Ugrás a tartalomra
Hagyományok Háza

Délvidéki számvetés

2021-02-09
15:25
2021-02-09
15:48
Forrás
Hagyományok Háza
A Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság a nehézségek ellenére is tartalmas évet zárt. A gazdag programsorozatot Juhász Gyula, a Hálózat munkatársa értékeli.

„Az első negyedév kezdetén megtartottuk a III. Dúrmoló Téli Népzenei Táborunkat Tóthfaluban: tizenegy csoportban kilencven résztvevővel foglalkoztunk. Idei újdonságnak számított, hogy az eddigi években meghirdetett szekciók mellett kezdő és haladó furulyaoktatást, középhaladó hegedű, valamint tamburaoktatást is tarthattunk. A táborban a gyermekek, s fiatal felnőttek napi nyolc órát muzsikáltak és énekeltek intenzíven. A rendezvényen néptáncpedagógusok népi játszóházat és táncházat tartottak, muzslyai népmesemondók meséltek a táborlakóknak. A rendezvényt gálaműsorral zártuk, amelyen minden résztvevő bemutathatta, mit is tanult az öt együtt töltött nap alatt.

Hagyományok Háza

A februári Dúr-moll fiatal népzenészek csókai találkozóján a fiatalok a vajdasági táncházas zenekarokról hallhattak előadást a hetvenes évektől kezdve. Az elhangzottakat fényképek, hangfelvételek és videofelvételek színesítették. Az igényes program gálaesttel zárult.

Békéscsabán rendezték március elején a Kárpát-Medencei Népi Textilfesztivált, amelyen idén a szervezők a mai életünkbe illeszthető textíliákra helyezték a hangsúlyt.  A konferencia mellett megnyílt Népi textíliák mai életünkben című pályázati kiállításon a délvidékiek szép sikereket értek el: a résztvevők számos díjjal térhettek haza.

A farsangi időszak érdekes színfoltjai voltak a Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó házaspár bemutató órái óvodásoknak és iskolásoknak. Természetesen e vigalmi időszakban a művészek az énekre és a táncra helyezték a hangsúlyt. Ugyancsak a házaspár állt élére a Nemzeti Összetartozás Napjára meghirdetett Körbetáncoljuk a Kárpát-medencét kezdeményezés délvidéki megvalósításának, amelynek keretében vajdasági tánccsoportok is megosztották videón a környékre jellemző táncaikat.

Hagyományok Háza

Az immár hagyománnyá vált viseletkészítő tanfolyamokra idén már túljelentkezés volt. A foglalkozásokat még két alkalommal megtartottuk az év elején, majd az oktatás online formában folytatódott. A nyári könnyítések nyomán személyes részvétellel szerveztük meg júliusban a záróvizsgát, amelyen tizennégy hallgató adhatott számot tudásáról. Az elkészült darabokat kiállításokon mutattuk meg a nagyközönségnek.

 

A korlátozások miatt, szeptemberben, öt helyszínen, Magyarszentmihályon, Óbecsén, Hajdújáráson, Topolyán és Zentán rendeztük meg a Szent Mihály-napi Táncháztalálkozót és Sokadalmat. A programsorozaton mintegy kétszáz fő vett részt, s melynek hangulata – a Pannon RTV jóvoltából – az egész délvidéki magyarsághoz eljutott. Különösen emlékezetes maradt számomra a zentai találkozó után rendezett táncház, amelyen három-négy zenekar húzta a talpalávalót az egybegyűltek nagy örömére.

 

Varázskosár címmel, az óvodásoknak készített interaktív foglalkozások a 2020-as évben is folytatódtak: vajdasági néptáncoktatók, szakemberek, népzenészek látogattak el óvodákba interaktív foglalkozásokat tartani, illetve óvodások látogattak el a helyi magyar egyesületek épületében rendezett foglalkozásokra.

Csermák Zoltán

Hagyományok Háza Hálózat

Most

14:26, Frissítve: 15:17

Gyengül a Golf-áramlat

Ezer éve nem volt olyan gyenge az Atlanti-óceán körforgási rendszere mint most – ezt állítja egy tanulmány.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.