Ugrás a tartalomra
Hagyományok Háza

Délvidéki Útravaló

2022.10.25
15:34
Forrás
Hagyományok Háza
A Hagyományok Háza 2021-ben kezdte el óvodapedagógus-képzését Útravaló néven. A tanfolyam célja – a korábbiaktól eltérően – nemcsak a tárgyi tudás gyarapítása, hanem az alkalmazás módszertani kérdéseinek megismertetése is.

Vajdaságban október közepén indult az első húszórás kurzus, melynek részleteiről Cseszák Balázst a vajdasági Hálózat kulturális szervezője számolt be.

Az Útravaló akkreditációs pályázatát 2021-ben nyújtottuk be, s nyertük meg: ez három évre ad lehetőséget a program folyamatos szervezésére. A Magyarországon kidolgozott ’tanmenetet’ – az itteni szabályok szerint – három részre bontottuk, így háromszor húszórás képzéssorozatot terveztünk. Az első témája a népzene és népdal, a második a gyermekjátékokkal és néptáncos mozgással foglalkozik, a harmadik vezérmotívuma pedig a kézműves mesterségek és eszközök. A három tanfolyam együttesen képez egy komplex, egész, egymásra épülő képzési rendszert.

hagyomanyok haza

Az első pályázati eredmények júniusban érkeztek meg, s örömmel értesültünk a jóváhagyásról, így szeptemberben már elkezdhettük a szervezést. A Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet segítségével meghirdetett és megszervezett kurzusra harminc óvónőt vártunk, az intézményi háttért – a vajdasági Hagyományok Háza Hálózat partnereként – az utóbbi biztosította. Az első tanfolyami összejövetelt, a második pontban megjelölt gyermekjáték és néptáncos mozgás tematikával már meg is tartottuk október közepén.

hagyomanyok haza

A találkozó beváltotta a hozzá fűzött reményeket, tizennégy település tizenhat intézményéből érkeztek hallgatók, a frissen végzettektől kezdve a már tapasztaltabb óvónőkig terjedt a korosztályi skála. A hallgatók örültek a lehetőségnek, s mi arra biztattuk a jelenlevőket, hogy a másik két tanfolyamsorozat elvégzésével is bővítsék ismereteiket. Természetesen, a személyes adottságok is befolyásolják a választást, a jobb hallású, zenei érdeklődésű pedagógusokhoz az első pontban megjelölt továbbképzés, míg az ügyes kezűekhez a harmadik tematikájú sorozat állhat közelebb. A képzések elméleti körében a magyarországi, a gyakorlati részben a vajdasági szakemberekre támaszkodhattunk, megjegyezve, hogy az elmélet és a gyakorlat gyakran átfedi egymást.

A foglalkozásokon a hangsúlyt mindig a pontokban megjelölt témakörökre helyezzük, de a másik két területből is veszünk át szemelvényeket, hogy a jelenlévők ízelítőt kaphassanak a tanfolyam egészéről, valamint a kapcsolódási pontokból.

A következő – népzene és népdal – sorozatot januárra, a kézműves tematikát pedig tavaszra tervezzük.”

Csermák Zoltán

 

 

MTVA
Hagyományok Háza

Most

15:18

Méz és bor

Ezzel a címmel pénteken délután kiállítás nyílt Óbecsén a Than Emlékházban. A jövő hét végéig nyitva tartó tárlaton méhészeti és borászati eszközöket láthat a közönség.
12:50, Frissítve: 14:05

Karácsonyi vásár Palicson is

Karácsonyi vásárt tartottak a Palics Magyar Művelődési Egyesület székházában. Az eseményen kézműves portékák, gyermekruhák, és illóolajok is megtalálhatók voltak. A szervezők a legkisebbekre is gondoltak, őket kézműves foglalkozás várta.

Népszerű