Ugrás a tartalomra
Hagyományok Háza

Nézd kézzel, lásd szívvel!

2021.10.23
16:21
Forrás
Hagyományok Háza
Interaktív kiállítás a Hagyományok Házában

Illatok, ízek, formák – nézd kézzel, lásd szívvel címmel nyílik a népművészetet interaktív módon bemutató kiállítás október 26-án a Hagyományok Házában Az érzékszervi fogyatékkal élő látogatók fogadására és múzeumpedagógiai foglalkoztatásra is alkalmas tárlatot Gál Boglárka múzeumpedagógus mutatja be.

 

A kiállítás igazán különleges, négy témakört mézesbábos, karikás ostoros, mázas-cserepes, gyapjú tulipános felölelő interaktív játéktár. Megvalósításával a szervezők érzékszervi fogyatékkal élő gyermekcsoportokat is tudnak a Hagyományok Házában fogadni és foglalkoztatni. A hangsúlyt nem a hiányosságokra helyeztük, hanem azt emeltük ki, hogy hányféleképpen tudunk érzékelni érzékszerveinkkel.

A négy említett témakörben tematikus foglalkozásokat biztosítunk. A címválasztásnál fontos szempontunk volt, hogy közvetítsük, e tárlaton ne a szokásos ’ne nyúlj semmihez’ elv érvényesül, hanem a bemutatott tárgyakhoz hozzá lehet érni, kézzel lehet azokat tapintani. A kiállítás tárgyai, eszközei több érzékszervünkre gyakorolnak hatást, amit az érdeklődő így interaktívan tapasztalhat meg.

Hagyományok Háza

A szemle kapcsolódik a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeum új Erasmus+ projektjéhez, amelynek keretében a múzeumi kollégákat is tovább képezhetjük az érzékszervi fogyatékkal élő csoportokkal való foglalkozás témakörben.

A rendezvény együttes munka eredője, s öt munkatárs kezét dicséri. Farkas Réka a mézeskalácsozást vezeti, Bangó Aliz a fazekasság rejtelmeibe vezeti be a látogatókat, Megyeri István és Szabó Zoltán a népzenés, néptáncos, pásztorokról szóló foglalkozások felelőse, Dubinszki Csilla népi játszóházvezető pedig a nemezeléshez invitálja az érkezőket. Igazi nóvumnak számít, hogy a gyengén látó és nagyothalló gyerekek fogyatékkal nem élőkkel lehetnek egy csoportban egyes foglalkozásokon.

A kezdeményezésnek természetesen vannak előzményei. Jelen bemutató előtörténetének tekinthető, amikor vakoknak – iskolába kihelyezetten és a Múzeumban – szerveztek foglalkozásokat a munkatársak, ezen kívül számos kiállításon fogadtunk fogyatékkal élő gyerekcsoportokat.

Hagyományok Háza

A rendezvényt a megvalósítói is tapasztalatszerzésre használhatják fel, s az itt szerzett tudást a Hagyományok Háza tevékenységében kamatoztathatják.”

Információ: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/illatok-izek-formak-nezd-kezzel-lasd-szivvel

Csermák Zoltán

Hagyományok Háza

Most

15:13, Frissítve: 15:55

Magyar-szerb filmipari együttműködés

Kétoldalú filmipari, filmművészeti és audiovizuális együttműködési megállapodást írt alá Kásler Miklós, a magyar emberi erőforrások minisztere és Maja Gojković szerb művelődési miniszter Budapesten.
15:07

Áder János: Meg kell védeni az EU határait és értékeit

Európára fokozódó migrációs nyomás nehezedik majd a következő hónapokban, években, ezt az Európai Unió nem szemlélheti tehetetlenül, fel kell készülni, és az EU határait, közös értékeit meg kell védeni - mondta Áder János magyar köztársasági elnök.
14:18, Frissítve: 16:08

Egy kis apróság is sokat jelent

Elkezdődtek az ünnepek előtti jótékonysági gyűjtések és akciók Szabadkán is. Az érintett szervezetek egész évben igyekeznek segítséget nyújtani a rászorulóknak, de a legmozgalmasabb időszak az év vége. Egyrészt az ünnepek, másrészt pedig tél miatt.

Népszerű