Ugrás a tartalomra
Hagyományok Háza

A Hagyományok Háza képviseli Magyarországot a legnevesebb angol folkfesztiválon

2021.05.16
17:47
Forrás
Hagyományok Háza
Hagyományok Háza képviseli Magyarországot a legnevesebb angol folkfesztiválon.

Az évente megrendezésre kerülő English Folk Expo (EFEx) és a vele párhuzamosan zajló Manchester Folk Festival nemzetközi szinten az egyik legfontosabb angol zeneiipari és kulturális esemény, amelyen a helyi, népzenei indíttatású professzionális zenekarok mellett minden évben egy kiemelt vendégország kultúrájával is megismerkedhetnek a műfaj szakmai, illetve piaci képviselői, valamint a tágabb közönség is. Május 14-én hivatalosan is bejelentették a szervezők, hogy az idei évben Magyarország kerül az EFEx fókuszába, melyre a Hagyományok Háza mint aktív partnerintézmény egy tíz főből álló népzenei-világzenei szakmai küldöttséget, valamint négy kiemelkedő zenekart is delegál, köztük a világszerte elismert Muzsikással és a friss Fonogram-díjas Ötödik Évszakkal.

Az English Folk Expo (EFEx) egy jótékonysági szervezet, amely különféle projektekkel és kezdeményezések támogatja az angol népzenei szektort. Fesztiváloknak és különféle szakmai eseményeknek adnak otthont évről évre, hogy a legígéretesebb, népzenéből táplálkozó, akusztikus, illetve tradicionális hangszereken megszólaló együtteseket bemutassa a közönségnek. A minden év októberében megrendezésre kerülő Manchester Folk Festival átlagosan 180 zeneipari képviselőt gyűjt egybe, hogy a háromnapos rendezvény során több mint 40 előadóval ismerkedjen meg testközelből.

Hagyományok Háza

Az idei esemény kiemelt partnereként a Hagyományok Háza képviseli a magyar népzenei és világzenei szcénát. Az intézmény a műfaj legjobb előadóit felvonultató listájáról az angol fesztiválszervezők a világ legismertebb magyar népzenei együttesét, a Muzsikást, az első lemezével idén Fonogram-díjat kiérdemlő Ötödik Évszakot, a rendhagyó hangszerelésével a népek kultúrája közti híd szerepét betöltő Pengetős Triót, valamint a különleges női energiákat felszabadító DALINDA acapella triót válaszották ki, hogy a múltat a jelennel összekötő zenéjükkel reprezentálják a sokszínű magyar, illetve Kárpát-medencei hagyományos kultúrát. A meghívott előadók közül a DALINDA és a Pengetős trió mindemellett a Hagyományok Háza nemzetközi portfóliójának is résztvevője.

Az expóra és a fesztiválra – melynek korábbi, kiemelt országai közt szerepel többek között Dánia, Skócia és Írország is – a Hagyományok Háza továbbá tíz, a magyar népzene és világzene területén tevékenykedő, kiváló eredményekkel és előremutató munkássággal bíró szakmai képviselőt is delegál, akik a kiválasztott zenekarok mellett jelenlétükkel hozzájárulnak a magyarországi kulturális szektor megismertetéséhez, emellett kapcsolatteremtő diplomáciai és promóciós tevékenységük révén fontos kapuk nyílhatnak meg a jövőben a hazai folk együttesek és kulturális szervezetek előtt.

Hagyományok Háza

Most

20:58, Frissítve: 21:14

Díjazták a vajdasági tehetségeket

Kiváló vajdasági magyar diákokat, felsőoktatási hallgatókat díjaztak, és tehetség nagyköveteket kiáltottak ki Szabadkán. A díjazottak emlékplakettet, alkalmi ajándékot és az MNT által biztosított támogatást vehették át.
19:16

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.
17:34, Frissítve: 19:15

11 millió eurót kap Szerbia migrációs ügyekre

Szerbia aláírta az Európai Unióval azt a migráció rendezésére irányuló támogatási szerződést, amelynek második fázisában fejlesztik a befogadóközpontokat, a védelmi szolgáltatásokat és az oktatás elérhetőségét.
16:22, Frissítve: 17:28

Módosult a tartomány idei költségvetése

Ülésezett a Tartományi Képviselőház, amelyen a tartomány 2021-es költségvetésének módosításáról szavaztak. Napirenden szerepelt a Menekültek, kiutasított és lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek számára nyújtott támogatási alap jelentése is.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.