Ugrás a tartalomra

Egy vérzivataros kor tanúja - Interjú Horthy egykori testõrével az MTV-ben

2009.01.30
11:18
[html] Egy vérzivataros kor tanújaInterjú Horthy egykori testõrével az MTV-benA székelyföldi Farcádon lakik Horthy Miklós testõrségének egyik utolsó élõ tagja
[html]
Egy vérzivataros kor tanúja
Interjú Horthy egykori testõrével az MTV-ben

A székelyföldi Farcádon lakik Horthy Miklós testõrségének egyik utolsó élõ tagja. A 88 éves Vajda Lajossal készített beszélgetés a Magyar Televízió Sírjaik hol domborulnak? címû mûsorában látható.

Vajda Lajos 1941-ben Székelyudvarhelyre, a 34. Határvadász zászlóaljhoz vonult be. A délceg, 180 centiméter magas katonára hamar felfigyeltek felettesei, és Budapestre a testõrséghez irányították jó ajánlólevéllel.
Az akkor 21 éves keménykötésû fiatalember a felvételi vizsgán a legjobb eredményt érte el, így hamarosan felesküdhetett a hazára és a kormányra. A testõrök általában a királyi palotában teljesítettek szolgálatot, de ezen kívül nemegyszer külsõ feladatot is kaptak, így a gödöllõi erdõben gyakran vadászó Horthy Miklós kormányzó testi épségére is ügyeltek.
A hagyományos díszkardot és az alabárdot korszerû fegyverzet egészítette ki, pisztoly és géppisztoly mellett kézigránáttal is felszerelték az alakulatot küldetésük szerint.

„Rémálom marad mindnyájunk számára a német bevonulás – emlékezik a magyar történelem egyik legsötétebb korszakára Vajda Lajos. – A németek be akartak nyomulni a királyi palotába, de a testõrök ellenálltak, s csak a kormányzó utasítására vonultak vissza. A megszállók a szembeszegülésért meg akarták tizedelni az egységet, s csak egy magas rangú tiszt közbenjárására álltak el szándékuktól.”

A testõrség felszámolása után Vajda Lajos Marosvásárhelyre került a 2. Tüzérosztályhoz. Részt vett a Szászrégen környéki harcokban, majd alakulatával egészen Szlovákia északi részéig vonultak. A háború vége Lucia-bányán érte a csapatot, ahol legtöbben orosz fogságba kerültek. Vajda egy év múlva, 14 nap gyaloglás után, érkezett haza Farcádra. Az erdészetnél dolgozott, de amikor fény derült múltjára, kitették állásából. Ezután gazdálkodásból élt.

A ma is egyenes tartású, kiváló emlékezõtehetségnek örvendõ egykori katonával készült interjút a nézõk kedden és szerdán a Sírjaik hol domborulnak? címû mûsorban tekinthetik meg. A film rendezõje és egyben operatõre Zsigmond Attila, az MTV gyergyószentmiklósi tudósítója.

Sírjaik hol domborulnak?
M1 – 2009 február 3., kedd 15.00
Ismétlés, M2 – 2009. február 4., 14.40

[/html]

Most

18:42, Frissítve: 18:48

Elhunyt Đorđe Marjanović

A 90 éves énekes a szerb média értesülései szerint a koronavírus szövődményeibe halt bele. Lélegeztetőgépre volt kötve, az orvosok több napja harcoltak az életéért, de nem sikerült megmenteniük.
16:27, Frissítve: 18:07

Ünnepelnek a tordaiak

A falu újratelepítésének a 245. évfordulója jegyében - de a járványhelyzet miatt, a megszokottnál szerényebben – ünnepelik Tordán a templombúcsút és a falunapot. A tavalyihoz képest idén már több vendég érkezett a hétvégén a bánáti faluba.

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Megtartották az év első vásárát Topolyán

A december 9-én bevezetett rendkívüli állapot óta a bácskai településen eddig nem tartották meg a közkedvelt vásárt. Miután feloldották a rendkívüli állapotot, a hagyományosan minden hónap második vasárnapján megtartott vásár most újra benépesült.