Ugrás a tartalomra
Hagyományok háza

Fókuszban a koreográfusok - A Hagyományok Háza sorozata a mozdulat művészeiről

2023.05.14
19:11
2023.05.14
19:16
Forrás
Hagyományok Háza
A Hagyományok Háza Színháztermében rendezték május 13-án a Fókuszban a koreográfusok sorozat újabb előadását. A jeles esemény után, az egy évtizede elkezdett bemutatókról Szögi Csaba sorozatszerkesztőt kérdeztük.

A néptáncművészet kiemelkedő koreográfusait bemutató sorozat 2014-ben – Mihályi Gábor ötlete alapján – indult útjára. A Magyar Állami Népi Együttes vezetője két évre rá kért fel a tánctörténeti előadások szerkesztésére. A Bethlen Téri Színház, aminek art menedzsereként dolgozom, adott otthont először a programnak: a Zalai Kamaratánc Fesztiválon díjat nyert produkciókból állítottunk össze egy előadást. 2018-ban – a Hagyományok Háza székházának, a Budai Vigadó épületének felújítása miatt – szintén e színtérben készültünk a következő bemutatóra, viszont 2019-ben már az Intézményben tarthattuk a sorozat következő rendezvényét. Mindmáig huszonnégy estet – 2020-21-ben a pandémia miatt, az akkor indult Folk Stúdiónak köszönhetően, öt online előadást – láthatott a közönség.

hagyomanyok

A sorozat ritmusa szerint évente két-két, tavaszi és őszi fellépést tervezünk, mindegyiken két alkotó munkásságát állítjuk színpadra. Nagy örömünkre, ezek a bemutatók nemcsak a szakma prominens képviselőinek érdeklődését keltették fel, a nézőtéren a Hagyományok Háza törzsközönsége is rendszeresen helyet foglal.

hagyomanyok

Az esteken alkalom nyílik egyrészt a színpadi tánctörténetben ma már klasszikusnak számító alkotók – mint Novák Ferenc, Timár Sándor –, sokszor lezárt életművének bemutatására, másrészt a még aktív, de szintén klasszikusnak számító koreográfusok pályájának felidézésére. E retrospektív rendezvényeken a nézők az adott kor társadalmi, kulturális, akár politikai befolyásolása ellenére született, örökérvényű összeállításokat láthatnak. Előre is tekintünk, a példaképek mellé egy fiatalabb, a pályája elején munkálkodó, vagy aktív időszakát élő művészt választunk, aki már emblematikus, a jelen kort megjelenítő koreográfiájával hívta fel magára a figyelmet. E koncepció alapján a közönség izgalmas esteknek lehet részese: felfedezheti a kiemelkedő – különböző életkorú, hátterű, más-más vidékről érkező – koreográfusok, s műhelyek munkáit. Egyúttal képet alkothat a színpadi megfogalmazás törvényszerű hasonlóságáról és különbségéről; ezt szolgálja az előadás végén megtartott moderált beszélgetés is.

A szereplők az adott alkotóhoz kötődő csapat, vagy csapatok, s a hivatásos táncosok mellett a legjobb amatőr együttesek is színpadra lépnek: így van olyan este, amin három-négy társulat is bemutatkozik.

hagyomanyok

A tervezésben már 2025 őszénél járok, szerencsére a magyar táncművészet tehetségekben igen gazdag, így nem fáj a fejem a folytatástól.”

Csermák Zoltán

MTVA
Hagyományok Háza

Most

13:43, Frissítve: 13:53

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.
13:21, Frissítve: 13:52

Július elsejétől drágul a cigaretta Szerbiában

Ez lesz a második áremelés idén és valószínűleg a szokásos 10 dinárral drágul majd. A drágulás oka a 2020 végén elfogadott jövedéki naptár, amely szerint 2025-ig minden január és július elején 1,5 dinárral emelik a cigaretta utáni külön jövedéki adót

Népszerű