Ugrás a tartalomra

A Kis fekete show-tartója

2022.10.04
10:49
Forrás
Hagyományok Háza
Kis fekete 2022 - Divatszínház.

A Hagyományok Háza és a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat és Textil Tanszék együttműködése nyomán folytatódik a Kis fekete program. Részleteiről Czingel Szilvia, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum vezetője tájékoztatja az érdeklődőket.

„A Kis fekete ötlete a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelyében született három évvel ezelőtt, s az ott dolgozó kézművesek kreativitását dicséri. Coco Chanel híres divatforradalmár ’kis fekete ruhája’ adta fel a leckét a szakembereknek: hogyan lehet modern ruhákat népi motívumokkal vonzóvá tenni az ’örök nő’ számára. Miként lehet olyan modelleket tervezni, amiken a magyar népművészet elemei megjelennek többek között kiegészítők, fülbevalók, pántok, táskák formájában. Gondolataikat egy pályázatban fogalmazták meg: az alkotások tükrözzék a mai divat ízlésvilágát, s a hagyományokat is őrizzék. A pályázat igen nagy sikert aratott, a sajtó is felkarolta, így a vezetők a folytatás mellett döntöttek.

Harmadik éve hirdetjük meg a versenyfelhívást eltérő tematika alapján. Idén a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, illetve az erdélyi Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjteményből válogattunk műtárgyakat, s kértük a pályázókat, hogy azok motívumait jelentessék meg a pályamunkában.

Felhívásunkra ismét nagyon sokan jelentkeztek, s a beérkezett művekből egy öttagú zsűri választotta ki a legjobbakat. A munkába idén bekapcsolódott a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat és Textil Tanszéke, s az együttműködés új színnel és ötletekkel gyarapította a kezdeményezést. Október 8-án egy divatszínházban láthatja a közönség a legjobb alkotásokat. A bemutatóra a magyar divat szakembereit, divatházak képviselőit várjuk, az esemény fővédnöke pedig Varga Erika, a Romani Design – a roma népviseletet a modern kor követelményeivel ötvöző divatmárka – egyik alapítója. Köszöntőt mond dr. Sándor Ildikó a Hagyományok Háza munkatársa, valamint Remete Kriszta a Metropolitan Egyetem docense. Zenél az Ephemere zenekar.

A bemutató koreográfiáját Nemes Szilvia, táncos-koreográfus, a Népművészet Ifjú Mestere készítette. Az eseményen hivatásos manökenek látványos showműsorban mutatják be a kollekciót, s a díjazottak az elismerő okleveleiket is ezen a délutánon vehetik át. A bemutató nyilvános.”

Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/kis-fekete-2022-divatszinhaz

Hagyományok Háza

Most

20:11, Frissítve: 20:24

Az ukrán elnökkel tárgyalt a szerb államfő Tiranában

Az Ukrajna-Délkelet-Európa csúcstalálkozón Aleksandar Vučić egyebek mellett a két ország területi integritásáról, az ENSZ Alapokmányának tiszteletben tartásáról és a béke megteremtésére tett erőfeszítésekről egyeztetett Volodimir Zelenszkijjel.
19:03, Frissítve: 19:10

Kedvezmények a Forum Könyvkiadónál

A Forum Könyvkiadó Intézet felhívja a figyelmet, hogy a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat elismert alkotásait további két hétig árusítják 20%-os kedvezménnyel a weboldalukon (https://forumliber.rs/shop).
18:36, Frissítve: 18:44

Ajándék a hölgyeknek

Miközben még az előző koncert hatása alatt állunk, a Szabadkai Népszínház és a Szabadkai Szimfonikus Zenekar újabb közös eseményre készül.

Népszerű