Ugrás a tartalomra
Hagyományok Háza

Kárpát-medencei kézműves adatbázis a Hagyományok Házában

2020-05-05
19:21
2020-05-05
19:34
Forrás
Hagyományok Háza
A Hagyományok Háza Kárpát-medencei kézműves adatbázisa az Intézmény honlapján már elérhető. A regiszter egyaránt szolgálja a magyarországi és a külhoni mesterek javát, az igényes vásárlók érdekeit.

A Katalógus részleteiről Illés Vanda, a Népi Iparművészeti Osztály vezetője ad bővebb felvilágosítást.

„Régi vágyunk teljesült a Kárpát-medencei kézműves adatbázis létrehozásával, amit a könnyebb megjegyezhetőség kedvéért Kézműves Katalógusnak neveztünk el. A regiszter gyakorlati haszna, hogy könnyen kezelhető, rá lehet keresni profilokra, nevekre. A kezdeményezésnek a Hagyományok Házában nem volt előzménye, de a Kárpát-medencében – például Erdélyben és Felvidéken – már voltak hasonló gyűjtemények. Egyéves munka áll mögöttünk: az eredmény a fejlesztők, a Népi Iparművészeti Osztály, valamint a Hagyományok Háza Hálózat munkatársainak kezét dicséri, akik a tesztelésben is aktívan közreműködtek. Fontosnak tartom az adatbázis széleskörű véleményezését, mivel országrészenként mások a körülmények és a feltételek, így nyomatékosan támaszkodhatunk az ott élő szakemberek tapasztalataira.

A folyamatosan bővülő Katalógus meghívásos alapon készült: felállítottuk a bekerülési szempontrendszert. Elsősorban a már elismeréssel – mint például a Népművészet Mestere, vagy a Népi Iparművész címmel – rendelkezők élveztek prioritást, mivel ezek a díjak az életpályájukat is jellemezhetik. Külhonban azért más aspektusok is érvényesülhettek, hiszen a távolságok, vagy az elzártságuk miatt számos alkotó nem kerülhetett be a korábbi díjazottak körébe. Jelenleg Magyarországról, Erdélyből és Délvidékről szerepelnek mesterek az adatbázisban, de a bővítési terveinkben Felvidék, Kárpátalja, Horvátország, Muravidék és Burgenland is szerepel. A diaszpórában élő mesterekre is gondolunk a jövőben. 

A szűrő-kereső rendszer könnyen kezelhető. Számos praktikus információt is tartalmaz, például: ki az a mester, akinek játszóház tartásában is van gyakorlata, vagy mesterség bemutatóra is vállalkozik, illetve mobilis, így vásárokra is szívesen megy. A nyelvismeret is fontos lehet egy külföldi rendezvényszervezőnek.

A Katalógus felhasználói célközönsége igencsak kiterjedt, tehát bátran ajánlhatjuk a már említett rendezvényszervezőknek. Jóval szélesebb kört jelenthetnek azok a vásárlók, akik nyitottak a népi kézművesség értékeire, s magas színvonalú dísz- és használati tárgyakat kívánnak venni. Az interaktív térkép az elérhetőséget könnyíti meg. A tanulni vágyókat is szolgálják az oldalak, mivel azokon a tanítványokat fogadó kézművesek is elérhetők.” 

Hagyományok Háza
kézműves
adatbázis
Kárpát-medence

Most

18:55, Frissítve: 19:14

Félbetört egy repülő Indiában

Landolás közben kicsúszott a kifutópályáról és két részre tört egy repülőgép Indiában. Az Air India Express gépe Calicutba érkezett Dubaiból.
16:09, Frissítve: 16:15

Dinnyeszezon Tiszakálmánfalván

Két héttel ezelőtt még kétszer ennyibe került a dinnye, mint tavaly, de miután kedvezőbbre fordult az időjárás, mégis nőtt a termés mennyisége és minősége, ami az ár csökkenéséhez is vezetett.

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.