Ugrás a tartalomra
Hagyományok Háza

„Szabadítónk földre szállott…” A Székelyföldi Énekiskola koncertje

2022.12.06
21:28
Forrás
Hagyományok Háza
A Székelyföldi Énekiskola kórusa december 9-én lép fel a Hagyományok Háza székházában. Az énekkar műsorán székelyföldi és bukovinai karácsonyi énekek szerepelnek. Az énekkarról Antal Rozáliát, az Eszterlánc Alapítvány elnökét, az Erdélyi Hagyományok

(A.R.) „A Székelyföldi Énekiskola a ’Csak tiszta forrásból’ népdalvetélkedőben gyökerezik. A versenyt idén huszonnegyedik alkalommal tartottuk, s örömmel szemléltük, hogy az évtizedek során nagyon sok tehetséges, kiváló hangi adottságú gyermek vett részt e megmérettetéseken. Ugyanakkor sajnáltuk, hogy mindig csak a vetélkedőkön találkozunk velük, s ők is egymással. A megoldást az Énekiskola három évvel ezelőtti alapításában láttuk: a gyerekek így gyakrabban jöhetnek össze, barátságok is szövődhetnek. Emellett lehetőséget teremtettünk a közös népdaltanulásra is, vagy visszatanításra, aminek a tudás, s nem a versengés a végcélja.”

Hagyományok Háza

(Gy. E.) „A három év alatt mintegy félszáz gyerek fordult meg az Énekiskolában, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen. Természetesen az állandó létszám mindig mozgásban van: néhányan kimaradnak, de szép számmal jönnek újak is. Fontos feladatunk, hogy egy olyan közösséggé kovácsoljuk a tagokat, akik hitelesen szólaltatják meg a népdalokat, s később akár hivatásszerűen is bekapcsolódhatnak a népdaloktatásba. Jelenleg harmincöten vagyunk együtt, s ezzel a létszámmal vágunk neki a turnénak is. A repertoárunk igen széles: Erdély különböző tájegységeinek népdalait tanítjuk, különös gondot fordítunk a már elfeledett régi stílusú dalok felkutatására, előadásmódjára és tanítására. A koncertanyag székelyföldi és bukovinai karácsonyi népénekekből áll, tavaly a csíksomlyói kegytemplomban már előadtuk.”

A Székelyföldi Énekiskola december 9-én a Hagyományok Házában lép fel „Szabadítónk földre szállott, örvendjetek!” című összeállítással. Ezt követően a dalnokok útja Bécsbe visz, ahol december 11-én a Krisztus feltámadása-plébániatemplomban szerepelnek.

Csermák Zoltán

 

MTVA
Hagyományok Háza

Most

18:01, Frissítve: 18:19

Davis Kupa: A franciák legyőzték a magyarokat

Marozsán Fábián 6:3, 6:3-ra kikapott Ugo Humbert-től a Tatabányán rendezett Magyarország-Franciaország tenisz Davis Kupa-selejtező utolsó mérkőzésén, így az ellenfél jutott 3-2-es összesítéssel tovább a döntő csoportkörébe.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.