Ugrás a tartalomra

Csatatér helyett tánctér

2022.09.14
21:44
2024.02.05
12:41
Forrás
Hagyományok Háza
VI. Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom Zentán

A Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szeptember 16-17. között rendezi meg Zentán az immár hagyománnyá vált Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom műsorsorozatot. A gazdag programkínálatot Juhász Gyula, a vajdasági hálózat munkatársa foglalja össze.

A Bajkó Zenekar népzenei koncertjével és táncházzal szeptember 16-án, pénteken indul a programunk Zenta város főterén, a Zenepavilonban. A szombati nap hangulatát a Villámcsődület és felvonulás adja meg, a központból a Sportcsarnokba vonul a tömeg. A déli harangozás előtt már elkezdődik a tánctanítás, a tanulni vágyók – Fábri Géza és csapatával – moldvai táncokat rophatnak. A táncoktató mesterek és a zenészek Szegedről érkeznek, de közülük sokan vajdasági kötődésűek.

Az idei találkozó programját úgy építettük fel, hogy a Vajdaságba települt, vagy itt élő, még hagyományőrzőnek tartott közösségekre helyezzük a hangsúlyt. Ennek nyomán a vajdasági tájegységek mutatkoznak be táncban, mesében, zenében és viseletben.

Az egyórás blokkokban népdalok, hangszeres zene szólalnak meg, a vidékek táncaikat osztják meg az egybegyűltekkel, s népviseleteiket is bemutatják. Ahol még vannak hiteles mesemondók, mint például az aldunaiaknál, ott ők is szerephez jutnak.

Sztárvendégünk a Paár Julcsi és a Hangoló, a délutáni Kerekerdő mesekoncertre családokat várunk. Igen, odafigyelünk a családokra, ezt szolgálja a babasarok, a ringató foglalkozás és a szabadtéri játékok sora. A másik gálaműsoron, szombaton többek között garai és jászsági hagyományőző csoportok lépnek fel.

hagyomanyok haza

A Táncháztalálkozó jó alkalmat ad Vajdaság népszerűsítésére, s egy új szakmai programmal, a Folk fórummal is készülünk. Ennek keretében az itteni mozgalmak aktuális kérdései kerülnek terítékre. Szükség is van ilyen beszélgetésekre, mivel a népi kultúrával – hivatásszerűen – kevesen foglalkoznak, a legtöbben hobbiból, főállás mellett tudnak időt szakítani rá.

A pandémia csitultával népes vendégseregre számítunk, mintegy ezer látogatót várunk. A város nagy szeretettel fogadja az ideérkezőket, már csak azért is, mivel szeptemberben ünnepli a zentai ütközet 325. évfordulóját.”

Információk: http://www.vmmi.org/hu/rendezvenyek/42/vi-szent-mihaly-napi-tanchaztalalkozo-es-sokadalom-1-1

Csermák Zoltán

Hagyományok Háza
MTVA

Most

19:23, Frissítve: 20:48

Egyre több alkoholt fogyasztanak a kiskorúak

Minden második szerbiai kiskorú átlagosan 13 éves korában próbálja ki először alkoholt, minden tizedik pedig havonta legalább egyszer iszik - ez derül ki a Batut Közegészségügyi Intézet adataiból.

Népszerű