Ugrás a tartalomra
Eötvös Rémusz
MTVA

Külhoni napszédítők - hajdúböszörményi és mikházai páva-továbbjutók

2017-11-13
19:37
2017-11-13
20:39
Forrás
MTVA
A hajdúböszörményi és a mikházai területi válogatókkal pénteken lezárult a Fölszállott a páva első fordulója. A nemes versenyben nyolc külhoni induló jutott tovább az elődöntőkbe.

A Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató verseny első szakasza pénteken lezárult. A hajdúböszörményi és a mikházai fordulóban, az MTVA és a Hagyományok Háza közös rendezvényén nyolc külhoni versenyző és formáció jutott tovább a középdöntőkbe.

Borbáth Szilveszter

„Büszkeséggel tölt el Szilveszter alázattal teli, elhivatott szakmai fejlődése – értékeli a vargyasi Borbáth Szilveszter eredményes szereplését Kallós Angelika, felkészítő tanár. – Tiszta emberi jelleme átütő erejű, hangján keresztül mélyen megérinti és magával ragadja a hallgatóságát.” 

Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes

Ugyancsak a művészeti vezető, Kupec Mihály szavait tolmácsoljuk a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes továbbjutása hallatán: „Fáradtan, egy országos turnéról érkeztünk a Hajdúságba, de megérte. Már a jövőbe tekintünk, s mivel az erdélyi testvértelepülésünk Györgyfalva, az ottani táncokból készülünk a következő megmérettetésre.” 

Torkos Zenekar

A beregszászi Torkos Zenekar számára a muzsikálás életérzés, egy közösségi hagyomány ápolása. Ars poeticájukat a közönség és a zsűri is egyaránt méltányolta.

A mének és a táltosok nagy kedvelője, a sepsiszentgyörgyi Eötvös Remus sokoldalúságával is elbűvölte a nézőket: a műsorvezető, Novák Péter kedvéért táncra perdült, nagy sikert aratva a jelenlevők, s a zsűri körében.

Kalotaszeg Legánytársulat

„Táncoktatókként, tábor- és fesztiválszervezőkként egy diák, egy tanár, egy orvos, egy mérnök és egy jogász önmagában elég hiteles csapat ahhoz, hogy mindenki meggyőződjön arról, hogy Kalotaszegen jó dolgok születnek”- vallották a mérai Kalotaszeg Legénytársulat tagjai az indulásuk előtt. Nos, az eredményükre a vidék nagy ismerője, Kós Károly is büszke lenne.

Ördöngős Zenekar

A szamosújvári Ördöngős Zenekar tagjai fejlődésük érdekében neveztek be a versenybe. A zenészek virtuóz teljesítménye, énekesük Szabó Boglárka kristálytiszta hangja bizonyította, hogy már igazi tudással, s emelt fővel utazhatnak a fővárosba.

Szöllősi Katalin

A marosvásárhelyi Szöllősi Katalin a sikere nyomán egyre elfoglaltabb. „Lányom a sztánai mesterkurzusról ugrott haza a továbbjutás hírével – emlékezik édesanyja, Kiss Anikó. – A népes rokoni csapat, s a betérők nagy örömére elénekelte a továbbjutást jelentő dalát, majd futott vissza a táborba.”

Tatrospart néptánccsoport

Végezetül a gyimesközéploki Tatrospart néptánccsoport alapítója, Antal Tibor örömteli szavait idézzük:„Szívből csináltuk, s nem is a győzelemre gondoltunk elsősorban. Ha már egy lépést tettünk azért, hogy fiataljaink itthon maradjanak, és ápolják őseik örökségét, már megérte a vesződség.” 

Valóban megérte, a nézők a hat területi válogatón szívet melengető produkciókat élvezhettek, s aki egyszer beletekintett a műsorba, az szinte biztos, hogy az elődöntőkön is kedvenceinek szurkol!

1. Elődöntő: 2017. november 17., péntek (Duna 20.25)

Fölszállott a páva
hajdúböszörményi
mikházai
továbbjutók

Kapcsolódó tartalmak