Ugrás a tartalomra

A Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának májusi játékrendje

2023.04.29
20:54
2023.04.29
21:30
Forrás
Pannon RTV
A Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának májusi repertoárja:

05.04. csütörtök – Somogyi Gyula - Eisemann Mihály - Zágon István: Fekete Péter – 19.30, Jadran Színpad

Pierre Lenoir egy hétköznapi, egyszerű fiatalember. Egyetlen különlegessége van: ő a Fekete Péter, azaz a világ legpechesebb embere. Szerencsére. Mert így történhet meg, hogy sok-sok kipróbált munka után elszegődik inasnak, és megismerkedik munkaadója, vagyis Lucien Ouvrier húgával, Colette-tel – és Lucien is megismeri Claire-t, a fiatal gépírólányt... Szerelem, zene, tánc, egy cseppnyi fájdalom, és sok-sok örömteli kacaj. A szabadkai Népszínház Magyar Társulata hat színész bravúros játékával mutatja be a közel húszszereplős darabot – és elsöprő kalandot ígér egy rajzolt, de eleven világba.

05.06. szombat Öreg Milija / Borislav Mihajlović MihizBanović Strahinja / Bánovity Sztrahinya – 19.30, Jadran Színpad

A Banović Strahinja, ahogy Vuk Karadžić a Strahinić bánról szóló hőskölteményt elnevezte, a montenegrói népköltészet egyik gyöngyszeme, és egyben magányos példa arra, hogy az epikus történetmesélés fókuszában nem egy esemény, hanem egy hős áll. Előadásunk középpontjában a történetmesélés, vagyis maga az éneklés áll. A hősköltemény alkalmat ad arra, hogy a színházban megkeressük annak a tűzhelyenek a szikráit, amelyet valaha körülültünk, és a melegében történeteket hallgattunk. Olyan történeteket, amelyek megalapozták és egyben megkérdőjelezték azokat a nagyszerű narratívákat, amelyeken a közösségeink kialakultak. Az ösztönzés semmiképpen sem a nagyszerű elbeszélés utáni vágyból fakadt. A korszerű élet újra és újra megtanít bennünket arra, hogy többnyire pontosan a nagyszerű narratívákat használják ürügyül az erőszak alkalmazására. A mi vágyunk, hogy Milija versének és Mihiz drámájának fragmentumaiban apró, emberi történeteket találjunk egy mitikus hősköltemény sorai között. Mert ma minden eddiginél nagyobb szükségünk van „valakire”, aki az ethost az erőszak elé helyezi.

05.09. kedd – Borisav Stanković azonos című drámája alapján: Koštana – 19.30, Jadran Színpad 

A mai nők is hasonló harcokat vívnak, mint a darab főhősnője, Koštana? A mai világban, a kvázi demokráciában ugyan azt állítják, hogy meg van adva a választás, a döntés joga, mégis annyi akadályba ütköznek a nők, hogy ebből a szempontból sem sokat változott a világ a Koštana ideje óta.

05.10. szerda – Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül – 19.30, Jadran Színpad

 

Balázs, a fiatal kisbitrokos kúriáján már három napja tart a féktelen mulatozás. Cigányok húzzák talpalávalót, dől a bor, s már a kisbornyú levágására kerülne a sor... de a fiatal asszonyka, Pólika megelégeli férje tékozlását, és dacosan visszaköltözik nevelőanyáihoz, Zsani, Pepi és Mina nénihez. A léha Balázs megbékítené makacs feleségét, azonban ez nem oly könnyű feladat...

Móricz Zsigmond e könnyed és gondűző történettel a dzsentrik idilli világát idézi meg, amelynek színpadi változatában bőséggel akad élő zene, tánc és kacaj – valamint finom, habkönnyű szállal átszövi a szerelem.

05.27. szombat – Molnár Ferenc: Játék a kastélyban – 19.30, Jadran Színpad

„Valóban játék, csaknem súlytalanul könnyű, fordulatos, megállás nélkül, folyton mozgó és mindenekfelett példátlanul mulatságos. Az első pillanatban megfogja a nézőt, játszik vele, érdeklődésre kényszeríti, mulattatja, nem ereszti ki a kezéből egy másodpercre sem, nem enged neki pauzát, föleszmélést és a végén útravalót küld vele: azt az emléket, hogy kitűnően mulatott.” (Schöpflin Aladár: Játék a kastélyban – Molnár Ferenc „anekdotája” a Magyar Színházban. Nyugat, 1926.)

„…Mert Molnár művész volt. Ezt, aki nem teljes elvakultsággal ítélt róla, még ha ellenezte is útját, ideáljait, módszereit, elismerte. Igaz, a játék művésze volt: igaz, a szociális mondanivalót sosem tekintette fontosnak, s nemegyszer határozottan tagadta, mindig jobban érdekelte a szellem játéka – akár öncélú szellemesség formájában is-, mint a társadalom, az osztályok vagy éppen a politikai eszmék mozgása. De annak a drámatechnikai vonalnak, amely Scribe-Sardou-val indul el, valóban ő a legérettebb gyümölcse, technikai kiteljesítője; a magyar színpadi dialógusnak előtte soha nem látott fokra fejlesztője.” (Nagy Péter: Drámai arcélek)

05.30. kedd – Borisav Stanković azonos című drámája alapján: Koštana – 19.30, Jadran Színpad

05.31. szerda – William Shakespeare: Othello – 19.30, Jadran Színpad

„Miért fiatal a mi Othellónk? Nem igazán szokták fiatal színészek játszani ezt a szerepet, pedig ez egy izgalmas kihívás. Azt gondolom, hogy a fiatal művészeknek teret kell adni. Másrészt pedig azon túl, hogy Othello néger, tetézi a problémákat, hogy naiv, egyfajta prepotencia van benne. Meg kell figyelni, hogy a hétéves kora óta elért sikereivel mit tud kezdeni egy fiatal, és mennyire jelentkeznek nála azok a paranoikus jellemzők, amelyeket Jago aztán kihasznál.” (Puskás Zoltán, rendező)

Belépőjegy a nepszinhazkozonseg@gmail.com az e-mail címen, vagy a  065/955-4071-es telefonszámon keresztül foglalható minden hétköznap 9-től 14 óráig, illetve a Jadran Színpad teraszán található jegypénztárban (024/557-436-os számon) az előadások napján és munkanapokon 10 és 13 óra között, valamint 18.00 órától az előadások kezdetéig. 

A lefoglalt belépőjegyeket legkésőbb az előadást megelőző napon kell a színház pénztárában átvenni, ellenkező esetben a foglalást érvénytelennek tekintik. Amennyiben erre nincs lehetőség azt, jelezni kell emailben vagy telefonon.

közérdekű programok
Szabadkai Népszínház Magyar Társulata

Most

Népszerű