Ugrás a tartalomra
Hagyományok Háza

Legendák kertjében - A Bekecs Néptáncegyüttes gyermekműsora a fővárosban

2019-11-21
16:29
Forrás
Hagyományok Háza
A Hagyományok Házában lép fel gyermekműsorával november 24-én a Bekecs Néptáncegyüttes. Előadásukban a Székelyföld mondái elevenednek meg.

A Fölszállott a páva népzenei versenyen is sikeresen szerepelt nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes november 24-én a Hagyományok Háza Corvin téri székházában lép fel. Előadásuk a közel száznyolcvan legendát és mondát tartalmazó Székelyföldi Legendáriumon alapul, s alkotói fontos céljuknak tekintik, hogy ezt a gazdag örökséget fenntartsák és továbbadják az ifjabb nemzedéknek. A színpadon bemutatott legenda-füzér a játék során egy kerek egész történetté formálódik.

A két éve bemutatott, eddig mintegy nyolcvan előadást megért sikeres produkcióval érkezünk a fővárosba – ajánlja a rendezvényt Benő Barna-Zsolt, a Bekecs Néptáncegyüttes igazgatója. – Az eddigi tapasztalatok alapján a legkisebbek is nagyon élvezik a darabot, hiszen számukra is ismerős témakörökkel találkozhatnak. A népmesék duális, ördögöket és tündéreket felvonultató világa nem idegen tőlük, gyakran bekiabálással nyugtázzák az ismerős elemeket. Az előadás interaktív, így az egybegyűlt fiatalok nemcsak nézői, hanem résztvevői is a cselekménynek; s ez is serkentőleg hat a gyerekseregre. Ezáltal olyan színpadi megoldásoknak lehetnek részesei, amikor a cselekmény előrehaladtával maguk is segíthetnek a folytatásban.”

A gyerekek előtt élőben bontakozik ki egy képzeletbeli meseország, a történelmen túli Székelyföld. Olyan történetekkel ismerkedhetnek meg, amelyek földrajzi helyszínekhez, településekhez, személyekhez kötődnek. Tartalmuk a történelmi valóság és a képzelet sajátos ötvözete. Ezekben a legendákban és mondákban őseink mesélnek ünnepnapjaikról és mindennapjaikról egyaránt, megosztva küzdelmeiket és nehézségeiket a mai kor gyermekével. 

A Hagyományok Háza programja felhőtlen szórakozást ígér a család minden tagja számára. A néptáncos elemekből építkező gyermekelőadások a mesék birodalmába repítik kis nézőiket, az előadást követő kézműves foglalkozás és táncház pedig közös szórakozásra ad lehetőséget.

Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/eltancolt-mesek/20191124-1100

Hagyományok Háza

Most

12:26, Frissítve: 12:38

Jó tanuló, jó sportoló - felhívás

A külhoni magyar régiókban, Vajdaságban, Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján, Muravidéken és Horvátországban tanuló diákoknak hirdet felhívást a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.