Ugrás a tartalomra

Ricsajos év vége

2021.11.12
19:50
2021.11.12
19:58
Forrás
Hagyományok Háza
Idén negyedik éve rendezik meg a Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság komplex népművészeti foglalkozását a „Ricsajt”. Az eseménysorozat találkozóit december 19-éig hat helyszínen tartják.

A Ricsaj gyermek néptánc találkozónak – amit idén már 18. alkalommal szerveznek meg Óbecsén – célja a magyar népi kultúra népszerűsítése a fiatalok körében. Az eseményeken az ifjú nemzedék megismerheti ősei hagyományait, életmódját, behatóbban foglalkozhat kultúrájukkal, valamint elsajátíthatja a szűkebb pátriája dalait és táncait is.
„E célok mentén fogalmazódott meg a gondolat, hogy foglalkozásokkal is gazdagítsuk a rendezvényt – avat be a részletekbe Cseszák Balázs, a Hálózat munkatársa.”

Ebből az ötletből kiindulva, „Ricsaj, Találkozás a népművészettel” címmel évről-évre vajdasági néptáncoktatók, néptáncosok, zenészek, mesemondók és kézművesek tartanak bemutatókat, foglalkozásokat az óvodás, illetve iskolás gyerekek számára.
„Az óbecsei központi rendezvény népművészeti foglalkozása az évek során kibővült, s számos újabb helyszín kapcsolódott be a kezdeményezésbe. Idén már hat településre látogatunk el, s a rendezvénysorozat időtartama is meghosszabbodott: októbertől-decemberig tart. Az ez évi programok összeállítása során a korábbinál lényegesen több vajdasági népművész kapcsolódott be a közös munkába. A gyerekek nagy örömére a mesemondók is ’elszaporodtak’, s három zenekar is színesíti a találkozókat. A pandémia kissé megkötötte a szervezők kezét, de optimisták vagyunk, és a Hálózat munkatársaival már a jövő évi folytatást tervezzük. Még több helyszínnel és még több résztvevővel számolunk, hiszen most kell elvetni a magot, hogy felnőtt korban már az egykori résztvevők tudják továbbadni a következő generációnak a hagyományok tiszteletét és a népi kultúra szeretetét.”

A bemutató-oktató jellegű találkozókat háromórásra, két korosztályra és helyszínre tervezik, s összesen félezer fiatal részvételére számítanak.
A kézműves foglalkozásokon az ifjú nemzedék a nemezelés, az agyagozás, a gyöngyfűzés és a gyertyaöntés fortélyait ismerheti meg, míg a másik csoportban népi játékokat tanulhatnak, népmeséket hallgathatnak, hangszerbemutatót és néptánc-foglalkozást tartanak számukra. Félidőben a két csapat helyet cserél.
A korábbi magyarittabéi és zentai „Ricsajok” november 13-án Szabadkán, egy hétre rá Óbecsén, december 12-én Magyarcsernyén folytatódnak. A programsorozat advent utolsó vasárnapján Törökbecsén zárul.

Hagyományok Háza Hálózat
népművészeti foglalkozás

Most

14:40, Frissítve: 14:48

Magyar-szerb filmipari együttműködés

Kétoldalú filmipari, filmművészeti és audiovizuális együttműködési megállapodást írt alá Kásler Miklós, magyar emberi erőforrások minisztere Maja Gojković szerb művelődési miniszter Budapesten.
14:18, Frissítve: 14:30

Egy kis apróság is sokat jelent

Elkezdődtek az ünnepek előtti jótékonysági gyűjtések és akciók Szabadkán is. Az érintett szervezetek egész évben igyekeznek segítséget nyújtani a rászorulóknak, de a legmozgalmasabb időszak az év vége. Egyrészt az ünnepek, másrészt pedig tél miatt.

Népszerű