Ugrás a tartalomra
Hagyományok Háza

Járdányi Pál a Kossuth Rádió Hajnalijában

2020.08.29
16:30
2020.08.29
16:36
Forrás
Hagyományok Háza
A magyar közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora szeptember első hetében Járdányi Pálra emlékezik. Az érdeklődők az Utolsó Óra gyűjtéssorozatának felvételeiből hallhatnak válogatást.

A Kossuth Rádió „Hajnali”- Népzenei összeállítás korán kelőknek című műsora szeptemberi első adássorozatát Járdányi Pálnak, a II. világháború utáni két évtized egyik legnagyobb hatású magyar zeneszerzőjének és népzenekutatójának szenteli.

Járdányi Pál 1920. január 30-án, Paulovics Pálként látta meg a napvilágot Budapesten. Vezetéknevét csak tizennyolc évesen változtatta meg. Muzikalitását szüleitől örökölte, fiukat nyolcéves korában íratták be zeneiskolába, tehetsége már ekkor megmutatkozott. Járdányi Pál ifjú korára az inspiráló családi háttér mellett a ciszterci rend budapesti Szent Imre Gimnáziumában eltöltött évek voltak legnagyobb hatással. Közben zeneszerzést is tanult, és az első, általa gyűjtött népdalokat is ekkor jegyezte le. A kitűnő érettségit követően a Zeneakadémia hegedű-zeneszerzés szakára került, de zenetanulmányai mellett beiratkozott a Pázmány Péter Tudományegyetem néprajz szakára is. Doktori dolgozatát a kidei magyarság világi zenéjéből írta, amely népzenekutatásunk egyik első tudományos igényű monográfiája.

Járdányi Pált 1946-ban nevezték ki zeneakadémiai tanárrá. Kezdetben zeneszerzést, zeneelméletet, majd szolfézst és népzenét is tanított, és Kodály Zoltán első számú helyettesének számított. Két évvel kinevezése után Kodálytól tudományos megbízatást kapott, és bekapcsolódott a Magyar Tudományos Akadémia Népzenekutató Csoportjának nagyszabású népdalrendszerező- és közreadó munkálataiba. 

Zeneszerzőként is termékeny volt ebben az időszakban. Leghíresebb szerzeménye a Vörösmarty-szimfónia nemcsak közönségsikert és nemzetközi elismertséget hozott számára: 1954-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

Járdányi fiatal kora óta szenvedélyesen nyomon követte a külvilág, a politika eseményeit, és az 1956-os forradalomban is aktív szerepet vállalt. A forradalom leverése után Kodály közbenjárására ugyan nem vonták felelősségre, de az Akadémiáról 1959-ben elbocsátották. Ettől fogva minden erejét népzene-tudományi tevékenységének szentelte. Korszakalkotó tudományos munkájának tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála vetett véget 1966. július 29-én.

A műsort követők az Utolsó Óra gyűjtéssorozatának felvételeiből hallhatnak válogatást.

Szerkesztő: Maruzsenszky Andor és Pénzes Géza 
Műsorvezető: Pénzes Géza
Adás: Kossuth Rádió (minden reggel 4.03)
A műsor interneten elérhető: www.mediaklikk.hu/mediatar/

Kossuth Rádió
Járdányi Pál
zeneszerző
Hagyományok Háza

Most

18:01, Frissítve: 19:10

Focizni jó – minden korosztálynak

Családi napot tartott a hajdújárási Vinogradar Futballklub. Az esemény alkalmával a gyerekek mellett a szülők is összemérhettél erejüket a pályán, illetve új tagok felvételére is sor került.
16:14

Öten sérültek meg egy autóbalesetben

Öt személy sérült meg egy autóbalesetben Doljevac környékén ma délután. A Niš-Doljevac autópályán egy belgrádi rendszámtáblájú személygépkocsi ismeretlen okokból lerepült az útról és a védőkorlátba ütközött.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.
Horgos-2

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.