Category Archives: Önkormányzatok

Megszüntették Szabadka Mezőgazdaság-fejlesztési Alapját

Elfogadták a közvállalatok alapszabály-módosítását, valamint azok működési tervét Szabadka Városi Képviselő-testületének mai ülésén. A politikusok 55 napirendi pontot vitattak meg. Ezek közé tartozott Szabadka Város Mezőgazdaság-fejlesztési Alapja megszüntetéséről és a város területére vonatkozó úthasználati díjak mértékéről szóló pontok is.    

Több mint 34 millió dináros kölcsönt vesz fel Magyarkanizsa

Újabb adósságvállalás mellett döntött mai ülésén Magyarkanizsa Községi Képviselő-testülete. A 34 millió 600 ezer dináros ügyviteli kölcsön felvétele az ellenzéki képviselők heves tiltakozását váltotta ki.

Vendégelőadás Magyarkaizsán – Kötelező olvasmányok a színpadon

A Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény, valamint a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében tartományunkban először Magyarkanizsán mutatták be a pécsi Escargo Hajója Színházi Nevelési Szövetkezet ÖköR című előadását. A darab a középiskolásoknak szól, a cím az Összes Kötelező Röviden montázsszava, amelyben sajátos stílusban prózai, zenei és táncszínházi elemekkel átszőtten foglalkoznak a fiatal színészek a középiskolás diákokat alaposan leterhelő kötelező olvasmányokkal.

133 éves Tiszakálmánfalva (videó)

budiszava(1)

Fennállásának 133. évfordulóját ünnepelte Tiszakálmánfalva. Az esemény alkalmából rendezett műsor a szülőföldön való boldogulásról szólt. A településen vendégül látták a falu alapítójának szülővárosából, Gesztről érkezett küldöttséget, és a testvértelepülés, Baks vezetőségét is. Telt ház volt a helyi művelődési egyesületben.

Télűző moholi gyerekek (videó)

teluzes mohol 1

Moholon is télűzést tartottak az óvodások. A Csobolyó Művelődési Egyesület szervezésében körbejárták a falu központját. A rendezvény zárásaként pedig szalmabábot égettek.

Nagy volt a sokadalom a bajsai Prélón (videó)

bajsa prelo sokasag

Idén is megtartották Bajsán a már hagyományossá vált Prélót. Az embereket, kultúrákat, hagyományokat összekötő rendezvényre idén tizenhárom csapat érkezett Vajdaságból, Magyarországról és Szlovákiából.

33. Túriai Kolbászfesztivál, elkészítették a világ leghoszabb kolbászát (videó)

Kolbaszfeszt-S

Csaknem két tonnát nyom a világ legnehezebb házikolbásza, amit a hagyományos Turiai Kolbászfesztiválon mutattak be a látogatóknak. A faluban háromnapos népünnepélyt tartanak, így népszerűsítik a házi készítményeket.

Tepertőfesztivál Szabadkán (videó)

tepertofesztival3

Valjevói dohánytepertőt is készítettek az első szabadkai Tepertőfesztiválon. A zsírszalonnasütők versenyét a Peščara Helyi Közösség szervezte. Szombat reggel 700 kilogramm szalonnát osztottak szét a csapatok között, akik két kategóriában versengtek a legjobb

17 millió dináros tartományi támogatást kapott Magyarkanizsa

magyarkanizsa

Mintegy 17 millió dináros tartományi támogatásról írt alá szerződést tegnap a vajdasági kormány épületében Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere. A község valamivel több mint 15 millió 200 ezer dinár vissza nem térítendő támogatást nyert a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság pályázatán, ami biztosítja a horgosi ipari park kiépítésének folytatását, a kispiaci Művelődési Ház adaptációjára és rekonstrukciójára pedig csaknem 1 millió 740 ezer dinárt kapott.

A rossz fordítás miatt nem tárgyaltak a sportról a zentai képviselők (videó)

Ülésezett a zentai község képviselő-testület. Napirenden szerepelt több közvállalat éves programjának elfogadása, valamint összehangolták a községi rendelkezéseket a törvényekben történt változásokkal.

Kishegyes: Szociális szolgáltatásokat végző szervezeteket támogatnak (videó)

Ötmillió dinárral támogatja a szociális szolgáltatásokat végző civil szervezetek, egyesületek munkáját a kishegyesi önkormányzat. A szerződéseket ma írta alá Marko Lacić polgármester a támogatott szervezetekkel, amelyek ebben a kategóriában pályáztak.

Zenta: Lakossági fórum a távfűtési gondokról (videó)

lakossagi forum zenta

Lakossági fórumot szervezett a Zentai Önkormányzat a havonta felmerülő fűtési gondokkal kapcsolatban. Tájékoztatták a lakosságot a meglévő rendszer hibáiról és a mérési módszerekről. Teljes és gyors megoldás az elavult rendszerre azonban jelen pillanatban nem létezik.

Megkezdődhetnek a vajdasági fejlesztési projektek (videó)

tartomanyi tamogatas csoportkep

1,4 milliárd dinárral támogatja a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság a vajdasági települések projektjeit. Az elképzelések a helyi és regionális gazdasági fejlesztés, a kultúra, az oktatás, a sport, a közlekedési infrastruktúra, a vízellátás és az

Farsangoló ovisok Makkhetesen (videó)

farsang ovisok makkhetes

Színes jelmezekbe öltözve, kiszebábot égetve búcsúztatták a telet a makkhetesi Hófehérke óvodában. A vidám mulatság a farsangi öltözékek bemutatójával kezdődött, majd a télűző felvonulás után a gyermekek szüleiknek, nagyszüleiknek elszavalták azokat a

Hitelből törlesztené adósságát az óbecsei Távfűtési Közvállalat

kkt obecse 1

Kereskedelmi bankoktól vehetnek fel hitelt az óbecsei közvállalatok – erről döntött a községi képviselő-testület mai ülésén. A változásra azután került sor, hogy a Távfűtési Közvállalat indítványozta a közvállalat alapításáról szóló határozat módosítását, amit az

Folytatódik a Szent Teréz-székesegyház felújítása (videó)

szent terez

A szabadkai székesegyház helyreállítása még 2015-ben kezdődött. Akkor a villanyhálózatot javították meg. Most az alapok megerősítésén dolgoznak, hogy később eltüntethessék a két torony közötti repedést. A magyar állam 165 millió forinttal, azaz

Télűző mulatságot tartottak a hajdújárási diákok (videó)

farsang Hajdujaras

A tavaszias időjárásból ítélve a farsangi hangoskodóknak sikerült elűzniük a telet. Egymást követik a mulatságok és a felvonulások. Ma a hajdújárási gyerekek mozdultak meg.

Felújításra szorul a szabadkai Rehák Kollégium (videó)

Rehak Kollegium

Szabadka önkormányzata elfogadta a Dr. Rehák László Alap 2017-es pénzügyi tervét. Így az alap által működtetett diákotthon továbbra is fogadhatja a tanulni vágyókat. A városi költségvetésen kívül még egyéb forrásokból biztosítja eszközeit

Az év első újszülöttjeit látogatta meg Magyarkanizsa polgármestere (videó)

babalatogatas

Az év első újszülöttjeit látogatta meg ma délelőtt Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere és átadta nekik a községi önkormányzat ajándékát.

Ena, az első kislány január 4-én született a horgosi Ferkovity Eli és

Zenta: Ismét az adósságuk törlesztésére kérik a távfűtés-szolgáltatás felhasználóit (videó)

Futes Sajtaj-S

A zentai önkormányzat ismét felszólította a távfűtés használóit, hogy mielőbb törlesszék a számlájukat. Az önkormányzat és a Szerbiai Gázművek, vagyis a Srbijagas közötti megegyezés alapján február 24-éig kell kifizetni a tartozást, ami jelenleg több mint 28 millió dinár.