem fog akadályokat gördíteni Szerbia európai útja elé. Deli Andor, EP-képviselő Fidesz-KDNP (VMSZ): „Bízom abban, hogy a tavalyi év tapasztalataival ellentétben nem számíthatunk újabb blokádokra egyes tagországok részéről – mint amiket láttunk a tavalyi év folyamán. Ha ilyen magatartás elmarad a tagállamok részéről, akkor optimisták lehetünk, hogy számos más fejezet megnyílhat még az év folyamán.”

A felek szerint folytatni kell a közös munkát annak érdekében, hogy a Szerbiában élők életszínvonala mihamarabb megközelítse az EU-s szintet.

Hétfőn újabb tárgyalási fejezeteket nyitnak meg Brüsszelben

2017. 02. 27.

A bejelentések szerint Szerbia hétfőn az uniós csatlakozási tárgyalások keretében két újabb tárgyalási fejezetet nyithat meg, ezzel pedig nyolc megnyitott és két ideiglenesen lezárt fejezet a mérlege az országnak az Európai Unió felé vezető úton.      

Sikeres évet zárt a Prosperitati Alapítvány, 2017-ben újabb pályázatok lesznek

prosperitati-s

Sikeres évet zárt a Prosperitati Alapítvány, 2017-ben pedig újabb pályázati lehetőségek állnak a vajdasági magyar kis- és közép, valamint kezdővállalkozók, gazdák és fiatalok előtt nyitva.

Oscar-díjat nyert Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje

Oscar

Ismét Oscar-díjat nyert egy magyar film. Deák Kristóf Mindenki című kisjátékfilmje nyerte meg a kategória Oscar-díját magyar idő szerint hétfőn hajnalban a Los Angeles-i díjátadó gálán.

Nem sztrájkolnak a kombis utasszállítók

szabadka kombik

A kombis utasszállítókat tömörítő egyesület elállt a február 27-ére meghirdetett tiltakozó megmozdulástól, mert az illetékesekkel folytatott egyeztetések után megállapították, léteznek olyan törvényes előírások, amelyek alkalmazásával folytatható ez a tevékenység.

Stefanović: Semmilyen fajta erőszak nem engedélyezett Szerbiában

Beograd, 24. februara 2017. - Ministar unutrasnjih poslova Nebojsa Stefanovic tokom posete Sigurnoj kuci. Ministar unutrasnjih poslova Nebojsa Stefanovic i ministarka pravde Nela Kuborovic posetili su danas Sigurnu kucu, u kojoj su porucili da od 1. juna stupa na snagu novi zakon koji nosi jasnu poruku: "Udarite li zenu, ici cete u zatvor". FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

Szerbiában nincsenek gyermekrablások és erre még gondolni sem mer senki sem, mivel a rendőrség azonnal reagál az esetekre – jelentette ki Nebojša Stefanović. A belügyminiszter a tegnapi esettel kapcsolatban, amikor egy lakos jelentette, hogy elraboltak egy gyereket az utcán, elmondta, hogy ez példás viselkedés, ami a rendőrség és az állampolgárok javuló együttműködését jelzi.

133 éves Tiszakálmánfalva (videó)

budiszava(1)

Fennállásának 133. évfordulóját ünnepelte Tiszakálmánfalva. Az esemény alkalmából rendezett műsor a szülőföldön való boldogulásról szólt. A településen vendégül látták a falu alapítójának szülővárosából, Gesztről érkezett küldöttséget, és a testvértelepülés, Baks vezetőségét is. Telt ház volt a helyi művelődési egyesületben.

Tizenötödik alkalommal szerveztek Vőfélybált Palicson (videó)

vofelybal3

Egy igazi lakodalom hangulatát varázsolták a vendégek elé a vőfélyek, az ifjú pár és az Eridánusz zenekar. A legidősebb, 92 éves vőfély Zentáról érkezett a palicsi Takács terembe.

Márciustól a közjegyzők hitelesítenek

alairas

Március elsejétől már csakis a közjegyzők és munkatársaik hitelesíthetik a dokumentumainkat. Kizárólag ők végzik majd például az aláírások vagy az átiratok hitelesítését – közölte az Igazságügyi Minisztérium. Szerbiában a közjegyzői teendőkre

Bontják a téglagyárat Szabadkán (videó)

bontjak a teglagyarat migrans szabadka

A tetőszerkezet fakonstrukcióját az egykori téglaégető kemence épületéről már félig leszedték, a megbontott téglákat pedig megtisztítják és előkészítik az elszállításra. Mindez látszólag nem zavarja az elhagyott

Továbbra is szivárognak a migránsok Szerbiába (videó)

migransok-S

A migránsok balkáni útvonalának lezárása még nem jelenti azt, hogy megszűnt a keletről érkezők beszivárgása az Európai Unióba. Szabadkán gyülekeznek azok, akik illegálisan próbálnak átjutni a magyar határzáron. A jó idő beálltával egyre

33. Túriai Kolbászfesztivál, elkészítették a világ leghoszabb kolbászát (videó)

Kolbaszfeszt-S

Csaknem két tonnát nyom a világ legnehezebb házikolbásza, amit a hagyományos Turiai Kolbászfesztiválon mutattak be a látogatóknak. A faluban háromnapos népünnepélyt tartanak, így népszerűsítik a házi készítményeket.

Tepertőfesztivál Szabadkán (videó)

tepertofesztival3

Valjevói dohánytepertőt is készítettek az első szabadkai Tepertőfesztiválon. A zsírszalonnasütők versenyét a Peščara Helyi Közösség szervezte. Szombat reggel 700 kilogramm szalonnát osztottak szét a csapatok között, akik két kategóriában versengtek a legjobb

Pásztor István: A vajdasági magyarságnak is a kiszámítható és hosszú távú stabilitás az érdeke (videó)

pasztor_istvan_13_5

Az aktuális politikai helyzetről, az előző évi előrehozott parlamenti választásról, valamint a tavasszal esedékes elnökválasztásról tartott lakossági fórumot Belgrádban Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Orbán: A kommunizmus bűneit Nyugaton még ma is sokan mentegetik (videó)

orban emleknap

Elfogadhatatlan, hogy a kommunizmus bűneit még manapság is mentegetik – mondta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke szombaton a Nemzeti Örökség Intézetének a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából szervezett megemlékezésén,

Télűző mulatság Palicson (videó)

palics farsang

A színes jelmezekbe öltözött gyerekek már Palicson is elbúcsúztatták a telet. A palicsi és környékbeli óvodások a farsangi bulin bemutathatták jelmezeiket, táncolhattak és persze megkóstolhatták az elmaradhatatlan farsangi fánkot. A legötletesebb

Börtönbe kerülhet az, aki családtagjait bántalmazza (videó)

Beograd, 24. februara 2017. - Ministar unutrasnjih poslova Nebojsa Stefanovic tokom posete Sigurnoj kuci. Ministar unutrasnjih poslova Nebojsa Stefanovic i ministarka pravde Nela Kuborovic posetili su danas Sigurnu kucu, u kojoj su porucili da od 1. juna stupa na snagu novi zakon koji nosi jasnu poruku: "Udarite li zenu, ici cete u zatvor". FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

Június elsejétől az, aki bántalmazza családtagjait, börtönbüntetéssel sújtható – jelentette ki Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter és Nela Kuburović igazságügyi miniszter. A szerb kormány támogatja, hogy a családon belüli erőszakra vonatkozó törvény végrehajtása megfelelően működjön.

245 millió dinár jut idén a nemzeti tanácsoknak

Fonet Susana paunovic

245 millió dinárt biztosítanak a nemzeti tanácsok számára 2017-ben – jelentette ki Suzana Paunović, a szerb kormány emberi és kisebbségi jogi irodájának igazgatója. Paunović a Szerbiában élő nemzeti kisebbségek jogvédelmének fejlesztéséről szóló akcióterv bemutatása alkalmával nyilatkozott. Elmondta, a pénzek felhasználásáról szóló második jelentésnek köszönhetően több dolog is tisztázódott – ez ugyanis a tavalyi év harmadik és negyedik negyedére vonatkozott.

Ivica Dačić is pályázik a miniszterelnöki székre

Beograd, 9. juna 2015 - Ministar spoljnih poslova Ivica Dacic daje izjave medijima nakon danasnjeg sastanka sa predsednikom Drzave Palestine Mahmudom Abasom. Predsednik Drzave Palestine Mahmud Abas, na poziv predsednika Tomislava Nikolica, boravi u zvanicnoj poseti Srbiji. FOTO TANJUG / OKSANA TOSKIC / bb

Szerbia jelenlegi külügyminisztere, Ivica Dačić is pályázik a miniszterelnöki székre – írja a Blic. A külügyi tárca vezetője egy interjú során elmondta: hazudna, ha azt nyilatkozná, hogy nem érdekli a funkció. Emlékeztetett, ő már egyszer betöltötte ezt a posztot. Dačić Aleksandar Vučić kormányfővel is egyeztetett, de a következő miniszterelnök személyéről nem volt szó. Dačić számára az ország jövője a legfontosabb, ezért döntött úgy, hogy Vučić államfőjelöltségét támogatja.

Tanyákat rongálnak a migránsok (videó)

tanyarombolas 1

Tanyákat törnek fel a migránsok a szerb-magyar határ közelében. Az illegális bevándorlók az elmúlt időszakban több épületet is tönkretettek a határövezetben, ugyanis a tél folyamán, a nagy hidegekben a házak gerendáit és ablakkereteit is feltüzelték.