Ugrás a tartalomra
Hagyományok Háza

Pávai István 70

2021.11.11
20:00
Forrás
Hagyományok Háza
Koncert a néprajzkutató tiszteletére a Zeneakadémián

A Hagyományok Háza koncerttel tiszteleg a hetvenéves néprajzkutató, Pávai István életműve előtt. A november 12-ei jeles esemény zenei rendezője Árendás Péter.

A Hagyományok Háza a Zenetudományi Intézet és a Zeneakadémia Koncertközpont november 12-én koncerttel ünnepli a hetvenéves Pávai Istvánt a Zeneakadémián. Ritka alkalom, ha egy születésnapi műsor úgy tiszteleghet az ünnepelt népzenekutató előtt, hogy kizárólag a saját gyűjtéseiből válogatott dallamok szólalnak meg. Pávai István a közel félévszázados gyűjtőmunka során a korábban zenei szempontból már jól feltárt néprajzi tájegységek mellett olyanokat is felkeresett, amelyek dallamanyaga még a kutatók számára is kevéssé volt ismert. Elsősorban a néptáncokat kísérő hangszeres és énekelt zene, valamint az interetnikus népzenei kapcsolatok dokumentálására törekedett.

Pár mondatban nehéz összefoglalni a kiváló népzenegyűjtő pályáját – nyilatkozta a Pesti Műsornak adott interjúban Árendás Péter zenei rendező. – Pávai gyűjtőként valódi mélyfúrásokat végzett, és addig ismeretlen adatközlőktől évtizedek óta nem játszott népzenei kincseket bányászott elő.”

Hagyományok Háza

A koncertnek nemcsak ünnepeltje, hanem rendezője és résztvevője is Pávai István, aki már számtalanszor bizonyította, hogy a tudományos eredmények felhasználása és a minőségi szórakoztatás igénye nem egymást kizáró tényezők. A program bemutatja a keleti magyar nyelvterület kevéssé ismert dallamvilágának változatosságát és szépségeit, kiemelt figyelemmel a kutató származási helyére, a Székelyföldre. „…ódon tűzben ragyogó ékszerek a székely dalok – írja Kodály 1919-ben, majd így folytatja. – A székely dalokból… feldereng egy egységes magyar zenei nyelv képe, egy régi tradíciótól keményre csiszolt, monumentális stílusé.”

Pávai István etnomuzikológus, egyetemi tanár Székelyudvarhelyen született. Tanára – az egykori Kodály-tanítvány – Jagamas János volt, mesterének az 1950-es években gyűjtött anyagai, nagy hatással voltak az ifjú Pávaira.

A koncert anyagát a szervezők a következő év tavaszán kívánják bemutatni Erdélyben.

 

A műsor a Hagyományok Háza honlapján tekinthető meg:

https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/pavai-istvan-70

Csermák Zoltán

Hagyományok Háza Hálózat

Most

15:13, Frissítve: 15:55

Magyar-szerb filmipari együttműködés

Kétoldalú filmipari, filmművészeti és audiovizuális együttműködési megállapodást írt alá Kásler Miklós, a magyar emberi erőforrások minisztere és Maja Gojković szerb művelődési miniszter Budapesten.
15:07

Áder János: Meg kell védeni az EU határait és értékeit

Európára fokozódó migrációs nyomás nehezedik majd a következő hónapokban, években, ezt az Európai Unió nem szemlélheti tehetetlenül, fel kell készülni, és az EU határait, közös értékeit meg kell védeni - mondta Áder János magyar köztársasági elnök.
14:18, Frissítve: 16:08

Egy kis apróság is sokat jelent

Elkezdődtek az ünnepek előtti jótékonysági gyűjtések és akciók Szabadkán is. Az érintett szervezetek egész évben igyekeznek segítséget nyújtani a rászorulóknak, de a legmozgalmasabb időszak az év vége. Egyrészt az ünnepek, másrészt pedig tél miatt.

Népszerű