Ugrás a tartalomra
Hagyományok Háza

Mikházán másodízben

2021.08.03
18:06
2021.08.03
18:12
Forrás
Hagyományok Háza
Augusztus első teljes hétvégéjén rendezik a Hagyományok Háza szabadegyetemét

A Hagyományok Háza második alkalommal rendez augusztus 8-án, Mikházán szabadegyetemet. Az egész napos eseményen az érdeklődők a gazdag kulturális program mellett a hagyományápolás gyakorlati kérdéseivel ismerkedhetnek.

A Maros megyei nagy múltú település, Mikháza ad otthont augusztus 8-án a Hagyományok Háza második szabadegyetemének. Az elmúlt évi kihagyás után a szervezők az eseménybe az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítványt és a stratégiai civil partnereket, csakúgy, mint a romániai hivatásos együtteseket is bevonják. A program fontos témája lesz az adminisztratív, pályázatos tanácsadás mellett a például szolgáló gyakorlatok bemutatása az élő hagyományátadás minden szintjén, a professzionális intézményektől a civil szerveződésekig. A kulturális programokat a Csűrszínházban tekinthetik meg az egybegyűltek. A részletekről Sándor Ildikótól, az Intézmény Népművészeti Módszertani Műhelyének vezetőjétől kértünk tájékoztatást.

Hagyományok Háza

Az idei mikházi programunkra hatással van a járványhelyzet, mivel a szervezés kezdetén még csak egynapos nagyrendezvényekben lehetett gondolkodni, így az eseményt – mértéktartó, de gazdag programmal – augusztus 8-ára időzítettük. A Csűrszínházban – a szélesebb érdeklődői kör számára – nemcsak a tartalmukban érdekes, de újrahasznosítható munkaforma módszereket mutatunk be. Itt említhetem példaként a digitális múzeumpedagógiát és az Országos Népművészeti Kiállítás virtuálisan elérhető változatát, vagy a népszerű Folkkocsmakvízt. Az utóbbi kiváló játék, de egyben ötletet is ad egy új, népszerűsítő formára. Esti főprogramként a Maros Művészegyüttes: Közös kincs című előadását élvezheti a közönség. A gyermekekkel érkezőknek kézműves foglalkozásokat és gyermektáncházat tudunk ajánlani.

A nagyprogrammal párhuzamosan – szűkebb körnek, így az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, s a magyarországi és Kárpát-medencei Hálózat szakembereinek szánva – igen intenzív szakmai programot kínálunk, hogy az ott szerzett tapasztalatokat későbbi munkájuk során hasznosíthassák. A paletta igen széles, kiemelem a kulturális marketinget, a rendezvényszervezést, a turnék lebonyolítását, de a résztvevők értékes információkat kaphatnak a népművészeti tevékenység speciális területeiről, mint például a zsűrizés és a minősítés.

Hagyományok Háza

Szeretnénk, ha a szabadegyetem egy fontos szakmai fórummá fejlődne, így az egész Kárpát-medencéből várunk szakembereket, s Erdély különböző részeiről is érkeznek néptánc-, zeneoktatással foglalkozó csoportok vezetői, pedagógusai, s a néphagyomány iránt aktívan érdeklődő magánszemélyek is.”

 

Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/hagyomanyok-haza-szabadegyetem-0

Csermák Zoltán

Hagyományok Háza

Most

22:16

75 éves a Hét Nap

75 éves a vajdasági magyarság hetilapja, a Hét Nap. Az 1946-ban alapított újság még mindig fontos az itt élők számára. Pillantsunk most egy kicsit bele a Hét Nap múltjába és jelenébe.
19:00, Frissítve: 19:25

Biztonságosan két keréken

Közlekedésbiztonsági képzésen vettek részt a szabadkai Kizúr István Általános Iskola diákjai. Az Európai Mobilitási Hét keretein belül a tanulók a kerékpározás szabályait sajátították el.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.