Ugrás a tartalomra
Hagyományok Háza

Sors-kanyar

2022.03.25
14:41
Forrás
Hagyományok Háza
A Hagyományok Háza ad otthont március 29-én az Udvari Kamaraszínház Sors-kanyar című drámájának. A délvidéki gyökerű társulat a magyar történelem egyik sorsfordító időszakát dolgozza fel.

A Sors-kanyar című dráma mondanivalója – Szigeti Réka dramaturg és Kálló Béla rendezői elképzeléseinek megfelelően –, hogy az emlékek elől nincs menekvés. Ez a gondolat a helyszínek és idősíkok váltakozása közepette a legkülönbözőbb formákban tér vissza. Az átélteket a szereplők, Lajtos Árpád katonatiszt (Mészáros Gábor) és Dajka Margit színésznő (Stelly Zsófia) csak együtt, kettesben tudják megfelelően értelmezni és feldolgozni, ezért a halál, azaz csupán egyikük halála nem hozhat feloldozást. A művésznőt megkörnyékező végzet rémképei folyamatosan egybemosódnak a doni magyar katonák kataklizmájával. Margit nélkül a továbbiakban már Árpád sem viselheti el az átélt szörnyűségeket, az előadás hátterében újra és újra megjelenő szenvedést, valamint a részleteiben és rémítő hanghatásaiban is felidézett urivi csata kísértő rettenetét. Ahogy megismerkedésük, úgy végső elválásuk is a Don-kanyarhoz, az ő Sors-kanyarukhoz kötődik. Kérdéses lehet mindezért, hogy Lajtos imáiban a kérteknek megfelelően mindez értelmet nyer-e abban, hogy a történtek szerettei hazája, valamint a rábízottak javára és boldogulására szolgálnak. E kérdésre a választ az előadás nézője csupán saját lelkében adhatja meg.

hagyomanyok haza

A Sors-kanyar című darabban a tánc is fontos szerepet kap – teszi hozzá Varga Tamás, a társulat művészeti titkára. – A vajdasági vezető néptáncosok, délvidéki táncmotívumokkal a katonákat személyesítik meg, így a folytonos mozgás, a koreográfia kiegészíti az előadást.”

 

Információ: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/udvari-kamaraszinhaz-sors-kanyar

 

Hagyományok Háza

Most

18:38

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.

Népszerű