Ugrás a tartalomra
Hagyományok Háza

Katlan vagy Kőfeszt, lehet mindkettő?

2022.07.31
10:46
Forrás
Hagyományok Háza
A Hagyományok Háza augusztus elejei programjai.

A Hagyományok Háza gazdag programkínálattal várja a nyár utolsó hónapjában vendégeit a villánykövesdi Ördögkatlan fesztiválon, és a kővágóőrsi Kőfeszten.

2022-ben a Hagyományok Háza ismét ÖsszNépi Katlan programokat ajánl közönségének augusztus 3-6. között. A Kárpát-medencei néphagyományt felölelő eseményeknek a kis Árpád-kori település, Villánykövesd biztosít méltó hátteret.  A programok, nevükből is adódóan összNépi részvétellel lesznek igazán élvezetesek, ezért minden nap lesz összNépi tánc, ének, játék, kicsiknek és nagyoknak. Az elmélyültebb formákat kedvelőket kézműves mesterek, mesemondók, énektanítók várják.

Korpás Éva A pozsonyi sétatéren, és a Csurgó zenekar Három egész napon át, című előadásait a Teleki Liget nagyszínpadán mutatják be a Hagyományok Háza szervezésében. 

A programok fókuszában a viseletek és az öltözködés állnak, az autentikus népviselettől a már ismert kis fekete ezer árnyalatáig többféle módon találkozhat a közönség gyönyörű öltözetekkel és kiegészítőkkel.

A házigazdák, a Project F táncosai, a fesztiválnapok különböző pillanataiban és pontján hívják táncba a közönséget. Az Ördögszieszta a Teleki ligetben hűsítő fröccs fogyasztása közben közös éneklésre, mesélésre, beszélgetésre invitálja a lazítani vágyókat.  A gyerekek és a gyereklelkűek a délelőtti, koradélutáni órákban a Teleki ligetben próbálhatják ki ügyességüket, a vállalkozó kedvű fesztiválozók népi sportjátékokat játszhatnak. A védett, műemlék pincesor az ország egyik leglátványosabb műemlék együttese, az apró pincék fotókiállításoknak és különleges kézműves műhelyeknek adnak otthont.

A nyári fesztiválok sorában idén a Káli-medencében található Kővágóőrsön is megjelenik a Hagyományok Háza augusztus 4-7 között. A Folkudvar színes programkínálatával a település új szabadtéri rendezvényhelyszínén, a Botond pajtában találkozhat a közönség.

A kézműves műhelyek már délelőttől várják a közönséget. A Merende műhely a néphagyományokból ismert emberléptékű gyermek-, illetve felnőttjátékok újraélesztésével kínál egész napos eszközös játszatót kicsiknek és nagyoknak. A fából készült játékokkal mindenki kipróbálhatja ügyességét és a közös játék örömét. Egész nap üzemel a Mosoda, ahol a gépek előtti világban használt eszközökkel kipróbálhatók az olyan hétköznapi tevékenységek, mint például a mosás.

Ugyancsak a gyerekek kedvence lehet a Csimota Folkudvar. A táncosok és zenészek vezetésével minden délután népi játékokon és gyerektáncházban mulathatnak a gyerekek és még a viseleteket is felpróbálhatják. A táncszünetekben Fábián Éva népi ének tanár, énekes, mesemondó előadóművész köré gyűlhetnek a kicsik.

Este a napra a Gyerekkoncert és táncház teszi fel a koronát. Az utolsó nap vendége a vajdasági Fokos zenekar, ami a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója alkalmából muzsikál a Botond pajtában.

Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/ordogkatlan2022

https://hagyomanyokhaza.hu/hu/kofeszt2022

Hagyományok Háza

Most

09:56, Frissítve: 10:02

Korlátok hozadéka

20. alkalommal szervezték meg Bácskossuthfalván a 9+1 Nemzetközi Művésztelep Mesterműhelyét. Az alkotótábor idei témacíme: Korlátok hozadéka. A Mesterműhelyben készült alkotásokat Szent István-napi ünnepség keretében tekinthetik meg az érdeklődők.
08:13, Frissítve: 09:44

Mit jelent a Zöld távhő?

A környezetbarát, zöld távfűtés a nemzetközi gyakorlatban egyre elterjedtebb, főként Nyugat-Európában, de a Szerbiával szomszédos országokban is láthatunk már erre megvalósult jó gyakorlatokat.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.