Ugrás a tartalomra
Hagyományok Háza

Az „összehegedült nemzet” - Halmos Béla emlékkoncert

2022.06.02
18:56
Forrás
Hagyományok Háza
Június 4-én ünnepelné 76. születésnapját Halmos Béla, a táncházmozgalom egyik elindítója, első prímása. A Hagyományok Háza és a Halmos Béla által alapított Hagyományok Háza Baráti Köre koncerttel tiszteleg a kiváló zenész emléke előtt.

A Hagyományok Háza színházterme ad otthont Halmos Béla születésnapján, június 4-én az Összemuzsikálni a nemzetet  című emlékkoncertnek. Az elnevezés az emblematikus zenész ismert mondását idézi: „Azt szoktam mondani, azért születtem a trianoni békediktátum évfordulóján, hogy a Trianon által szétszabdalt magyar nemzetet összehegedüljem.” 

hagyomanyok haza

Halmos Béla sok évtizedes aktív tevékenysége során – mind folklórgyűjtőként, mind a városi revival mozgalom irányítójaként – fáradhatatlanul dolgozott a magyar népi kultúra és a táncházmozgalom ügyéért. Sokrétű életművet hagyott maga után: a Sebő, majd a Kalamajka együttes prímása, a Zenetudományi Intézet munkatársa, a Táncház Egyesület tiszteletbeli elnöke, az Országos Táncháztalálkozó elindítója, a Táncház Archívum megalapítója, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének egyik alapítója és tanára volt. 

hagyomanyok haza

A június 4-i emlékkoncerten adják át a Halmos Béla vándordíjat és a Halmos Béla emlékérmet.

A koncerten közreműködnek többek között Pál Lajos tanítványai, Szokolay Dongó Balázs, Bárdosi Ildikó és Molnár Miklós, a Muzsikás Együttes, a Vigad együttes, Filep Pali Márton és zenekara, a BorFolk zenekar és Manninger Katica, Sőregi Anna, a Fokos zenekar, valamint a vándordíj idei nyertese is zenekarával.

Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/osszemuzsikalni-nemzetet-halmos-bela-emlekkoncert-1

Csermák Zoltán

Hagyományok Háza
MTVA

Most

17:14, Frissítve: 17:28

Hőség, vízpart, leégés

Az év eddigi legmelegebb időszaka elé nézünk térségünkben. Sokan a vízpartokon keresnek menedéket a kánikulában. Itt könnyebb elviselni a rekkenő hőséget, de több dologra is oda kell figyelnünk az egészségünk érdekében.
16:50, Frissítve: 17:02

Hiány helyett többlet

Vajdaság 2021-es költségvetésének a végrehajtásáról szóló jelentés volt a Tartományi Képviselőház ülésének a középpontjában. Az állami számvevőszék negyedik alkalommal adott pozitív véleményt a vajdasági büdzsé kiadásairól.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.