Ugrás a tartalomra
Hagyományok Háza

Hagyományokoskák - Ünnepi témák az erdélyi online levelezőversenyben

2022.07.08
16:20
Forrás
Hagyományok Háza
Hagyományokos címmel hirdetett levelezőversenyt az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával szervezett megmérettetés sikeresen zárult.

Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány háromfordulós online levelezőversenyt hirdetett 2-4. osztályos gyerekek számára – Hagyományokos címmel – farsangi, húsvéti és pünkösdi témakörben. A versenyt szervezők célja volt, hogy a résztvevők játékos feladatokon keresztül ismerhessék meg az erdélyi magyar népi kultúra sokszínű világát. A kiírók nem titkolták, hogy a játékkal a generációk közötti kapcsolatokat is erősíteni kívánják. Ennek nyomán a gyerekeket arra ösztönözték, hogy hozzátartozóikat, szüleiket, nagyszüleiket, szomszédjaikat is vonják be a feladatok megoldásába. Ne restelljenek kérdezni, faggassák ki, meséltessék a kedves ismerősöket és rokonokat, és családi közös programként próbálják ki azokat a hagyományos tevékenységeket, amelyekből annak idején a gyerekek is kivették a részüket. A februártól júniusig tartó próbatétel megmozgatta a fiatalok fantáziáját. A statisztikai adatok is figyelemreméltóak: 567 jelentkező nevezett be a versenybe, Erdélyből, Magyarországról, Felvidékről és Németországból is voltak érdeklődők. A visszaküldési hajlandóság azért már mérsékeltebb volt, az első forduló feladatlapjait 350 diák küldte vissza, viszont ez a létszám nagyrészt megmaradt az utolsó fordulóig.

A levelezőverseny kitartó résztvevői, akik mindhárom feladatlapot megoldották, oklevélben részesültek, és egy szép napon a népi hagyománnyal kapcsolatos puzzle-ajándékot is hozott nekik a postás; így a nyertesek a játékot immár családi körben tudják folytatni.

A résztvevők levélben köszönték meg a szervezők munkáját. A kis kezek lelkesen mesélő nagymamákról írtak, s beszámoltak arról is, hogy a játék az egész családot megmozgatta. Mondanunk sem kell, a gyerekek már a folytatást várják.

MTVA
Hagyományok Háza

Most

09:56

Korlátok hozadéka

20. alkalommal szervezték meg Bácskossuthfalván a 9+1 Nemzetközi Művésztelep Mesterműhelyét. Az alkotótábor idei témacíme: Korlátok hozadéka. A Mesterműhelyben készült alkotásokat Szent István-napi ünnepség keretében tekinthetik meg az érdeklődők.
08:13, Frissítve: 09:44

Mit jelent a Zöld távhő?

A környezetbarát, zöld távfűtés a nemzetközi gyakorlatban egyre elterjedtebb, főként Nyugat-Európában, de a Szerbiával szomszédos országokban is láthatunk már erre megvalósult jó gyakorlatokat.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.