Ugrás a tartalomra

A magyar Olympiász

2020-09-14
10:54
2020-09-14
11:22
Forrás
Közlemény
A Népkör Magyar Művelődési Központban 2020. szeptember 24-én 19 órakor A magyar Olympiász - Vermes Lajos. A Palicsi Játékokat bemutató dokumentumfilm.

A magyar Olimpiász – színes magyar ismeretterjesztő film 52 perc, 2020
Rendező Zámborszki Ákos

Történet: Kevesen tudnak róla, de könnyen előfordulhatott volna, hogy a modern kori olimpiák megrendezésének ötletét nem a francia Coubertin báróhoz, hanem a magyar Vermes Lajoshoz kötik. Az antik görög olimpiai játékokat nem a francia Pierre de Coubertin értelmezte újra először, hanem egy palicsi földbirtokos, Vermes Lajos. Ő szervezte meg a Magyar Olympiászként is említett (Hercules Sport Újság, 1885) Palicsi Játékokat 1880 és 1914 között. A Palicsi Játékok 34 éven át létezett, nemzetközi résztvevőkkel, sajátos alternatívájaként a 14 évvel később létrehozott nemzetközi olimpiai játékoknak.                    

A magyar Olympiász című 52 perces film valamennyi fellelhető emlék és fotó bemutatásával, az eredeti, ma is létező helyszíneken forgott, emléket állítva annak a méltatlanul elfeledett embernek, akinek a modernkori olimpiákat megelőző Palicsi Játékokat köszönhetjük.
 

programajánló

Most

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.