Ugrás a tartalomra
Hagyományok Háza

A Szászcsávási Banda a Hajnaliban

2021.05.31
17:32
2021.05.31
17:37
Forrás
Hagyományok Háza
A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora június első felében a Szászcsávási Banda lemezeit mutatja be. A zenei válogatásban négy lemez részletei hangzanak el.

A Kossuth Rádió a „Hajnali”- Népzenei összeállítás korán kelőknek című műsora első két nyári adását a Szászcsávási Bandának szenteli.
Kevés falusi zenekarnak jelent meg annyi lemeze, mint a csávásiaknak: az elsőt még Romániában, az 1980-as évek végén adták ki. Ennek a bakelit korongnak az anyaga Pávai István népzenekutató helyszíni gyűjtései alapján készült. A romániai forradalom után, ahogy megszűntek a korlátozások, egyre többen kerekedtek föl, hogy hosszabb időt töltsenek a hagyományőrző erdélyi falvakban. Immár arra is lehetőség nyílt, hogy az egyre jobb felvételi technikával részletesebb gyűjtések készüljenek egy-egy kiemelkedő zenekarral. A 90-es években így fordult a figyelem a Dicsőszentmártonhoz közel eső, Küküllő menti falucskának, Szászcsávásnak a zenéjére. Az ottani muzsikusok sorra megjelenő felvételeikkel hamarosan olyan ismertek lettek, hogy egyre több helyre hívták meg őket, és Nyugat-Európába, sőt még az Egyesült Államokba is eljutottak. Sikerüket elsősorban a régies, ugyanakkor rendkívül energikus és virtuóz játékuknak köszönhetik.
A Küküllő menti zenére általánosan jellemző, hogy a ritmus- és harmóniakíséretet adó háromhúros brácsa csak egyszerű dúr akkordokat játszik. A csávásiaknál sincs ez másképp, többek közt ezért is érezheti a hallgató egzotikusnak, akár régiesnek ezt a zenét.

A szászcsávási banda felvételeivel az érdeklődők a lemezek megjelenésének időrendjében ismerkedhetnek meg.
A zenekar első lemeze Romániában, a Ceaușescu diktatúra utolsó évében jelent meg, és egy akkori rendelkezés miatt a borítóról teljesen el kellett hagyni a magyar szövegeket. Ennek ellenére mégis eljutott az erdélyi magyar népzenét, néptáncot kedvelő közönséghez, a sikere nyomán rövid idő alatt el is tűnt a boltokból.  

A zenekar második lemeze már Magyarországon jelent meg, az azóta megszűnt Quint és az ismert francia lemezcég, a Harmonia Mundi közös gondozásában.
Az 1996-ban, Magyarországon kiadott harmadik albumon már a falusi kórus néhány tagja is szerepel, s egy cigánykeservest előadó kiváló énekesre, Lunka Erzsire különösen érdemes odafigyelni.
Az 1998-ban megjelent CD-n csárdás, szökő, féloláhos, öreges pontozó, székely verbunk, román és cigány táncok zenéi, valamint asztali nóták hallhatók, a lemez végén pedig a Rákóczi-induló helyi változata csendül fel.

Szerkesztő-műsorvezető: Pénzes Géza
Adás: Kossuth Rádió (minden reggel 4.03)
A műsor interneten elérhető: www.mediaklikk.hu/mediatar/

 

Hagyományok Háza

Most

20:58, Frissítve: 21:14

Díjazták a vajdasági tehetségeket

Kiváló vajdasági magyar diákokat, felsőoktatási hallgatókat díjaztak, és tehetség nagyköveteket kiáltottak ki Szabadkán. A díjazottak emlékplakettet, alkalmi ajándékot és az MNT által biztosított támogatást vehették át.
19:16

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.
17:34, Frissítve: 19:15

11 millió eurót kap Szerbia migrációs ügyekre

Szerbia aláírta az Európai Unióval azt a migráció rendezésére irányuló támogatási szerződést, amelynek második fázisában fejlesztik a befogadóközpontokat, a védelmi szolgáltatásokat és az oktatás elérhetőségét.
16:22, Frissítve: 17:28

Módosult a tartomány idei költségvetése

Ülésezett a Tartományi Képviselőház, amelyen a tartomány 2021-es költségvetésének módosításáról szavaztak. Napirenden szerepelt a Menekültek, kiutasított és lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek számára nyújtott támogatási alap jelentése is.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.