Ugrás a tartalomra
Hagyományok Háza

Kárpát-medence antológia online térben

2021.05.10
16:18
Forrás
Pannon RTV
A Hagyományok Háza online sorozata, a SzínpadOn az idén hetven éves Magyar Állami Népi Együttes nagysikerű előadását, a Kárpát-medence antológiát tűzi műsorára május 14-én. Mihályi Gábor együttesvezető mutatja be az olvasóknak a produkciót.

„Az elmúlt évet – a trianoni békediktátum évfordulóján – a magyar Országgyűlés a Nemzeti összetartozás évének nyilvánította. Ennek jegyében készítettük el a Kárpát-medence antológiát. A darab alapvető koncepciója: minden politikai kataklizma ellenére, mi a magyarok a Kárpát-medencében összetartozunk. Örömmel látjuk, hogy az akkor meghúzott határok az utóbbi évtizedekben átjárhatóvá váltak, de ez nem jelenti azt, hogy ha egy magyar Kolozsvárra, vagy Kassára látogat, ne fájna a szíve.
Az előadás másik üzenete, hogy mi a magyarok a Kárpát-medencében együtt élő nemzetiségekkel is összetartozunk. Az ezeréves szentistváni Magyarország – a vérzivataros századok ellenére – egy kulturális egységet kovácsolt.

Hagyományok Háza

Ezt a kettős összetartozás gondolatát osztjuk meg a nézőkkel, magyar és nemzetiségek táncai és zenéi teszik sokszínűvé a bemutatót. A jószemű közönség számára egyértelművé válhat, hogy a több százéves együttélés hatott a másik szokásaira, kultúrájára. Ne feledjük, a híres erdélyi-felvidéki zenészeink jártak román, szlovák lakodalmakba, keresztelőkre is. Jó példa erre a Magyarpalatkai Banda, a zenekart a környék mintegy félszáz falujába hívták, s mindenütt megállta a helyét. Nemcsak a zene, a táncok is sokban hasonlítanak, a különbözőség sokszor a népi szokásokkal, az adott táncos vérmérsékletével, temperamentummal magyarázható.  Felvidéken a szlovák csárdás figurája is nagyban hasonlít a magyarra, s még sorolhatnám a példákat.  
A produkcióban nyomatékkal jelenhetne meg az erdélyi örökség, rendkívül színes, s hagyományőrző tánckultúrájával, hiszen a történelem viharai kegyesebben bántak e különálló országrésszel. Igen, Erdélyben és Partiumban a falusi közösségek is jobban megtartották a szokásaikat, mint akár az anyaország, vagy Felvidék közösségei.
Viszont, mint neve is jelzi, koncepciónkban a Kárpát-medence egésze szerepelt, így gondos válogatással, „pozitív diszkriminációval” tettük teljessé, szélesebb körűvé a produkciót.”

 


Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/mane/program/karpat-medence-antologia-2/20210514-2000

 

Csermák Zoltán

Hagyományok Háza
Magyar Állami Népi Együttes

Most

22:56

Olaszország-Svájc 3-0

Az olasz labdarúgó-válogatott 3-0-ra legyőzte Svájc csapatát Rómában, az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, ezzel a nyolcaddöntőbe jutott.
20:17

A 6 hónapos Boško segítséget kér

Boško 2021. január 14-én született Újvidéken. Három hónapos volt, amikor a szüleinek feltűnt, hogy nem a korának megfelelően fejlődik. A vizsgálatok után jött a diagnózis: SMA1 - gerinc eredetű izom atrófia, 1. típus.
17:28, Frissítve: 19:53

Nyílt napok a szabadkai ATB Severben!

A szabadkai ATB Sever vállalat minden szerdán 12 órától nyílt napot szervez, a Mágneses mezők 6-os szám alatt található üzemében. A nyílt napok célja, hogy az érdeklődők megismerjék a vállalat nyújtott álláslehetőségeket.

Népszerű

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.