Category Archives: Aktuális

Több halálos áldozata van a moszkvai viharnak

vlcsnap-2017-05-29-19h40m37s102

Tizenhárom halott és 105 sérült – Moszkván és elővárosában hatalmas vihar vonult át hétfőn, írja az MTI. Az óránként 80 km/órás széllökések több fát is kidöntöttek, ezek okozták a halálos baleseteket. A meteorológusok szerint a viharban a szokásos havi csapadékmennyiség egyharmada hullott le. A kidőlt fák, oszlopok és reklámszerkezetek sok helyen parkoló autókat rongáltak meg, 18 ezren maradtak áram nélkül.

Macron: Oroszország nélkül nincs megoldás

French President Emmanuel Macron, right, and Russian President Vladimir Putin walk in the Galerie des Batailles (Gallery of Battles) at the Versailles Palace as they arrive for a joint press conference following their meeting in Versailles, near Paris, France, Monday, May 29, 2017. Monday's meeting comes in the wake of the Group of Seven's summit over the weekend where relations with Russia were part of the agenda, making Macron the first Western leader to speak to Putin after the talks. (Stephane de Sakutin/Pool Photo via AP)

Oroszország nélkül egyetlen nemzetközi konfliktust sem lehet megoldani – mondta Emmanuel Macron francia államfő az orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal tartott közös sajtótájékoztatón Párizsban. Macron, Nagy Péter orosz cár 1717-es franciaországi látogatásának és a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok felvételének 300. évfordulóján megrendezett kiállítás megnyitása alkalmából fogadta Putyint.

Megújul a bácskossuthfalvi Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézet (videó)

otthon pasztor 02

Több mint százmillió dinárral támogatja a szerb kormány a bácskossuthfalvi Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézetet. Vladimir Ilić és Nenad Ivanišević államtitkárok, valamint Pásztor István, a tartományi parlament elnöke ma meglátogatták az intézményt, amely idén ünnepli fennállásának 70. évét.      

Bezárják a sidi befogadóközpontot? (videó)

SID

Nem hivatalos értesülések szerint a napokban bezárják a sidi befogadóközpontot. A helyiek ezt már korábban kérték. Azt mondták, félnek a migránsoktól. Petíciót is írtak. Úgy látszik, a kérésük meghallgatásra talált.    

Vasút-villamos kötné össze Szabadkát, Szegedet és Hódmezővásárhelyt (videó)

villamos-S

Szabadkáig épülhet a hódmezővásárhelyi villamos – ezt mondta pénteken Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök a tram-trainről, a helyközi villamosról kijelentette: szükség van a beruházásra, de ésszerű áron és keretek között kell megvalósítani, mégpedig nemcsak Hódmezővásárhely és Szeged között, hanem a Szabadka–Szeged–Hódmezővásárhely-vonalon is.

Tartósan élvezhetjük a szikrázó napsütést (videó)

Napsütés

A napokban a maximum hőmérséklet elérheti akár a 32 fokot is. A tűző nap azonban nagyban kihat az emberi szervezetre is. A szakember óvatosságra int bennünket.        

Ülésezett a kormány – ma még Aleksandar Vučić elnökölt (videó)

ALEKSANDAR VUCIC

Ma tartotta utolsó ülését a szerb kormány, amelyen még Aleksandar Vučić elnökölt. A miniszterelnök azután válik meg a posztjától, hogy államfőnek választották.

A tartalékosok továbbra is kapják a behívókat (videó)

sorkatonasag-s

Továbbra is küldik a katonai behívókat a tartalékosok lakcímére – közölte a szerb védelmi minisztérium. Azonban nem kell pánikba esni – legalábbis az illetékesek szerint. A behívóknak semmi közük sincs a biztonsági helyzethez vagy a migránsválsághoz. Csupán rendszeres gyakorlatról van szó – közölték a védelmi minisztérium illetékesei.  

Helyi közösségi választást tartottak Csóka községben (videó)

csoka_valasztas2

A hétvégén hét településen zajlottak le a helyi közösségi választások Csóka községben. Nem hivatalos adatok szerint a Vajdasági Magyar Szövetség jelöltjeinek Egyházaskéren sikerült nyerni. A többi helyen a Szerb Haladó Párt által támogatott lista kapta a legtöbb szavazatot.

Vučić május 31-én teszi le az államfői esküt

ALEKSANDAR VUCIC

Aleksandar Vučić május 31-én teszi le az államfői esküt. A ceremónia történetében első alkalommal fog az új elnök az alkotmányra és a Miroslav-evangéliumra is felesküdni.

Nenad Ivanišević – A magyar határzár enyhítette a migrációs nyomást (videó)

nenad ivanisevic

Magyarország döntése a határzárról, az, hogy a migránsok nem tudnak átjutni magyar területre enyhítette a migrációs nyomást, és a bevándorlók szinte teljesen elkerülik Szabadkát, illetve ezt a térséget – nyilatkozta Nenad Ivanišević a Pannon RTV kérdésére Szabadkán.

Átlagos hozamot várnak a gazdák (videó)

gabona 2

Átlagos hozamra számítanak az idei évben a gabonatermelők. A szélsőséges időjárás és a csapadék hiánya hatással volt a gabonafélékre is, de a betakarításig még több káros tényezővel kell számolniuk a mezőgazdászoknak.

Teke: Szerbia megvédte világbajnoki címét

teke szerbia

Szerbia férfi tekeválogatottja megnyerte a németországi Dettenheimban megrendezett csapat-világbajnokságot, miután a döntőben Magyarország ellen nyert 6:2-re.

A hétvégére megnyílt a magyar–román–szerb hármashatár (videó)

harmashatar-S

Húsz éve minden május utolsó hétvégéjén megnyitják a magyarországi Kübekháza, a szerbiai Rábé és a romániai Óbéba

Nenad Ivanišević: Példaértékű a szociális védelmi rendszer fejlődése Szabadkán (videó)

szocialis kiallitas-S

Példaértékű a szociális védelmi rendszer fejlődése Szabadkán – jelentette ki ma Nenad Ivanišević. A Caritas mint civil szervezet és a Gerontológiai Központ mint állami intézmény közötti szoros

G7-csúcs: A határvédelem jogát is hangsúlyozza a zárónyilatkozat

German Chancellor Angela Merkel, rear left, and and U.S. President Donald Trump, rear third left, attend a round table meeting of G7 leaders and Outreach partners at the Hotel San Domenico during a G7 summit in Taormina, Italy, Saturday, May 27, 2017. Leaders of the G7 wrap up their meeting on Saturday with discussions focused on terrorism, climate and trade. (AP Photo/Domenico Stinellis)

A migránsok jogainak elismerésével együtt az államok saját határaik ellenőrzéséhez való szuverén jogát is hangsúlyozza a G7-csoport taorminai csúcstalálkozójának szombati zárónyilatkozata, amelyből kiderül, hogy

A boroké és borászoké volt a főszerep Palicson (videó)

palics hk unnep-S

Ma is folytatódtak az Orbán-napi rendezvények Palicson. Az 555. évfordulóját ünneplő településen ezúttal a boroké és a borászoké volt a főszerep.        

Megkezdődött a védjegyes helyi termékek bemutatósorozata (videó)

vatabet

Vajdasági brand, vajdasági helyi termék roadshow elnevezéssel Magyarkanizsán megkezdődött a védjegyes helyi termékek

Huszadszor szervezték meg a Délvidéki Háló találkozóját (videó)

halo-S

Uram, jó itt nekünk! – ez volt a mottója a Délvidéki Háló találkozónak. A jubileumi megemlékezést Zentán tartották, ahonnan egykoron a délvidéki keresztény ihletésű mozgalom is elindult.

Pécsi napok Újvidéken (videó)

Ujvidek3

Újvidéken háromnapos programsorozattal mutatkozik be Pécs, a tartományi székváros testvértelepülése, ugyanis 2010-ben ennek a magyarországi városnak adományozták az Európa Kulturális Fővárosa címet. Újvidék 2021-ben viselheti ezt a rangot, így a tapasztalatcserére, a támogatásokra és a közös programokra nagy szükség van.