Ugrás a tartalomra
Hagyományok Háza

Add elő a kis feketét! - Pályázat és előadások egy ruha-kiegészítő témára

2021.04.26
11:11
2021.04.26
11:17
Forrás
Hagyományok Háza
A Hagyományok Háza Nyitott Műhelye, az elmúlt évben tapasztalt kiemelkedő érdeklődés nyomán, ismét meghirdeti pályázatát a „kis feketéhez” illő kiegészítők készítésére. A kiírók április 26-27-én előadássorozattal motiválják a jelentkezőket.

A „kis fekete ruha” minden nő szekrényének alapvető kincse: szinte bárhova felvehető és mindig divatos. Ezt a ruhadarabot azonban izgalmassá és egyedivé a kiegészítők teszik.

A Hagyományok Háza Nyitott Műhely pályázatot hirdet népi kézművesek, iparművészek, tervezők, crafterek és egyéni alkotók számára a „kis feketéhez” illő, a Magyar Állami Népi Együttes jelmeztárában megtalálható kárpát-medencei népviseletek motívumaiból, formáiból és technikai megoldásaiból építkező kiegészítők (ékszerszett, táska, kalap, sál, kabát) készítésére. A pályázat célja, hogy ösztönözze a hagyományos tárgytípusok megújítását, különböző szakmák, szakterületek képviselőinek találkozását és közös alkotását, motívumok, technikák újragondolását (például hímzés-bőr vagy gyöngy-bőr párosítása), olyan darabok megalkotását, amelyek a kortárs öltözködéskultúrába beilleszthetők.

Hagyományok Háza

A pályázat kiírói olyan ruhatervezők jelentkezését is várják, akik kis fekete ruhákkal, vagy kollekciókkal pályáznának, illetve népi kézműves alkotókkal közös munkában szívesen vennének részt. Tekintetbe véve a különböző női alakokat, valamint korosztályi sajátosságokat, a kis fekete ruha elkészítésénél javasolt a népviseletek formavilágának követése, és egy-egy hagyományos falusi közösség női ideáljának kiemelése.

A pályázathoz a jelentkezők felkészülését segítő programok is kapcsolódnak.

2021. április 26-27-én a Hagyományok Háza Nyitott Műhely online előadásokat szervez, aminek révén az érdeklődők a témát több szempontból vizsgálhatják meg.

2021. április 29-én sor kerül egy Kapcsolatépítő online találkozóra, amelynek célja szakmai partnerségek kialakítása, valamint a különböző mesterségek közötti átjárás elősegítése.

Jelentkezési határidő: 2021. július 01., 16:30

Információk: Kis fekete 2021

Kapcsolódások - Előadás-sorozat a Kis fekete 2021 pályázat kapcsán

Hagyományok Háza

Most

07:41

Jelentősen enyhültek a korlátozások Angliában

Jelentősen enyhültek a járványügyi korlátozások Angliában, bár a brit kormány továbbra is fokozott elővigyázatosságra intette a lakosságot, elsősorban a koronavírus indiai változatának egyes gócpontokban észlelt terjedése miatt.

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Zivatarokkal ér véget a májusi nyár

Záporok, zivatarok váltják a nyári meleget. A lehűlés már a hét közepén megérkezik térségünkbe, helyenként erős lesz a szél és viharok is kialakulhatnak.