Ugrás a tartalomra

Pitymallat másodszorra - Folkudvar a torockói Double Rise fesztiválon

2022.08.10
18:28
Forrás
Pannon RTV
Hatodik évébe lépett Torockó neves programsorozata a Double Rise fesztivál. A Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány idén is kiemelkedő műsorkínálattal várja vendégeit a már elismert márkaként működő Folkudvarában.

A „napfelkelők” idén is elzarándokolharnak augusztus 11-13. között az Europa Nostra díjas Torockó, az egykori bányásztelepülés Double Rise fesztiváljára, ezen belül a programsorozat különleges színfoltjára, a Hagyományok Háza Folkudvarára.
„A tavaly debütált helyszínen várjuk vendégeinket – tájékoztat Kacsó Csenge szervező, az Intézmény munkatársa. – A falu végén, egy igen frekventált helyen rendezkedtünk be. Minden évben igyekszünk vonzóvá tenni az együttlétet, minden szinten lehet különböző táncokat tanulni, csütörtökön Magyarpalatka, rá egy napra Magyarlapát, szombaton pedig Kalotaszeg tánchagyományai állnak a fókuszban. Az idén a tánc-mesterkurzus lehet igazán csábító: ebben az évben először egy elmélyültebb tudás is megszerezhető Kalotaszeg, azon belül is Méra és Magyarvista táncanyagából, hiszen a két fő napon, pénteken és szombaton napi kétszer külön mesterkurzust szenteltünk ennek az anyagnak a megtanítására.  Bízunk benne, hogy a résztvevők az adott vidék táncrendjének jó ismerőiként térhetnek haza. Jóllehet, tavaly a pandémia miatt kisebb volt az érdeklődés, de egy igen aktív törzsközönségünket köszönthettük. Idén lényegesen nagyobb vendégseregre számítunk, az anyaországi és az erdélyi közönség száma nagyjából megegyezik, de a diaszpórából is várunk látogatókat. Kiemelném még, hogy a Folkudvar idei utolsó helyszínéhez érkezik, az eddigi öt jelenlét sikerei itt is optimizmusra adnak okot.”

hagyomanyok haza

A házigazda Kacsó Hanga Borbála és Berecz István, valamint a Tokos zenekar. Ahogy minden évben, idén is jelen lesznek az erdélyi falvak adatközlő népzenészei, akik nemcsak muzsikájukkal, de történeteikkel is színesítik a Folkudvar programját.

Napközben gyermekeknek szóló programokkal várják a családokat, lesz kézműves foglalkozás, az ebédidőt követő szieszta részeként pedig gyermekeknek szóló előadások szórakoztatják a fiatalokat. Szintén közönségcsalogató lehet a Torockón első alkalommal rendezendő zenés népi kvíz.

tánc- és énekoktatás idén sem maradhat el, az érdeklődők minden délután ismerkedhetnek az erdélyi táncok és dallamok világával. A több éves hagyománynak megfelelően a programot színesíti a  zenés-táncos felvonulás Torockó utcáin, illetve a csorgónál. A koncertek előtt a felnőttek esti mesével hangolódhatnak a hosszú éjszakára. 

hagyomanyok haza

Esténként dupla koncert várja az egybegyűlteket. A Folkudvar fellépői között tapsolhat a közönség a Muzsikás Együttesnek, visszatér Torockóra a tavalyi év közönség kedvenc, Parno Graszt, és bemutatkozik az Erdőfű Népi Kamarazenekar is.


Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/node/7292

 Csermák Zoltán

MTVA
Hagyományok Háza

Most

17:48, Frissítve: 18:01

Magyar szempontból fontos brazil siker a csehek ellen

A brazil együttes - a magyar válogatott szempontjából kedvezően - 30-27-re legyőzte a cseh csapatot a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában.
15:41, Frissítve: 17:15

Felszabadítják az országot

December 17-én szabadítsuk fel Belgrádot, Vajdaságot, Kragujevacot, Kruševacot és Kraljevot, ezt követően tavasszal pedig Újvidéket! Erre szólította fel a választókat szombat este a tartományi székvárosban tartott kampánygyűlésén Marinika Tepić.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.