Ugrás a tartalomra

Mátyás király elõször a Magyar Televízióban

2009.01.23
07:51
[html] Mátyás király elõször a Magyar TelevízióbanCiro Pinsuti operájának kolozsvári elõadásáról az ÁtjáróbanMátyás király a fõhõse egy XIX
[html]
Mátyás király elõször a Magyar Televízióban
Ciro Pinsuti operájának kolozsvári elõadásáról az ÁtjáróbanMátyás király a fõhõse egy XIX. századi olasz kismester operájának, amelyet a reneszánsz év alkalmából ébresztettek fel Csipkerózsika-álmából Kolozsvár színpadán. A nézõk e kultúrtörténeti eseményrõl hallhatnak beszélgetést és zenei részleteket az MTV mûsorában, az Átjáróban.
Az Átjáró hétfõi adása az elmúlt év egyik jelentõs komolyzenei szenzációjával, Ciro Pinsuti Mattia Corvino címû operájának kolozsvári bemutatójával foglalkozik. A Kolozsvári Magyar Opera az elmúlt év október 28-án a kincses városban, majd néhány napra rá a Marosvásárhelyen mutatta be a mûvet. A két szereposztásban a címszerepet Daróczi Tamás és Haramza László énekelték, a nõi fõszerepet Kele Brigitta és Jordán Éva alakították, az intrikus Wladimiro megszemélyesítõje pedig Fülöp Márton volt. Az opera Demény Attila rendezésében került színpadra.
A 120 éve elhunyt Pinsuti Verdi kortársa volt. Mûvében ármánnyal, szerelmes asszonyokkal körülvett romantikus hõst formált Mátyásból. Carlo d’Ormeville, a librettó szerzõje így kívánt megfelelni a kor igényeinek, a történelmi tényeket ezért igen szabadon kezelte.
Ciro Pinsuti dalmûve kalandos úton jutott el a reneszánsz király szülõvárosának színpadára. Rózsa Ferenc szombathelyi karmester, az opera betanítója és dirigense az elfeledett alkotás teljes partitúrájára Milánóban, a mû kiadójának archívumában talált rá.
Az Átjáró, a Magyar Televízió határon túli témákkal foglalkozó mûsora a héten vendégül látta a „maestrót”. Bereki Anikó mûsorvezetõ a darab múltjáról, a kolozsvári elõadás tapasztalatairól és mûvészi terveirõl kérdezte Rózsa Ferencet. A hétfõn látható mûsor külön értéke, hogy elõször mutat be hosszabb részleteket az operából, így aki nem tudták megtekinteni az eddigi elõadásokat, azok is belekóstolhatnak egy ritka zenei csemegébe. A mûsor másik vendége Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára volt. Beszélt a határon túli magyar kultúra támogatásáról is, amely nélkül Pinsuti operája tovább aludta volna Csipkerózsika-álmát a Ricordi archívum polcain.

Átjáró
M2 – 2009. január 26., hétfõ 11.30
Szerkesztõ: Bornemissza Eszter

További hírek az MTV-rõl: www.mtvzrt.hu
[/html]

Most

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Zivatarokkal ér véget a májusi nyár

Záporok, zivatarok váltják a nyári meleget. A lehűlés már a hét közepén megérkezik térségünkbe, helyenként erős lesz a szél és viharok is kialakulhatnak.