Ugrás a tartalomra
Hagyományok Háza

Meseseregszemle tucatszorra - Mesemondóverseny döntője Gombaszögön

2022.06.04
22:23
Forrás
Hagyományok Háza
A Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet partnereként Június 6-7-én rendezi Gombaszögön a XII. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny döntőjét.

Az esemény jelentőségét Varga Norbert folklórkutató, a verseny szakmai rendezője foglalja össze.

„Az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny döntője Dunaszerdahely és Rozsnyó után új helyszínre költözött: a Gombaszögi Nyári Tábor biztosít idillikus természeti környezetet a jeles eseménynek. A végső megmérettetést nyolc regionális elődöntő előzte meg, összesen 75 oktatási intézményből 327 fiatal jelentkezett a versenyre, a döntőbe hetvenen jutottak be. A nemes vetélkedés mára kivívott rangját bizonyítja, hogy országszerte kialakult nyolc-tíz műhely, amelyben elkötelezett oktatók végeznek nagyon hasznos munkát, s hosszú évek óta küldenek jól felkészített versenyzőket a találkozókra. A résztvevők harmada visszatérő, és alsó tagozatos korától vesz részt az összejöveteleken. A kétnapos országos döntő az utóbbi négy évben már fesztiváljelleget öltött, így a tényleges verseny mellett az egybegyűltek kísérőprogramokon vehetnek részt. Az idei döntőn a jó hangulatról a rozsnyói Sajó Banda gondoskodik, játszóházzal, népdaltanítással, táncházzal egészítik ki a kétnapos együttlétet.

hagyomanyok haza

Hétfő este a Kolompos Együttes ad koncertet. Bukovics János és Pintér Zsolt a felnőtteknek mond meséket, a kézműves foglalkozásokon a Gömöri Kézművesek Társulása van segítségünkre. Kedden a Paramisi Társulat A kiskakas gyémánt félkrajcárja előadással kedveskedik a jelenlévőknek. A szellemi töltekezés mellett a két nap visszatérő programja a népi ételkóstoló: a finom falatokat a versenyzők, felkészítők hozzák Felvidék tájairól. Az eseménysorozat ünnepélyes díjkiosztással zárul.”

hagyomanyok haza

Csermák Zoltán

Hagyományok Háza
MTVA

Most

18:30, Frissítve: 20:50

20 éves a Topolyai Múzeum

Az intézmény régészeti, helytörténeti, képzőművészeti tárlatoknak ad helyet, lehetőséget biztosít a korszerű tudományos kutatásokhoz, valamint számos programot szerveznek, amelyek minden korosztályt megszólítanak.
17:11

Ukrajna érvénytelennek tekinti a népszavazásokat

Ukrajna érvénytelennek tekinti a megszállt területeken az Oroszországhoz történő csatlakozásról szóló népszavazásokat, és továbbra is folytatja a megszállt területek felszabadítására vonatkozó erőfeszítéseit – közölte a kijevi külügyminisztérium.

Népszerű

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.