Ugrás a tartalomra

Delta: tudomány, tiszta forrásból

2009.01.27
13:05
[html] Delta: tudomány, tiszta forrásból45 éves az MTV tudományos híradója Negyvenöt éves a Delta, a Magyar Televízió legrégebbi, de folyamatosan megújuló ismeretterjesztõ mûsora
[html]
Delta: tudomány, tiszta forrásból

45 éves az MTV tudományos híradója


"delta-stb.jpg"Negyvenöt éves a Delta, a Magyar Televízió legrégebbi, de folyamatosan megújuló ismeretterjesztõ mûsora. A tudományos híradó az idei évre is számos újdonsággal készül: február elején például játékos családi vetélkedõt indít, amelyre határon túli jelentkezõket is várnak.
Hóviharban küszködõ sarkkutató, magasba szökõ vulkánkitörés, távolságot átszelõ repülõ, és a félreismerhetetlen szignál jelképezi évtizedek óta a haladást. A Delta az a tévémûsor, amely a Holdra szállás elõtt indult, de még a Mars-kutatás korában is hétrõl-hétre szállítja a Földre a híreket. Egy nagy múltú sorozat, amely mindenki számára bizonyította, hogy a kutatási eredmények, a technika fejlõdése teszik jobbá, élhetõbbé világunkat.
Elõször 1964. január 31-én jelentkezett a Delta a Magyar Televízió képernyõjén. Nemzedékek nõttek fel úgy, hogy ebbõl a mûsorból ismerhették meg a tudomány és a technika legújabb eredményeit. A hetvenes években a magyar lakosság szinte kizárólag a Delta adásaiból kaphatott képet a fejlett Nyugat technikai színvonaláról és a külföldi tudományos eredményekrõl. A sorozat az elsõk között kapott lehetõséget a színes technika használatára is, így eshetett meg, hogy 1984-ben, a mûsor 20. születésnapjára Vitray Tamás még fekete-fehér riportot készített az akkor már nyolc éve színesben sugárzott Deltáról. A mûsor indulása óta több mint 1500 adás készült, amelybõl mintegy 40 ezer mûsorpercet õriz az MTV Archívuma. Ha valaki egyben akarná végignézni az összes adást, majdnem egy hónapot kellene folyamatosan a képernyõ elõtt töltenie.
Negyvenöt esztendõ alatt sokat változott a világ, sokat változott a mûsor is. Ami állandó maradt: a Delta segít megismerni a világot, érdekessé és érthetõvé teszi a tudományt, megmutatja, miként lesz a kutatási eredményekbõl mindennapjainkat meghatározó technika, jövõnket megalapozó fejlõdés. Az igényes és látványos képi feldolgozás, a szakértõ szerkesztõgárda megbízható ismeretei, a választékos nyelvhasználat tette és teszi máig a Deltát a tudományos ismeretterjesztés jelképévé.
A 45. születésnapját ünneplõ mûsor az idei évre is számos újdonsággal – születésnapi meglepetéssel – készül. A magyar televíziózás legrégebbi, de folyamatosan megújuló ismeretterjesztõ mûsora 45. születésnapja alkalmából játékos családi vetélkedõt hirdet: a februárban induló, háromfordulós versenyben értékes nyeremények várják a „legDeltásabb” családokat. A megmérettetésre a határon túlról is várnak jelentkezõket. A vetélkedõ részletei február elejétõl a mûsor honlapján olvashatók.
A Delta „születésnapi” adását 2009. január 31-én, szombaton 9.40-tõl vetíti az m1. A mûsor vendége lesz dr. Almár Iván csillagász-ûrkutató, aki már az 1964-es induláskor meghívott szakértõje volt a Deltának, sõt az elsõ Holdra szállás (1969) tévéközvetítése óta számtalan jelentõs ûresemény kommentátora is.

www.mtv.hu/delta
[/html]

Most

19:22, Frissítve: 20:12

Ég a fenyőerdő Miskolc közelében, a Bükkben

Már mintegy száz hektárnyi területen ég a fenyőerdő Miskolc külterületén, a Bükkben, Jávorkút közelében - tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-t.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.