Ugrás a tartalomra
MTVA

Az erdélyi magyar népi tánczene - Pávai István angol nyelvű kötete

2021.09.30
21:56
2021.09.30
22:08
Forrás
Hagyományok Háza
Megjelent a Hagyományok Háza és az MMA Kiadó gondozásában Pávai István Hungarian Folk Dance Music of Transylvania című kötete.

A kiadó a gazdagon illusztrált könyvet elsősorban a téma iránt érdeklődő külföldieknek, a diaszpórában élő honfitársainknak, s az angol szaknyelvben elmélyülni kívánóknak szánja. 

Dr. Pávai István Szabolcsi Bence- és Martin György-díjas népzenekutató, egyetemi tanár, erdélyi származású lévén, mélyrehatóan tanulmányozta a magyar és a román népzenét. Fő kutatási területe az erdélyi népi tánczene és interetnikus vonatkozásai, továbbá a népzenekutatás története, a népzene dialektológiai sajátosságai, a folklorizmus-jelenségek és az etnikai identitás zenei vonatkozásai. Közel ötvenéves terepmunkája során Erdély és Moldva mintegy 350 településén végzett kutatásokat.

Az erdélyi tánczene az európai hagyományos kultúra kivételesen gazdag és összetett része, az interetnikus kapcsolatok klasszikus példája, és inspirációs forrás a folklórmozgalmak számára világszerte. Pávai István Az erdélyi magyar népi tánczene című, 2013-ban megjelent könyvében, s annak most kiadott Hungarian Folk Dance Music of Transylvania című angol nyelvű változatában ezt a sokrétű örökséget a magyar közösségek szemszögéből értékeli, de gyakran utal a román, szász és roma hagyományokra.

A mű fontosabb témakörei: a népi tánczene fogalma; a technikai eszközök, a tudományos koncepciók és a gyűjtő-adatközlő viszonyrendszer hatása a kutatás eredményeire; közösségi státuszok és szerepek, etnikai vonatkozások a népi tánczene művelői és használói körében; a népi tánczenét megszólaltató hangszerek, hangszeregyüttesek; a tánckíséret ritmikai, dallami, harmóniai vonatkozásai. A 440 oldalas kötetet 88 fotó, 131 kottapélda, 3 táncíráspélda, 7 fakszimile és két színes térkép illusztrálja.

Bővebb információ illetve a könyv elérhető a https://webaruhaz.hagyomanyokhaza.hu/folk-dance-music-927 oldalon.

Hagyományok Háza Hálózat
MTVA

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:05

Karneváli hangulat Torontálvásárhelyen

Szebbnél szebb jelmezek, finomabbnál finomabb ételek és rengeteg mosoly volt a torontálvásárhelyi karneválon és pörköltfőző versenyen, amelyre külföldről is érkeztek vendégek. A karneválon több mint 200 gyerek öltözött jelmezbe.
11:33, Frissítve: 12:23

Zelenszkij: Súlyos a helyzet Donbaszban

Mariupol orosz fennhatóság alá került, az orosz csapatok arra készülnek, hogy Liman irányába nyomulnak tovább – jelenti az ukrán média. Andrzej Duda, lengyel államfő megérkezett Kijevbe.
10:39, Frissítve: 11:58

Testvértelepülési együttműködés

A magyarországi Őrtilos és Torontálvásárhely vezetősége testvértelepülési szerződést írt alá. A felek azt remélik, hogy az eddig is baráti kapcsolat a jövőben is gyümölcsöző lesz.

Népszerű