Ugrás a tartalomra
Hagyományok Háza

Bartók in Motion

2021.03.23
14:54
2021.03.23
15:01
Forrás
Hagyományok Háza
SzínpadON: Szent Efrém Férfikar - Bartók 140

A Hagyományok Háza online sorozata, a SzínpadOn különleges koncertet tűz műsorára március 25-én. Az est programjában Bartók Béla férfikarai szerepelnek a Szent Efrém Férfikar és Szokolay Dongó Balázs tolmácsolásában.

Időutazásra invitál a Hagyományok Háza Bartók in Motion című hetvenperces koncertszínházi előadása, amiben – a Szent Efrém Férfikar nyolc énekese mellett – Szokolay Dongó Balázs népi fúvós hangszereken működik közre. Bartók Béla férfikarai és az ezeket keretbe foglaló népzenék mesévé teljesednek ki. A történet egy férfiember életének állomásait, lelki stációit: az eszmélést, találkozást a szerelemmel, a küzdelmet, a visszatekintést és a halált vetíti elénk. Az életszakaszok között Bartók gyűjtései késztetnek elmélyedésre.

Hagyományok Háza

„2008 óta dolgozunk Bartók Béla férfikarain, s mivel a művek technikailag rendkívül nehezek, elsajátításuk, előadásuk nagy hozzáértést igényel – világít rá a koncert részleteire Bubnó Tamás, az együttes vezetője. – Talán nem lehet véletlen, hogy a világ nagy koncerttermeiben e művek ritkán hallhatók. Mi is mostanra éreztük késznek magunkat a bemutatásukra. 2015-ben már Bartók & Folk címmel lemezt készítettünk, s most ennek a hangfelvételnek az anyagát fejlesztettük tovább. Kifejezett célunk, hogy ezzel az előadással a nagyközönség számára is érthetővé tegyük a zeneköltő remekműveit.”

Bartók Béla méltán az egyik legismertebb magyar zeneszerző, aki sajátos zenei nyelvével mély nyomott hagyott a XX. század zenetörténetében. Zongorára, zenekarra írt művei, valamint kamarazenéje mellett azonban valóban kevéssé váltak ismertté férfikarai: Bartók mindössze hat ilyen opust komponált 1903-1935 között.


A programot Bubnó Tamás, Liszt-díjas, érdemes művész koncepciója alapján alkotta meg a Szent Efrém Férfikar, amelyben a mozgás elsősorban a szólamok és zenei anyagok tartalmi magyarázatául szolgál.

Az előadást az együttes eredetileg 2020. szeptember 26-án New Yorkban – Bartók Béla életének utolsó állomásán, halálának 75. évfordulóján – tervezte bemutatni. A járványhelyzet miatt meghiúsult produkciót 2021. március 25-én, Bartók születésének 140. évfordulóján a Hagyományok Háza online közvetíti.
 
 
Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/szinpadon-szent-efrem-ferfikar-bartok-140

https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/folkhatter-szent-efrem-ferfikar-bartok-140

Csermák Zoltán

Most

19:13, Frissítve: 19:40

A szabadkai kisipar története

Bemutatták Dragutin Miljković: A szabadkai kisipar története című könyvét ma Palicson. Az esemény a Könyvtár a szabadban elnevezésű programsorozat folytatása volt.
18:09, Frissítve: 19:23

Fák százait ültették el Topolyán

Faültetési akciót tartottak ma Topolyán. Mintegy 290 facsemetét ültettek el a helyi piactér környékén, illetve a tűzoltóság udvarában. Az eseményt az önkormányzat, a Caritas és az Arcus Környezetvédő Egyesület szervezte.

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!