Ugrás a tartalomra
Pixabay/jarmoluk

Gion Nándor olvasási verseny középiskolások számára

2021.10.10
16:31
2021.10.10
17:13
Forrás
Pannon RTV
2022. január 28-án Gion Nándor olvasási verseny középiskolások számára a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében.

A verseny célja: a diákok olvasásra való ösztönzése, és a tanulók szövegértő olvasásának fejlesztése. Mivel a versenyzők a csapat eredményéért küzdenek, a versenynek közösségépítő szerepe van. Célja továbbá az olyan tanulókat is sikerélményhez juttatni, akik szeretik az irodalmat, és szívesen olvasnak, de pl. nyelvi versenyen vagy fogalmazási pályázaton, szavalóversenyeken stb. nem vesznek részt.

A verseny menete: A verseny résztvevői 3 fős csapatokat alakítanak. A csapat tagjai megbeszélik, hogy ki melyik könyvet olvassa el az adott listán szereplő könyvek közül. Egy-egy tanulónak legkevesebb két művet el kell olvasnia, de minél többet olvas el, annál eredményesebb lehet a csapat.

A döntőben a csapat 6 irodalmi műből kapja a teszteket, ill. a feladatlapokat aszerint, hogy melyik 5 címet húzza ki a sorsoláskor, tehát gyakorlatilag öt felmérőt töltenek ki, mivel a választási lehetőséget meghagyva 1 könyv lemarad a végső listáról. 2 könyvből tesztet kapnak és 3 olvasmányból feladatlapot. A csapatok egyforma kérdéseket tartalmazó feladatlapon dolgoznak, és a versenyzők egy-egy csapaton belül közösen oldják meg a feladatokat, és lehetőségük lesz a csapatmunkára is.

A verseny lebonyolításához szükséges a magyartanárok (könyvtárosok) közreműködése. A könyvek beszerzése kapcsán a lentebb feltüntetett e-mailen lehet érdeklődni. 

Minden középiskola legfeljebb két csapatot indíthat. Amennyiben nagyobb az érdeklődés, kérjük, a szervezőkkel vegyék fel a kapcsolatot!

A verseny 2022. január 28-án lesz Újvidéken az Apáczai Diákotthonban (VMPE, 21000 Újvidék, Bogdan Šuput utca 16).

A legjobbak jogot nyernek az Irodalmi és Művészeti Élménytáborunkban való részvételre, melyet a nyári szünidőben, 2022. július második felében szervezünk meg Újvidéken.

Az olvasandó művek listája
Elsősök és másodikosok csoportja

1.    Gion Nándor: Sortűz egy fekete bivalyért
2.    N.H. Kleinbaum: Holt Költők Társasága
3.    Gabriel Garcia Marquez: Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája
4.    Nagy Abonyi Árpád: Hermész tenyerén (útirajzok)
5.    Szabó Magda: Mondják meg Zsófikának
6.    Mándy Iván: A pálya szélén

Harmadikosok és negyedikesek
1.    Vladimir Kecmanović: Az ágyú forró volt
2.    Dallos Sándor: A nap szerelmese
3.    Totth Benedek: Holtverseny
4.    Mathias Énard: Mesélj nekik csatákról, királyokról és elefántokról
5.    Vida Ognjenović: Hűtlenek
6.    Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni 1935-1946 – az 1935/1936-os évek

Jelentkezési határidő: 2022. január 21.

Jelentkezni személyesen a VMPE, 21000 Újvidék, Bogdan Šuput utca 16-os szám alatt lehet illetve e-mailen keresztül a nsvmpe@gmail.com  és a k.smitedit@gmail.com (Kovács Smit Edit, koordinátor) címen.

közérdekű programok
Gion Nándor Olvasási Verseny

Most

15:07

Áder János: Meg kell védeni az EU határait és értékeit

Európára fokozódó migrációs nyomás nehezedik majd a következő hónapokban, években, ezt az Európai Unió nem szemlélheti tehetetlenül, fel kell készülni, és az EU határait, közös értékeit meg kell védeni - mondta Áder János magyar köztársasági elnök.
14:40, Frissítve: 14:48

Magyar-szerb filmipari együttműködés

Kétoldalú filmipari, filmművészeti és audiovizuális együttműködési megállapodást írt alá Kásler Miklós, magyar emberi erőforrások minisztere Maja Gojković szerb művelődési miniszter Budapesten.
14:18, Frissítve: 14:30

Egy kis apróság is sokat jelent

Elkezdődtek az ünnepek előtti jótékonysági gyűjtések és akciók Szabadkán is. Az érintett szervezetek egész évben igyekeznek segítséget nyújtani a rászorulóknak, de a legmozgalmasabb időszak az év vége. Egyrészt az ünnepek, másrészt pedig tél miatt.

Népszerű