Ugrás a tartalomra
Som
MTVA

„Gyimilcsektűl munka neki élnie”*

2017-12-01
19:02
2017-12-01
19:16
Forrás
MTVA
A V4 országok közös produkciójában ezúttal a gyümölcsök kerülnek terítékre. A néző olyan értékes fajtákkal ismerkedhet meg, amelyeket az utolsó pillanatban mentettek meg az emberiségnek.

Őshonos gyümölcsök a Kvartettben

Őshonos értékeink címmel jelentkezik december 7-én a Kvartett, a Visegrádi Négyek közszolgálati televízióinak közös magazinja. A műsor őshonos gyümölcsfajtákat idéz fel, és egyúttal azt a pótolhatatlan veszteséget is bemutatja, amelyet az elmúlt századokban a termesztésből való kiszorulásuk okozott. Pedig hagyományos gyümölcsfákról regélnek, amelyek régen szinte minden kertben, sőt úton-útfélen ott magasodtak, ízletes és vitamindús táplálékot kínálva a lakóknak. Emellett értéküket tovább növelte a feldolgozásuk számtalan lehetősége. A remény felcsillant, például a "gyümölcsmentő" pórszombati erdész és a szlovák Pangea Polgári Társulás a kihalófélben lévő fajták megmentésére törekszenek. 

Berkenye

Csehországban is találtak jó példát: újra ültetnek berkenyefákat, hiszen nemcsak gyümölcsük gyógyító erejű, de a faanyaguk is sokrétűen felhasználható.

Somfa

A lengyel somfák és bokrok több, mint száz évig termőképesek, és van olyan fa, amelyről egy mázsányi termést is le lehet szüretelni. A Bolestraszycei Füvészkertben található sokéves ültetvény az egykori igazgató munkájának eredménye, aki még a 80-as években som magokat és csemetéket hozott ide régi kastélyparkokból.

Szerkesztő: Sári Zsuzsa
Adás: december 7., csütörtök (Duna 7.20)
Ismétlés: aznap (Duna World 15.45)
 


*Halotti beszéd

MTVA
Kvartett
Duna
Duna World

Kapcsolódó tartalmak