Ugrás a tartalomra
Hagyományok Háza

Kézművesség, vár a Vár - A Hagyományok Háza a Mesterségek Ünnepén

2022.08.18
08:19
2022.08.18
08:25
Forrás
Hagyományok Háza
Idén 36. alkalommal rendezik meg a Budai várban a Mesterségek Ünnepét. Az augusztus 19-21. között tartandó eseménysorozatra a Hagyományok Háza gazdag programkínálattal készül.

A Budavári palotában rendezik meg augusztus 19-21. között az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A hajdani vásárok hangulatát idéző esemény az év várva várt családi rendezvénye, ahol aprók és nagyok kipróbálhatják a népi mesterségeket, megcsodálhatják a kézművesek míves munkáit. A háromnapos rendezvényre a Hagyományok Háza különleges program-összeállítással készül.

Az ünnepre már pénteken hangolódhatnak a családok. A mesterségbemutatók széles skáláján próbálhatják ki kézügyességüket: gyöngyszövés, gyerekjátékok készítése fűzfavesszőből, nemezjátékok, gyékényjátékok összeállítása szerepel többek között a palettán.

hagyomanyok haza

Az ebéd előtt az érdeklődők Paár Julcsi - Hangoló: Kerekerdő mesekoncert című műsorába kacsolódhatnak be, ölbéli játékok, tánctanítás kicsiknek és nagyobbaknak Szerényi Andreával és Gundy Kristóffal; élőszavas mesemondás Csíki Lórival, A veres tehén fia dramatikus mesefeldolgozása meseszóval, és színházi formákkal a Merende Műhellyel; az estéhez közel tánc- és énektanítás a Hettyenfütty zenekarral.

A nemzeti ünnepen Navratil Andrea és a Kobzos együttes: Égből szállott dalimadár... című produkciója a délelőtt fénypontja, kora délután Horti Réka ölbéli játékokat, táncokat tanít kicsiknek és nagyobbaknak, az élőszavas mesemondás rejtelmeibe pedig Aranyos Boglárka avatja be az egybegyűlteket.

Délután a Ládafia bábszínház: Viadal, avagy a kakas a császár és a gyémánt – félkrajcár című színpadi meséje következik, az estét az elmaradhatatlan tánctanítás zárja a Piroshetes zenekarral.

A másnapi műsorsorozat mesterségbemutatóján többek között gyapjú kártolás és fonás szerepel, majd Páll Évivel következik az Ingó-bingó gyermekkoncert. A délután fő műsorszáma Gulyás László: Egérparádé című összeállítás. Mit is rejt a cím: apróléptű cirkuszi próbálkozások kicsinyeknek és nagyobbacskáknak, bábokkal és csinnadrattával! Egy fertályóra móka a nézők segedelmével, mindannyiunk örömére az est zárásaként tánc-és énektanítás Hegymegett zenekarral.

Boldog ünnepet kíván a Hagyományok Háza!

Információk:

https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/hagyomanyok-haza-programjai-36-mestersegek-unnepen

Csermák Zoltán

MTVA
Hagyományok Háza

Most

19:07, Frissítve: 20:25

Vajdasági sikerekben bővelkedett a Nemzeti Vágta

Emlékezetes, vajdasági sikerekben bővelkedő vágtát láthatott a közönség vasárnap délután Budapesten. A Temerint képviselő Földes Luca második lett a fináléban. Szerbia színeiben pedig Ördög Alen megnyerte a Nemzetközi vágta döntőjét.
19:04, Frissítve: 20:25

Betyáros virtus Ludason

Fekete, pej, szürke, deres de még tarka ló is versenyzett a 12. Ludasi Betyárnapon. Hátas-lovas és fogatos ügyességi lóversenyeket láthatott a közönség.
18:45, Frissítve: 20:25

Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok!

Ismét népzenétől volt hangos az oromhegyesi Faluház. Idén is megszervezték a nemzetközi Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok elnevezésű népzenei találkozót. A programon több mint 10 környékbeli és magyarországi csoport mutatkozott be.
17:20, Frissítve: 17:32

Gasztronómiai fesztivál Óbecsén

Az esős időjárás miatt a helyszín ezúttal a városi piac volt. A szervezők különféle ételekkel, termelői piaccal és koncertekkel várták a látogatókat.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.