Ugrás a tartalomra

MobilVers: szubjektív költészeti antológia az m1-en

2009.01.09
11:53
[html] MobilVers: szubjektív költészeti antológia az m1-enElindult a Radnóti-év elsõ irodalmi programsorozataRadnóti Miklós születésének századik évfordulóján naponta háromszor láthatnak verset a közszolgálati m1 nézõi
[html]
MobilVers: szubjektív költészeti antológia az m1-en
Elindult a Radnóti-év elsõ irodalmi programsorozata


Radnóti Miklós születésének századik évfordulóján naponta háromszor láthatnak verset a közszolgálati m1 nézõi. A MobilVers címû sorozatban klasszikus és kortárs költõk mûvei szólalnak meg többek között Bálint András, Bán János, Cserhalmi György, Jordán Tamás és Kállai Ferenc elõadásában.
Január 5-étõl minden hétköznap, a délutáni és az esti Híradó elõtt, valamint a Kultúrház Ma után verset láthatnak az m1 nézõi. A MobilVers címû sorozat válogatást kínál a nézõknek a magyar líra legjavából: a színmûvészek egy Radnóti vers mellé bármely korból vagy szerzõtõl, szabadon választhattak még egy költeményt.
A száz részesre tervezett sorozatból eddig 53 felvétel készült el. A szubjektív antológiában szerepel például Petõfi Sándor, Arany János, Kaffka Margit, Ady Endre, Kosztolányi Dezsõ, Babits Mihály, Szabó Lõrinc, Illyés Gyula, József Attila, Márai Sándor, Weöres Sándor, Pilinszky János, Petri György, vagy a kortársak közül Falcsik Mari, Karafiáth Orsolya és Tóth Kriszta egy-egy verse.
A Kamarás Iván színmûvész és Seres Tamás, az MTV rendezõjének ötlete alapján indított mûsorfolyamot nemcsak a versek, hanem a forgatási helyszínek kiválasztásával is aktívan alakítják a közremûködõk. A felvételek nem stúdióban készülnek, hanem hétköznapi tereken, például a Duna-parton, parkban, játszótéren, metrón, színházban, háztetõn, vagy éppen egy temetõben.
A mûsor a felvétel technikájában is eltér a hagyományostól: a produkciót televíziós kamerával és mobiltelefonnal rögzítik, ezért a nézõpont és a kép felbontása többször változik az adásban. A MobilVers ebbõl a szempontból formabontó kísérlet a képekkel, mint ahogyan a költészetet mûvészi játék szavakkal, gondolatokkal. Az alkotók tervei szerint a mobiltelefonnal felvett versek késõbb interaktív irodalmi tartalomként multimédiás eszközökön is terjeszthetõvé válnak.
MobilVers hétköznaponként 17.10-kor, 19.20-kor és 22.40 után az m1 mûsorán.Az eddig elkészített felvételeken közremûködik: Bálint András, Bán János, Bánsági Ildikó, Bárdy György, Besenczi Árpád, Cserhalmi György, Csuja Imre, Dörner György, Fekete Tibor, Fenyõ Iván, Fesztbaum Béla, Györgyi Anna, Hajdú Steve, Hámori Gabriella, Harkányi Endre, Hujber Ferenc, Jordán Tamás, Kállai Ferenc, Kamarás Iván, Kocsis Gergely, Kovács Patrícia, Molnár Piroska, Oroszlán Szonja, Péterfy Bori, Rába Roland, Reviczky Gábor, Rezes Judit, Szabó Gyõzõ és Szacsvay László
[/html]

Most

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Megtartották az év első vásárát Topolyán

A december 9-én bevezetett rendkívüli állapot óta a bácskai településen eddig nem tartották meg a közkedvelt vásárt. Miután feloldották a rendkívüli állapotot, a hagyományosan minden hónap második vasárnapján megtartott vásár most újra benépesült.