Ugrás a tartalomra
Hagyományok Háza

Szívharang #koncertszínház - Magyarországi ősbemutató a Hagyományok Házában

2022.12.05
20:55
Forrás
Hagyományok Háza
Korpás Éva Szívharang című albuma zenei anyagának színpadi változatát láthatja a közönség december 10-én a Hagyományok Háza színháztermében. A Szívharang #koncertszínház születését és tartalmát a révkomáromi művész foglalja össze.

A Szívharang album két évvel ezelőtt jelent meg, s egy szerelmi történetet mond el, Laboda Róbert verse segítségével. A drámai poéma a szerelem bugyraiba vezeti el a hallgatót: az érzést, ahogy azt nőként megéltem, vagy más nők megélik.

A történetet továbbgondoltuk, ’új köntösbe’ öltöztettük, s így született meg a Szívharang # koncertszínház produkció. Igen, úgy éreztük, hogy maga a zenei anyag is csodálatos, de kilépve e zenei közegből, az új változatban még inkább közelebb tudjuk vinni gondolatainkat az emberekhez.

Hagyományok Háza

Egy összművészeti-társművészeti alkotás született: a művészeti ágak jól kiegészítik egymást, s egymást erősítve tolmácsolják ars poeticánkat. Az alapot a zene szolgáltatja, s ehhez kapcsolódik – az említett vers révén – az irodalom és a táncművészet. Az utóbbiban a hagyományos néptánc mellett megjelenik a kortárs mozgás is, ami még inkább kifejezi azokat az érzéseket, amit megélünk a szerelmi pillanatainkban. Külön szólnék a bábművészetről, ami talán az előadás igazi különlegessége. Mivel a táncosok magát az embert már megjelenítik, a bábok nem emberi formák, a rendező és a látványtervező koncepciója alapján állatokként tűnnek elénk, s kettő pedig tárgyi szimbólumként kap a színpadon helyet. Két külön világot állítunk színre: a régi világ és a mai, a XXI. századi összecsapását. A régi világban rend uralkodott, a bábok anyaga és színvilága viszont az eldobható társadalmat jeleníti meg: a biztos értékrendből hová fajulnak napjainkban az emberi kapcsolatok.

A Koncertszínház bemutatóját a révkomáromi Jókai Színházban júniusban tartottuk, úgy érzem, az üzenetünk ’átment’; a reakciók alapján úgy látjuk, az emberek nagyon elgondolkodtak. A rendező – a zenei anyagaggal párhuzamosan – nyitva hagyta a történetet, s a nézőre bízta a végkifejletet, hogy ki-ki a saját tapasztalatai alapján vigyen haza az előadásból, s a gondolatokat otthon érlelje.

Hagyományok Háza

A magyarországi ősbemutatónak december 10-én a Hagyományok Háza ad otthont. A helyszín kiválasztásában az is motivált, hogy az Intézményhez – népdalénekesként kötődök, hiszen ez egy központi bázisa a magyar népi hagyományőrzésnek. És természetesen a felvidéki hálózatának programjaiba is bekapcsolódok különböző formában.

Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/korpas-eva-szivharang-koncertszinhaz

Hagyományok Háza
MTVA

Most

18:01, Frissítve: 18:19

Davis Kupa: A franciák legyőzték a magyarokat

Marozsán Fábián 6:3, 6:3-ra kikapott Ugo Humbert-től a Tatabányán rendezett Magyarország-Franciaország tenisz Davis Kupa-selejtező utolsó mérkőzésén, így az ellenfél jutott 3-2-es összesítéssel tovább a döntő csoportkörébe.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.