Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Sárosi Bálint emlékére

2022.08.02
17:42
Forrás
Hagyományok Háza
Július közepén hunyt el Sárosi Bálint erdélyi származású népzenekutató. A tudós számos szállal kötődött a Hagyományok Házához, munkásságáról az augusztus 4-én kezdődő gyergyói Egyfeszten is megemlékeznek.

„Atyai barátságban voltam Sárosi Bálinttal – idézi fel a tudóshoz fűződő emlékeit Kelemen László, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány vezetője. – Nagyon fontosnak tartotta a közös földet, én ugyan gyergyói, ő pedig csíkrákosi volt, de ez Budapestről nézve nem jelentett távolságot. Nyomon követte pályafutásomat, s amiben csak kértem, támogatott. Emlékezetes közös pillanat volt, amikor a Prima Primissima Díjat átvette, akkor én kísérhettem fel a színpadra. Híven őrizzük, amit Sárosi Bálint szakmailag letett a nemzet asztalára. Amikor mi a táncházmozgalomban a cigányzene ellen próbáltuk pozícionálni magunkat, ezt ő a fiatalság túlkapásának tekintette. Zseniálisan látta, hogy ez a zene egységes és egy: nevezhetjük cigányzenének, avagy parasztzenének. Valóban, ugyanazok a cigányzenészek játszották, az ő fejükben nem különültek el a műfajok. E témában sokat publikált, s számos alkalommal több tézisére is felhívta a figyelmemet. Kisugárzása, gondolatai mindig velünk voltak, s részben neki köszönhető, hogy a Hagyományok Házában elindult a cigányzenét támogató, Muzsikáló Magyarország program. Visszatekintve, e szemléletmód nekünk nagy hasznunkra volt.”

hagyomanyok haza

Sárosi Bálint népzenekutatóval a Hungaroton Magyar Hanglemezgyártó Vállalatnál a 80-as években ismerkedtem meg, abban az időben, amikor a híres zenész, Zerkula János hangfelvételét adtuk ki. Nem felejtettem el a találkozást, s mikor egy zenei sorozatomban 2021-ben Zerkula Jánosról írtam, ismét felvettem Sárosi Bálinttal a kapcsolatot. Felkészülve a beszélgetésre, a Nap Kiadónál megjelent Bejárt utak – önéletrajzi jegyzetek című könyvét is kezembe vettem. Az idős tudóst Áldás utcai otthonában kerestem fel. Otthona egy kis múzeumként hatott, erdélyi relikviák, faragások sorakoztak a polcokon, a falakat neves mesterek képei díszítették. A bevezető beszélgetés után bekapcsoltam a magnót. Lassan, megfontoltan szólt prímás-földijéről, Zerkula Jánosról, hiszen mindketten Csíkrákosról származtak. Néprajzos alapossággával vázolta fel az akkori erdélyi zenei életet, az emberek mindennapjait és mulatságait. Végül két interjút készítettem vele. A házon lévő emléktáblára kérdeztem rá, miszerint ebben a házban lakott egykor Kodály Zoltán is, s kiderült, hogy Sárosi Bálint lakásában élt egykor a híres zeneszerző-zenepedagógus. Kodály nevének említésekor a Mesterhez fűződő emlékeit osztotta meg.
Sárosi Bálintról szülőföldjén, az augusztus 4-én kezdődő gyergyói Egyfeszten is megemlékeznek.

Csermák Zoltán

MTVA
Hagyományok Háza

Most

09:56, Frissítve: 10:02

Korlátok hozadéka

20. alkalommal szervezték meg Bácskossuthfalván a 9+1 Nemzetközi Művésztelep Mesterműhelyét. Az alkotótábor idei témacíme: Korlátok hozadéka. A Mesterműhelyben készült alkotásokat Szent István-napi ünnepség keretében tekinthetik meg az érdeklődők.
08:13, Frissítve: 09:44

Mit jelent a Zöld távhő?

A környezetbarát, zöld távfűtés a nemzetközi gyakorlatban egyre elterjedtebb, főként Nyugat-Európában, de a Szerbiával szomszédos országokban is láthatunk már erre megvalósult jó gyakorlatokat.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.