Ugrás a tartalomra
Hagyományok Háza

Magyarpéterlaki prímás köszöntése

2020-05-30
11:04
Forrás
Hagyományok Háza
Csiszár Aladár a Kossuth Rádió kora reggeli műsorában.

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora június első heti adásait Csiszár Aladárnak szenteli. A zenei válogatásban Felső - Maros menti muzsikák szerepelnek falusi vonósbandák előadásában.

A Kossuth Rádió „Hajnali”- Népzenei összeállítás korán kelőknek című műsora a június 1-jével kezdődő héten a közelmúltban 83. életévét betöltő magyarpéterlaki prímást, Csiszár Aladárt köszönti.

Csiszár Aladár 1937. május 18-án született a Maros és a Nyárád közti dombvidéken fekvő Magyarpéterlakán. Zenészcsaládban nevelkedett, hegedülni kisgyermekkorától kezdve édesapja, Csiszár János tanította, aki a Marosvásárhely környéki falvakban szerzett hírnevet. Korai halála után fiát a falu legjobb prímása, Lunka József vette szárnyai alá, aki meghálálta a törődést: kilencévesen már önállóan, bandával játszott lakodalmakban, először idősebb zenésztársai Rácz Samu cimbalmos és Rácz Lukács csellós segítségével. Később megalapította saját zenekarát, amelyben a brácsást, Ponczi Gyulát ő tanította az akkordkíséretre. Muzsikáját először Kallós Zoltán rögzítette egy véletlennek köszönhetően, 1965-ben Gyimesben, ahol Csiszár Aladár éppen egy építkezésen dolgozott. A nagysajói zenészek által kísért gyűjtésen jól megfigyelhető, hogy a kiváló zenészt már fiatalon széles zenei repertoár és magas technikai felkészültség jellemezte. Csiszár Aladár az 1989-es változások után a magyarországi táncházak, táborok rendszeresen meghívott adatközlő zenésze lett, 1999-től napjainkig pedig a jobbágytelki Marosszéki Népzene és Néptánctáborban tanít hegedűt a Felső-Maros menti vonószene iránt érdeklődőknek. Hegedűjátékát több mint öt műsoros hanglemezen örökítették meg, az Ökrös együttessel pedig 2001-ben Észak-Amerikába is eljutott, ahol a magyar közösségeket kápráztatta el muzsikájával. 2014-ben a Magyar Állam Népművészet Mestere díjjal ismerte el a hagyományos népzene szolgálatában elvégzett sok évtizedes munkáját.

A műsor zenei válogatásában a hallgatók Felső - Maros menti muzsikával ismerkedhetnek falusi vonósbandák előadásában.

Szerkesztő: Éri Márton és Maruzsenszki Andor

Műsorvezető: Pénzes Géza

Adás: Kossuth Rádió (minden reggel 4.03)

A műsor interneten elérhető: www.mediaklikk.hu/mediatar/

Hagyományok Háza

Most

22:59

Letartóztatásban marad Navalnij

További 30 napra előzetes letartóztatásban marad Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető. Sikkasztással vádolják a hatóságok, de Navalnij követői szerint ez koholt vád.
21:25

Kína szankciókkal sújtott 28 amerikait

A kínai vezetés szankciókkal sújtott 28 amerikai állampolgárt, köztük Mike Pompeo volt külügyminisztert olyan tevékenységek miatt, amik Peking szerint súlyos beavatkozást jelentettek Kína belügyeibe.

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.

Fagy és havazás

Kemény fagyok jönnek Szerbiában az elkövetkező napokban, havazással tarkítva - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet oldalán. Az előrejelzések szerint szombattól folyamatosan hűlnek a reggelek, egyre zordabbra fordul az időjárás.