Ugrás a tartalomra
MTVA

Készüljünk fel a kis feketére! - Pályázat és felkészítés a Hagyományok Házában

2022.04.08
20:21
2022.04.08
20:28
Forrás
Hagyományok Háza
A Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelye idén is meghirdette pályázatát a „kis feketéhez” illő kiegészítők készítésére. A kiírók július 18-áig várják az alkotásokat.

A Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelye  pályázatot hirdetett népi kézművesek, iparművészek, tervezők, designerek, crafterek és egyéni alkotók számára a „kis feketéhez” illő, a válaszúti Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjteményben és a budapesti Magyar Népi Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből válogatott műtárgyak motívumaiból, formáiból és technikai megoldásaiból építkező öltözék kiegészítő szettek és modern öltözékek készítésére.ű

A pályázat célja, hogy ösztönözze a hagyományos tárgytípusok megújítását, különböző szakmák, szakterületek képviselőinek találkozását és közös alkotását, motívumok, technikák újragondolását (pl. hímzés-bőr vagy gyöngy-bőr párosítása), olyan darabok megalkotását, amelyek a kortárs öltözködéskultúrába beilleszthetők.

A kiválasztott múzeumi tárgyak egy-egy olyan területre, motívumra hívják fel a figyelmet, melyek kevéssé ismertek, vagy világítsanak rá olyan technikákra, amikkel kevés mai mester foglalkozik.

A kiírók 2022. július 18-áig várják a pályázatokat.

Pannon RTV

A pályázat felkészítő szakaszában a Műhely különböző témájú előadásokkal inspirálja az alkotókat, kapcsolódásokat keresnek az öltözködéskultúra különböző szereplőivel, tervezőkkel és designerekkel.  Közös céljuk, hogyan éltethetők tovább a tradicionális kultúra és a hagyományos motívumok.

Az április 14-ei, online is követhető találkozó meghívott vendégei: Varga Erika és Varga Helena, a Romani Design tervezői. A Romani Design immáron tíz éve készíti a tradicionális cigány viseletek motívumai által ihlette öltözékeit. Varga Erika gyerekkorából, tradíciókövető családjából hozta magával a Romani Design termékekre jellemző változatos formákat és gazdag színvilágot. Küldetésének tekinti, hogy ezt az örökséget továbbadja és a divat segítségével teremtsen hidat kultúrák között.

Varga Helena művelődésszervezőként gyakran fordult meg hátrányos helyzetű falvak iskoláiban és cigány telepein, ahol testvérével, Erikával együtt roma népismeretet oktatott, illetve készség- és képességfejlesztő foglalkozásokat tartott. A telepeken végzett gyűjtőmunka és fotódokumentáció a mai napig inspirálja tervezői munkáját. A roma népismerettel és ötvösművészettel való ismerkedés után rátalált saját területére: egyedi design táskák tervezésére és készítésére.

A beszélgetést vezeti: Czingel Szilvia néprajzkutató

Információk/pályázat: https://www.hagyomanyokhaza.online/kisfekete2022

MTVA
Hagyományok Háza

Most

18:38

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.
14:08, Frissítve: 15:53

Sportszerek ajándékba

A topolyai TSC Akadémián a Szerb Labdarúgó Szövetség képviselői sportfelszerelést adományoztak a Községi Labdarúgó Szövetség klubjai számára.

Népszerű

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.