Ugrás a tartalomra

A szegedi világfi

2017-12-06
15:20
2017-12-06
15:26
Forrás
MTVA
Díjnyertes film Szent- Györgyi Albertről a közmédiában

2017. december 10-én lesz 80 éve, hogy Szent-Györgyi Albert átvette az orvosi Nobel-díjat. A Duna World fődíjas alkotással tiszteleg a kiváló tudós emléke előtt.

Nyolc évtizede vehette át Szent-Györgyi Albert Szegeden folytatott kutatásaiért a Nobel-díjat. Az évfordulóra a Duna World Egy világfi Szegeden címmel mutatja be Sári Zsuzsa dokumentumfilmjét. Az 52 perces mozi 2007-ben készült, és a 2010-es 41. Magyar Filmszemlén tudományos ismeretterjesztő kategóriájában fődíjat kapott.


Jóllehet, Magyarország számtalan Nobel-díjas tudósát tartja számon, Szent-Györgyi Albert neve azért mégis kitűnik a sorból: hazai kutatásaiért találták méltónak a kitüntetésre. Nehéz a kiváló elme hosszú életét összefoglalni, egyszerre volt világpolgár, katonaorvos és igazi hazafi. A tudós, akinek világraszóló felfedezéseit kétkedve fogadták, a tanár, aki hitte, hogy a tudományt és a művészetet átélni kell.

Mások a sportemberre emlékeznek, aki vallotta, hogy a test karbantartása a szellemet is fölszabadítja. A szebbik nem a férfira tekint, aki után összesúgtak a nők.


Szent-Györgyi Albert az egyetlen magyar orvosi Nobel-díjas, aki hazai kutatásaiért vehette át a szakma legnagyobb elismerését. A világsajtó akkoriban Magyarország és Szeged nevét visszhangozta, hírneve azóta sem halványult.

„Sári Zsuzsa érzékenyen árnyalja filmjében azt a kulturális, az idegenekkel szemben végletekig tartózkodó és ezért kissé önhitt, címzetes urak vezette akkori szegedi miliőt, ahová csak hosszas udvarlást követően – Klebelsberg kultuszminiszter hívására – csöppent a világjáró Szent-Györgyi Albert - méltatja kritikájában a fődíjas alkotást Fekete Zsuzsa. - A filmből kiderül, hogy az angolszász szokásokkal felvértezett, és ezért különös, pipázó, automobilozó, a szokásjogokkal nem sokat törődő Szent-Györgyi Albertet kezdetben nem igen szívlelték a dél-alföldi városban; nem értették, miért nem köt nyakkendőt, miért tegeződik a hallgatókkal és miért nem kéri számon szóról szóra a képleteket. Egyszóval, fura pasas volt ez a Szent-Györgyi a szegediek szemében"

Operatőr: Herner Donát
Vágó Csepregi János
Szerkesztő-rendező: Sári Zsuzsa

Adás: december 10., vasárnap  (Duna World  13.55)

Kapcsolódó tartalmak