Ugrás a tartalomra
MTVA

Az idősek báljától a karácsonyi köszöntőig - A kárpátaljai Hálózat egy éve

2021-01-21
19:54
2021-01-21
20:12
Forrás
Hagyományok Háza
A Hagyományok Háza Hálózat Kárpátalja szakemberei is megszenvedték a bezártságot és a Covid okozta kilátástalanságot. A helyi magyarság hagyományőrző munkájának előző évéről Pál Katalin a kárpátaljai hálózat vezetője számol be.

,,Az első negyedévben még az eltervezett munkánkat végeztük. Hagyományainkat folytattuk, amikor januárban társszervezőként megrendeztük Péterfalván az idősek bálját. A harmadik alkalommal – a Kokas Banda kezdeményezésére – megtartott rendezvényen mintegy száztíz fő vett részt a környező településekről. A vigasság egyre népszerűbb, ezt az évek során kialakult kötetlen hangulatának köszönheti. Az est egyben lehetőséget ad néprajzi gyűjtésre: előkerülnek a régi emlékek: mesék, énekek, érdekes történetek, az ünnepekhez kötődő szokások. A talpalávalót nagypaládi hagyományőrző zenészek húzták. A táncokat videóra rögzítettük, amiből amatőr együttesek is szemezgethetnek.

Elindítottuk – mintegy száz fővel – a VI. Kárpátaljai Népzenész, Néptáncos, Népi Énekes Mesterképzést, de csak az első részét tudtuk megtartani a hagyományos módon, a következő négy alkalmat online-formában rendeztük. Ezt követte volna az Általmennék én a Tiszán népdaléneklési verseny, ami az ismert okok miatt már elmaradt. 

MTVA

Az első-második negyedéves eredményeink közé – természetesen online formában – a Hagyományőrzés az óvodában heti foglalkozást, valamint a kézműves foglalkozásokat tudjuk még sorolni. A pandémia mindenkit váratlanul ért, de nyár végére a családok javarésze is megoldotta az online kapcsolattartás technikai részleteit. 

Nyáron azért elkönyvelhettünk néhány kedvező hónapot, amikor engedélyt kaptunk kisebb rendezvények megtartására. Így tudtuk folytatni a Viski Népzene, Néptánc és Kézműves tábort. A Hálózat a kézműves tábort támogatta hathatósan.

Egy gyűjtésről is beszámolhatok: négy alkalommal kerestünk fel helyi hagyományőrző mesterembereket, bőrdíszműveseket, csuhétárgyak készítőit és keramikusokat Péterfalván, Visken, Nagydobronyban és Tiszaújlakon. Munkájukról filmet forgattunk, ami a YouTube csatornán és a hálózat Facebook oldalán érhető el. 

MTVA

Szeptembertől még elindult az óvodai- iskolai oktatás, és elindíthattuk a táncházakat. Legnagyobb gondunkat a negyedik éve folyó mentorprogram folytatása jelentette: e kezdeményezésben közel hatszáz gyerek vesz részt, akik egy éves mentor-találkozón mutathatják be a tanultakat. Ezt a rendezvényt ilyen körben már nem tudtuk megtartani, viszont egy oktatói-mentori összejövetelt – a határtól, a magyar oldalon nem messze fekvő Szamoskéren – még október 10-én megszerveztünk.

A szűkebb szakmai kör a problémák őszinte megbeszélésére is alkalmas volt. Itt határoztuk el, hogy a foglakozásokat online formában folytatjuk: a technikai nehézségeket két hét alatt oldottuk meg, így az éves foglalkozások nem szenvedtek csorbát. 

A hagyományos nyári kárpátaljai IV. Táncházzenészek találkozóját is halasztottuk, végül a zenekarokat egyenként hívtuk be egy-egy felvételre. A beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház felkarolta kezdeményezésünket, s helyet biztosított e találkozóknak. A filmeket a kárpátaljai közönség egy ötvenperces karácsonyi-újévi köszöntő formájában ismerhette meg december 26-án szintén a YouTube csatornán és a Facebookon. "

MTVA
Hagyományok Háza Hálózat
Hagyományok Háza

Most

14:26, Frissítve: 15:17

Gyengül a Golf-áramlat

Ezer éve nem volt olyan gyenge az Atlanti-óceán körforgási rendszere mint most – ezt állítja egy tanulmány.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.