Ugrás a tartalomra
Hagyományok Háza

A felvidéki Hálózat egy éve

2023.01.16
19:25
2023.01.16
19:30
Forrás
Hagyományok Háza
A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia munkatársai sikeres évet tudhatnak maguk mögött. Az eredményeket Farkas József, a Hálózat vezetője foglalja össze.

A pandémiás időszak után elég szerteágazó tervet tűztünk magunk elé, amit sikeresen teljesítettünk. A teljes beszámoló nagyobb terjedelmet igényelne, így csupán a legfontosabb eseményekre térek ki.

Négy évre tekint vissza a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia Néphagyomány az oktatásban címmel meghirdetett képzése a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karán. Idén két ’teltházas’ szemeszterben foglalkoztunk a hallgatókkal, a sikert jelzi, hogy még soha nem volt ilyen sok jelentkező. Az eredmények tükrében természetesen idén is folytatjuk a tanfolyamot. A Selye János Egyetemmel is felvettük a kapcsolatot, s beindítottunk egy kurzust. Jelenleg egyeztetéseket folytatunk az Egyetem vezetőségével, hogy idén pedagógus-továbbképzés formájában valósuljon meg, melyen részt vehetnek az egyetemi hallgatók is.

Újdonság volt, hogy a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézettel közösen szervezett Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny döntőjét június 6–7-én a Gombaszögi Nyári Tábor FolkSzögletében tartottuk. A végső megmérettetést nyolc regionális elődöntő előzte meg, összesen 75 oktatási intézményből 327 fiatal jelentkezett a versenyre, a döntőbe hetvenen jutottak be. A FolkSzöglet a Gombaszögi Nyári Tábor egyik legsikeresebb helyszíne, melynek programjaira elégedetten tekinthetünk vissza, hiszen mindegyik szép számú közönséggel valósult meg.

A tizenegyedik alkalommal Révkomáromban megrendezett Fonográf Fesztiválra kiváló zenészeket és produkciókat hívtunk meg, így nem meglepő, hogy az előadások ugyancsak ’táblás házzal’ mentek. E fellépések is kifejezik a rendezők szándékát: a bő egy évtized alatt a kezdeti autentikus népzenei seregszemle más műfajokkal is színesedett.

Az adatbázisainkat a Népi játékok adatbázisával bővítettük, s új rendezővel kezdtük el az idei évre tervezett Ifjú szívekben élek című filmünk gyártását. A mozi a szlovákiai magyar néptáncmozgalomnak, valamint a néprajzi gyűjtéseknek állít emléket. Hét évtizedet ölel fel, s oral history mélyinterjúkon alapul. Reméljük, hogy az év végéig a nagyközönség is megismerheti.

Folytattuk A szlovákiai magyarság népi tánchagyományai című néptáncoktató-filmeken alapuló online kiadványunk gyártását. Az egyes részek esetében röviden ismertetjük a tájegység alapvető történeti és néprajzi hátterét. A filmeken archív néptáncgyűjtések, különböző korosztályok által előadott rekonstruált tánctípusok, valamint oktatási segédanyagként szolgáló példafolyamatok kerülnek bemutatásra. A csallóközi részt idén tesszük közzé, s folyamatosan dolgozunk a bodrogközin is.”

Csermák Zoltán

Hagyományok Háza
MTVA

Most

18:01, Frissítve: 18:19

Davis Kupa: A franciák legyőzték a magyarokat

Marozsán Fábián 6:3, 6:3-ra kikapott Ugo Humbert-től a Tatabányán rendezett Magyarország-Franciaország tenisz Davis Kupa-selejtező utolsó mérkőzésén, így az ellenfél jutott 3-2-es összesítéssel tovább a döntő csoportkörébe.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.