Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Juhász Géza

Gion Nándor versenyfelhívás

2023.01.12
17:41
2023.01.12
18:06
Forrás
Felhívás
A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete meghirdeti a Gion Nándor olvasási versenyt középiskolások számára.

A verseny célja a diákok olvasásra való ösztönzése, és a szövegértés fejlesztése. Mivel a versenyzők a csapat eredményéért küzdenek, a versenynek közösségépítő szerepe van. Célja továbbá az olyan tanulókat is sikerélményhez juttatni, akik szeretik az irodalmat, és szívesen olvasnak, de pl. nyelvi versenyen vagy fogalmazási pályázaton, szavalóversenyeken stb. nem vesznek részt.

A verseny menete

A verseny résztvevői 3 fős csapatokat alakítanak. A csapat tagjai megbeszélik, hogy ki melyik könyvet olvassa el az adott listán szereplő könyvek közül. Egy-egy tanulónak legkevesebb két művet el kell olvasnia, de minél többet olvas el, annál eredményesebb lehet a csapat. A döntőben a csapat az 5 irodalmi műből kapja a teszteket, ill. a feladatlapokat aszerint, hogy melyik címet melyik versenylap-típusra húzza ki a sorsoláskor. 2 könyvről tesztet kapnak, 3 olvasmányból feladatlapot. A csapatok egyforma kérdéseket tartalmazó feladatlapon dolgoznak, és a versenyzők egy-egy csapaton belül közösen oldják meg a feladatokat, így lehetőségük lesz a csapatmunkára.

A verseny lebonyolításához szükséges a magyartanárok (könyvtárosok) közreműködése. A könyvek beszerzése kapcsán a lentebb feltüntetett e-mailen érdeklődhetnek. Minden könyvhöz hozzá tudnak jutni Vajdaságban a versenyzők!

Minden középiskola legfeljebb két csapatot indíthat. Amennyiben nagyobb az érdeklődés, kérjük, a szervezőkkel vegyék fel a kapcsolatot!

A verseny 2023. március 10-én lesz Újvidéken, az Apáczai Diákotthonban (VMPE, 21000 Újvidék, Bogdan Šuput utca 16).

A legjobbak értékes könyvjutalomban részesülnek, és jogot nyernek az Irodalmi és Művészeti Élménytáborban való részvételre, amelyet a nyári szünidőben, 2023. júliusában szerveznek Újvidéken.

Az olvasandó művek listája

Elsősök és másodikosok csoportja:

  1. Rejtő Jenő: A 14 karátos autó
  2. Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája
  3. Gion Nándor: A virágos katona
  4. Gerog B. Marwell: Világok útvesztője
  5. Nagy Abonyi Árpád: Hermész tenyerén

Harmadikosok és negyedikesek csoportja:

  1. Vladimir Kecmanović: Az ágyú forró volt
  2. Tóth Krisztina: Akvárium
  3. Mathias Énard: Mesélj nekik csatákról, királyokról és elefántokról
  4. Murakami Haruki: Kafka a tengerparton
  5. Borbély Szilárd: Nincstelenek

Jelentkezési határidő: 2023. március 3.  péntek

A verseny időpontja 2023. március 10.  péntek – Újvidék – Apáczai Diákotthon Fiúkollégium

Jelentkezni lehet a következő címen:

VMPE, 21000 Újvidék, Bogdan Šuput utca 16.

e-mail: olvasasigionnandor@gmail.com

versenyfelhívás
Gion Nándor
Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete

Most

18:01, Frissítve: 18:19

Davis Kupa: A franciák legyőzték a magyarokat

Marozsán Fábián 6:3, 6:3-ra kikapott Ugo Humbert-től a Tatabányán rendezett Magyarország-Franciaország tenisz Davis Kupa-selejtező utolsó mérkőzésén, így az ellenfél jutott 3-2-es összesítéssel tovább a döntő csoportkörébe.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.